Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tomio Okamura: Poloviční cizinec, který říká to - co chcete slyšet?

Nikdy jsem se o Pana Tomia Okamuru nijak nezajímal, nic jsem o něm nevěděl a slyšel jen velmi málo. V posledních dnech se o Okamurovi však mluví mnohem více a to hlavně jako o případném novém prezidentovi České republiky. Napadla mě otázka, čím se tento člověk zasloužil o to, aby ho tolik lidí považovalo za člověka, který by se měl stát reprezentantem této krásné republiky?

Tomio OkamuraGoogle

S panem Okamurou máme celkem dost společného. Moje matka je také Češka z Moravy, můj otec je také cizinec (Libyjec). Oba jsme žili nějakou dobu v cizím státě, po té jsme žili v ČR, chodili do školy kde jsme byli terčem spolužáků, museli jsme se vypracovat, aby z nás něco bylo, dokonce jsme oba byli nějakou dobu v dětském domově, taky jsme oba žili u babičky a další.
Pan Okamura o sobě hrdě mluví jako o Čechovi, ale moc by mě zajímalo kolikrát mu Češi napsali podobné řeči jako mě. Jako třeba "Nikdy nebudeš Čech ty plívo arabská" , "Jsi cizozemec, tak se vrať odkuď jsi přišel" nebo třeba na jednom serveru používám v ikonce fotku Karla Kryla, který je pro mě největším Čechem a jen díky tomu čtu věty jako "To je nehoráznost, že si člověk jako Ty dá ikonku Karla Kryla, smaž si to, Kryl se musí obracet v hrobě" a podobně. Podle mnohých nemám právo být Čechem i když jsem se zde narodil a jsem vlastenec, protože nemám asi tu správnou barvu? :-) 
Začal jsem tedy hledat. Podíval jsem se na nějaké videa, přečetl jsem si jeho životopis a jeho blog.
Nejspíš se mnou nebude souhlasit mnoho lidí a zrovna tady na Idnesu, kde Okamura píše vlastní blog, ale ten člověk na mě působí jako někdo, kdo se chce líbit. Jako člověk, který ví co říct, aby ho lidé uznávali a právě proto, že není čistým Čechem to z jeho úst zní ještě líbivěji. Možná to ten pán nemyslí špatně a je přesvědčený o tom co říká, ale má pravdu?
Budu citovat pana Okamuru:
"Úplně mě děsí, že se lidé bojí říct, Čechy Čechům. Okamžitě jsou označeny za xenofoby či nacisty. Ale kde to jsme?" Tato věta je podle mě velkou lží, která se hodí do krámku. Já neříkám, že jsou Češi rasisti a náckové, ale mají v sobě velkou, přirozenou nesnášenlivost vůči cizincům, možná né všichni, ale je jich sakra hodně. Pan Okamura mluví o vlastenectví a já to jen a jen schvaluji, ale v mnoha případech je to pokrytectví. Jsem manager v arabské restauraci v Brně. Mám výbornou verbální češtinu, ale i tak se stává, že se mě lidé ptají odkud jsem. Když jim odpovím, občas se zeptají, jestli se cítím jako Čech nebo Libyjec. Hrdě vždy odpovím, že jako Čech. Miluji český jazyk, jídlo, holky, filmy, hudbu, je toho prostě hodně, ale také se stává, že když čistého Čecha předčíte na jeho vlastním poli - mají tendenci upozorňovat na to, že Čechem nikdy nebudu. To mě občas mrzí, ale díky těmto zkušenostem vím, že Okamura se prostě plete. Vsází svůj příběh a svou osobu na místo všech cizinců, ale až na jeho šikmé oči nijak nikoho neirituje. Buďte však polovičním arabem, to už tak jednoduché není a proto mi ty jeho výroky opravdu lezou krkem.
Jestli si někdo všiml, pan Okamura velmi, ale velmi rád používá "uvědomění" jako "Není vůbec důvod si stěžovat a naříkat, protože majorita bude vždy majoritou a naříkání není řešením. Naopak snažit se a ukázat té majoritě, že my odlišní jsme také schopní, že také můžeme té společnosti něco dát né jenom od ní brát. To si myslím, je to nejdůležitější, aby měli chuť se snažit. Nemá smysl si stěžovat a tvářit se, že je někdo rasista, že nám někdo ubližuje. Názor majority bude vždy větší a silnější, protože jako majorita je jich vždy víc."
Třeba má pravdu, ale věřím, že ta šance tady pro cizince moc velká není, protože lidé už toho mají prostě dost a šance na změnu jejich vnímání je velmi malá. Právě proto si myslím, že Okamura je vynikajícím nástrojem jak propagovat tu českou leč osekanou nesnášenlivost. Souhlasím s Okamurou co se týče novely o přistěhovalectví a dalších bodech, které se toho týkají, ale byl bych rád, kdyby se snažil tak nelézt Čechům do zadku a byl alespoň z části objektivní.
V této republice si cizinec málo-kdy může dovolit být vlastencem a nebo přijmout Češství, protože to ostatní nechtějí, myslí si, že jim chcete ukrást něco, co patří jenom jim. Ptám se - co to vlastně Češství znamená? Alespoň ta moje generace za Češství považuje nejspíš vychlastat si mozek každý víkend, vyhulit si mozek každý den a to studenti i pracující, krást v obchodech a podvádět, to je vlastenectví? Okamura v jedné reportáži mluví o tom, jak se musí cizinci přizpůsobit, platit daně a pracovat. To je samozřejmě správně, ale kolik Čechů se chová stejně? Jsou snad sami příkladem? To si odpovězte sami.

Autor: Ammar Otman | pátek 6.1.2012 15:21 | karma článku: 26,13 | přečteno: 2605x
  • Další články autora

Ammar Otman

Restaurant TEFITI: Italské ručičky naši hosté poznají

Uběhlo již půl roku od doby co jsme otevřeli nový středomořský restaurant TEFITI v historické části Brna, přesněji na Zelném trhu, v nejstarší divadelní budově ve střední Evropě v Redutě.

16.11.2018 v 17:34 | Karma: 11,78 | Přečteno: 512x | Brno

Ammar Otman

Brněnská gastro krize: nedostatek kuchařů a kvalifikovaných číšníků. Proč?

Brněnské restaurace v posledních měsících řeší jedno z nejdůležitějších témat: Kde sehnat personál a hlavně jak si jej udržet?

11.5.2017 v 15:25 | Karma: 34,23 | Přečteno: 5263x | Diskuse| Brno

Ammar Otman

Situace v Libyi: Jak vypadá situace dnes a jaká byla před? Obama přiznal selhání

V Libyi mám rodinu a tak se neustále zajímám o situaci, která tam nyní panuje. Rád bych seznámil čtenáře o předchozí a dnešní situaci, aby mohli sami posoudit, kdo celý problém vytvořil a kam to všechno vede. Snad nebudeme další?

6.10.2015 v 9:00 | Karma: 39,80 | Přečteno: 3505x | Diskuse| Společnost

Ammar Otman

Gastronomie: Vztah majitelů restaurací, zaměstnanců a klientely v ČR. Jak to u nás chodí?

V gastronomii se pohybuji již deset let a proto bych se rád se čtenáři podělil o své zkušenosti a postřehy ze světa pohostinství.

4.10.2015 v 23:53 | Karma: 20,77 | Přečteno: 2419x | Diskuse| Společnost

Ammar Otman

Rozhovor s libyjským vojákem, který zažil situaci v Libyi a Sýrii

Chtěl jsem získat nějaké informace od člověka, který celou situaci v Sýrii, Libyi a dalších zemích zažil a kdo tam celý život žije. Přátel mám v Libyi dost, ale chtěl jsem udělat rozhovor s někým, kdo má o celé situaci přehled.

17.9.2015 v 20:37 | Karma: 29,15 | Přečteno: 2348x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

  • Počet článků 38
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2886x
Čecho-Libyjec/Sicílie, který se zajímá o světové dění, o situaci v Libyi a o Českou republiku. Moje přání je, aby se lidé naučili nebýt lhostejní, uvědomili si věci z jiného úhlu pohledu a to spravedlivým metrem a až potom to vyžadovali od ostatních. Jedině aktivním pochopením může nastat změna. Miluji Českou republiku, vážím si Čechů, kteří ve světě něco dokázali, ale bohužel je jich stále méně a méně.
Osobní blog na: Blog.Ammar.CZ

Seznam rubrik