Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak změnit svět kolem sebe k lepšímu? Jednoduše.

Dlouhodobě se setkávám se stále více nespokojenými lidmi. Stěžujeme si na zdraví, peníze, politiku, prezidentské kandidáty, na sousedy, kolegy v zaměstnání a dokonce i členy vlastní rodiny. Někdy mi přijde, že jsme národ věčných stěžovačů. Rád bych se v tomto blogu zaměřil na rychlý, jednoduchý a efektivní způsob, jak pozitivně měnit lidi okolo sebe.

Daným receptem, jak měnit lidi okolo sebe není nic jednoduššího, než začít měnit sám sebe. Možná vlivem všech negativních životních okolností to pro nás nebude zcela snadné a ani přirozené. Ale co si říct, že to jednoho dne vyzkouším a budu pozitivní člověk? Co tak alespoň na jeden den přestat sám sebe považovat za střed nekonečného vesmíru? Třeba ty podivné bytosti co pobíhají kolem mě vnímají svět okolo sebe tak jako já. Co kdybych trochu toho co sám v životě postrádám nabídnul známým i zcela náhodným lidem?

Uveďmě si několik malých příkladů do praxe:

Dejme tomu, že žiju nějaký čas v paneláku. Trávím tam denně včetně spánku 12 hodin a vlastně ani nevím jak vypadá člověk, který stejných 12 hodin tráví metr ode mě přes několika centimetrovou zeď. Co ho takhle zkusit dnes pochválit za to jak uklidil pěkně schodiště, jaké má vychované děti, krásný truhlík muškátů na okně?! Co nás to krom vlastní zdeformované přirozenosti a domnívané nadřazenosti bude stát? 

Při návštěvě supermarketu a nákupu jak jinak, než nezbytných surovin k životu, nám již tradičně zkazí náladu nekonečně se vinoucí fronta až do poloviny regálů. Po delším pozorování zjistíme, že nejsme jediní s pokaženou náladou. Ne každý, jako mi ji dokáže udržet uvnitř. Vidíme spoluobčany, kteří svoji špatnou náladu ještě násobí ostatním, zejména bezmocně sedící a kmitající slečně prodavačce. Po dlouhých minutách, když přijdete na řadu, Vás letmo zdvořile (tak jako stovky před Vámi) a s úsměvem patřícím dávno již třetímu namarkovanému produktu pozdraví. Je pro nás nepřekonatelně obtížné ji vyjádřit svůj soucit a uznání za její bezesporu náročnou práci a ocenit takt a grácii k nespokojeným zákazníkům. Napadlo nás někdy, že i ona přestože může být nespokojená s frekvencí lidí na její pokladnu, se vše snaží ustát se vší delikatesou. Při našem příjemném pozdravu na rozloučení a popřání hezkého zbytku dne vidíme, že jsme slečně rozzářili oči.

Pracujeme v zaměstnání a v podstatě se dá říct, že se svými kolegy tak nějak vycházíme. Dá se ale říci, že je opravdu známe? Víme co mají rádi a pokud ano, nesnažíme se dělat opak? Neumíme se s nimi kamarádit a jakmile nejsou na dohled, neumíme je shazovat a zesměšňovat v rámci kolektivu s vidinou, že roste naše hodnota a ego? Opravdu by nešlo získat respekt a uznání kolegů jiným způsobem? Co takhle překvapit někoho v práci, člověka kterého nemusíme? Co tak se posadit u oběda vedle kolegyně, se kterou bychom ani za hrob nepromluvili? A co kdybychom se jí zeptali jak se jí daří? Kdo máte pocit, že by byl v tu chvíli pánem situace a přitom "měnil svět" okolo sebe?

Nebo kolik by nám dalo práce při návratu domů udělat nějakou domácí práci? Ano takovou, kterou už léta dělá manželka a my to považujeme za samozřejmost a již jsme si vsugerovali, že je to její povinnost. A co kdyby si toho pro tentokrát nevšimla? Přihlásili bychom se okamžitě o zásluhy, protože to je přeci jasné my jsme udělali něco navíc, my chceme slyšet pochvalu (a to nejlépe veřejnou)? Víme jak naše dospívající děti vůbec tráví volný čas? Co takhle nabídnout synovi místo obvykle zaslouženě proválené soboty na gauči, jestli by se nechtěl někam podívat? A když neví, budu přemýšlet, co by ho tak zajímalo a to mu nabídnu? Nebo nakonec jakákoliv i malá překážka mě utvrdí v tom, že po pracovním týdnu mám právo na to odpočívat?

Ano, řekneme si, že předcházející příklady jsou pouze maličkosti. Ale je tomu skutečně tak? 

Jsem přesvědčený, že naším pozitivním vystupováním dokážeme měnit svět okolo sebe. Není to z hodiny na hodinu. Není to ani ze dne na den. Ale o pomalé změny rozhodně nejde, Při troše štěstí jde o změny geometrickou řadou a takřka nadzvukovou rychlostí. Představme si, že dnes uděláme svým jednáním zcela nečekaně radost pěti lidem. Zítra každý z nich udělá radost dvěma dalším. Pozítří udělá každý z nich radost třem lidem. Den později šest z nich udělá radost čtyřem lidem. Za chvíli by i ti nejnadanější počtáři vytahovali své kalkulačky.

Jak tedy změnit měnit svět? Tím, že mu svým příkladem ukážeme směr :-)

 

Autor: Otakar Voříšek | pátek 18.1.2013 8:27 | karma článku: 16,06 | přečteno: 1278x
  • Další články autora

Otakar Voříšek

Jezdíš podle předpisů? Padej do pravého pruhu.

Každý den při jízdě autem se setkávám s takovým zvláštním jevem, nad kterým jsem se v myšlenkách pozastavil až dnes. Při jakémkoliv rychlostním omezení na vícepruhové silnici není záhodno jet podle předpisů v pruhu levém.

12.12.2018 v 17:10 | Karma: 22,84 | Přečteno: 1246x | Diskuse| Cestování

Otakar Voříšek

Uprchlíci a úvaha o lidské lidskosti

Kdyby mi včera někdo řekl, že budu psát článek právě na toto téma, nevěřil bych mu ani za mák. Když o tom tak přemýšlím, nikdy jsem na to téma veřejně nepublikoval ani větu a ani doma o tom nemluvíme, jen vnitru se honí emoce.

24.2.2016 v 13:17 | Karma: 33,91 | Přečteno: 1958x | Diskuse| Společnost

Otakar Voříšek

Myslíte si, že jste si koupili novou SIM kartu? Omyl.

Můj příběh začal asi před deseti lety, kdy jsem si na poštovní přepážce koupil SIM kartu jednoho ze tří operátorů. V té době jsem se rozhodl změnit staré číslo a nové dávat s větším rozmyslem. Byla to karta na kreditové dobíjení, což mi vyhovovalo pro příjemnou anonymitu a soukromí. Přesto netrvalo dlouho a mé číslo již měli všichni známí i kamarádi. A v té době začal příběh plný paradoxů a neuvěřitelných příhod...

28.1.2015 v 6:30 | Karma: 18,47 | Přečteno: 1696x | Diskuse| Společnost

Otakar Voříšek

Na poslední soutěži MMČR v rally - Rally Purum Příbram 2014

Opět po roce se mi naskytla příležitost fotografovat nejprestižnější šampionát v rally, který se v náší republice jezdí. A tak jsem se s akreditací fotografa vypravil na Rally Příbram. Mohu říci, že soutěž byla skvěle zorganizovaná a i přestože již před začátkem bylo rozhodnuto o mistru republiky - Václav Pech a Petr Uhel, rozhodně z pohledu fotografa u trati se jednalo o zajímavé závody.

17.10.2014 v 18:20 | Karma: 6,69 | Přečteno: 301x | Diskuse| Sport

Otakar Voříšek

Jak mi městská policie "odcizila" automobil...

Nepřál bych asi nikomu z Vás zažít pocit, který jsem zažil jeden neuvedený pátek, poslední den před víkendem. Vylézáte před svůj dům, berete si klíčky od auta a najednou koukáte jak z jiného vesmíru a Váš automobil nikde. Myšlenky o vlastní špatné krátkodobé paměti střídají myšlenky s katastrofálnějšími scénáři. Vaše tělo se rozklepe a není schopné se absolutně soustředit.

15.10.2013 v 13:32 | Karma: 23,35 | Přečteno: 1420x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Bez krytí celníky by Březinova skupina nefungovala, řekl žalobce v závěrečné řeči

2. května 2024  12:49,  aktualizováno  15:38

Soudní projednávání vynášení informací z Celní správy členům tak zvané lihové mafie se dnes dostalo...

SPOLU paroduje heslo ANO a spojuje ho s Ruskem, premiér Fiala to hájí

2. května 2024  10:56,  aktualizováno  15:35

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

Emigrantovi v USA pomohl s důchodem archiv StB, našli v něm doklad o zaměstnání

2. května 2024  15:15

Seniorovi žijícímu v USA pomohl s důchodem v ČR archiv Státní bezpečnost (StB). Právě v něm totiž...

U Prahy vykolejil v zatáčce osobní vlak. Jel 100 km/h, strojvedoucí v něm nebyl

2. května 2024  14:51,  aktualizováno  15:13

Na železniční trati mezi obcemi Čisovice a Měchenice v okrese Praha-západ vykolejil vlak. V...

  • Počet článků 21
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1548x
Rád se dívám na svět kolem sebe a o to co se mi líbí nebo nelíbí bych chtěl vtipnou formou upozorňovat ostatní čtenáře popřípadě připustí-li to je přivést k zamyšlení.

Seznam rubrik