Herec, buřič, závodník, gurmán, ale především krásný člověk...

     Když zemře krásný člověk, lidé pláčou a andělé zpívají. V pátek 26. září zemřel výjimečně krásný člověk, Paul Newman. A kdo si tiše sedl a pozorně naslouchal, mohl slyšet tichý pláč tisíců lidí i kouzelný tichý zpěv tisíců andělů... Nejen pro ty průzračně modré oči, nejen pro chlapecký úsměv, nejen pro herecký talent, ale zejména pro velké srdce a bohatou duši neobyčejného člověka.

     Paul Leonard Newman, po otci židovského a po matce katolického původu, se narodil jako druhý syn 26. ledna 1925 ve státě Ohio. Jistě pro nás není bez zajímavosti, že rodina jeho matky pocházela původně z území dnešního Slovenska. Jako dítě, Paul sám sebe hodnotil jako průměrného a neúspěšného studenta a sportovce, který měl navíc problémy s vyjadřováním. Díky velké podpoře svých rodičů ale nakonec vystudoval herectví.
     Když USA vstoupily do druhé světové války, mladý Paul si přál být pilotem, ale ty jeho kouzelné modré oči byly barvoslepé, a on byl odmítnut. Nakonec sloužil tři roky v Pacifiku u obsluhy rádia.
     Po válce se začal věnovat studiu herectví, a svou kariéru odstartoval v 50. letech. Celkem byl desetkrát nominován na Oscara, jednou zvítězil, a dvakrát získal čestného Oscara. K jeho nejznámějším filmům patří: "Butch Cassidy a Sundance Kid", "Kočka na rozpálené střeše", "Frajer Luke", "Podraz " či "Barva peněz".
     V roce 1969 se zamiloval do závodních aut, která zůstala jeho koníčkem po celý život.
     Politika byla další jeho láska. Newman byl odpovědný liberál, který nesouhlasil s válkou ve Vietnamu, a byl vášnivým zastáncem lidských práv. Díky svým liberálním postojům se ocitl i na seznamu nepřátel prezidenta Nixona, na což byl prý Newman náležitě pyšný.
     V soukromém životě se Paul Newman obešel bez častých skandálů hollywoodských hvězd. Z prvního manželství měl syna a dvě dcery. V roce 1958 se oženil s kolegyní Joanne Woodward, s niž měl další tři dcery, a letos v lednu spolu oslavili zlatou svatbu. Za zmínku určitě stojí známá Newmanova odpověď časopisu Playboy, když se ho reportér před lety tázal, zda někdy pomyslel na nevěru: "Když mám doma steak, tak proč bych se honil za hamburgery..."
     Největší obdiv si ale Newman určitě zaslouží za svou charitativní činnost. Když jeho jediný syn zemřel v roce 1978 na nešťastné předávkování kombinace Valia a alkoholu, Paul založil "Scott Newman Fundation", která sponzoruje produkci protidrogových filmů pro děti.
     Další organizace vznikla z Paulovy lásky ke kuchařskému umění a dětem. V roce 1982 mu kdosi navrhl, aby prodával své marmelády, které jinak vyráběl pro své přátele. Vznikla tak organizace "Newman's Own", která se pyšní výrobou a prodejem více než čtyřiceti různých přírodních potravinářských výrobků. Newman dokonce o své špagetové omáčce prohlásil, že vydělává víc než jeho filmy. Za 25 let své činnosti, organizace "Newman's Own" vydělala a darovala více než 250 miliónu dolarů. Veškeré zisky po zdanění jsou totiž rozděleny mezi mnoho charitativních organizací, z nichž stojí za zmínku zejména skupina táborů "Hole in the Wall Gang Camp", kam každé léto jezdí zdarma zažít zábavu a dobrodružství tisíce postižených a těžce nemocných dětí z celého světa. V roce 1999 Paul Newman také daroval 250,000 dolarů na pomoc uprchlíkům z Kosova.
     V pátek zemřel krásný člověk. I díky jemu, tato planeta byla lepším místem pro život. Dovedu si ho představit, jak je stále tím dobrotivým buřičem i v nebi, a jak s chlapeckým úsměvem odmítá všechny hamburgery, protože ví, že se vyplatí si počkat na steak...

 


Zdroje:
http://www.time.com/time/arts/article/0,8599,1845133-1,00.html
http://www.bostonherald.com/news/obituaries/general/view.bg?articleid=1121900
http://www.holeinthewallcamps.org/camps.cfm

Autor: Pavlina OToole | pondělí 29.9.2008 20:54 | karma článku: 28,65 | přečteno: 3885x
  • Další články autora

Pavlina OToole

Křik týraného člověka

4.2.2013 v 2:05 | Karma: 35,26