Začaly nám ratingové společnosti zasahovat do tržní ekonomiky?

Standard & Poor's, Fitch Ratings, Moody's Investors Service a další podobné společnosti jsou dnes slyšet čím dál víc. A co více. Už to nejsou pouze evropské státy, ale i hlavní ekonomiky světa – USA.

Je to skutečně tak.  Spojené státy už nemají nejvyšší rating AAA, ale byl jim snížen agenturou Standard & Poor's na AA+. A proč? Protože politici jsou všude stejní. Ať je to obr jménem Spojené státy americké nebo prcek jménem Česká republika. Pravice i levice hlásá to své a názor druhé strany považuje za špatný, ať je téměř jakýkoliv. Mezitím, co si takto vyměňují své názory, jim pomalu ale jistě za zády mizí peníze ze státní pokladny. Až je pokladna prázdná, nezbývá nic jiného než si zase půjčit. Kolečko výměny názorů začíná nanovo. Pravice obviňuje levici z dluhů a naopak levice obviňuje pravici z dluhů. Ve výsledku mají pravdu obě strany, protože levice i pravice vládly a obě nasekaly dluhy.

Ale jak to taková agentura může ovlivnit? Jednoduše. Na základě čeho všeho stanovuje agentura rating nevím, ale určitě tam nehraje roli pouze ekonomická situace státu, ale i politická. Už jsem zmínil nedávné snížení ratingu USA agenturou Standard & Poor's. Něco co nečekal nikdo, ekonomika světa má snížený rating. Celý propojený světový trh se začal bát a burzy nám padaly dolů a dolů. Světoví politici museli vystoupit na scénu a uklidnit svět, že se nic neděje, že vše spraví, že vše bude dobré. Toto politikům jde na jedničku – vystoupit, až jim teče do bot. Zahlásat, že se nic neděje a zase zalézt. Politici si musí uvědomit, že boty jdou vylít, pokud si to neuvědomí, je velice pravděpodobné, že boty přetečou. A to už bude pozdě.

A je to dobře, že tyto agentury existují a takto hodnotí svět? Já si myslím, že ano. Tlačí tak podle mě na politiky, aby začali skutečně dělat to, za co byli občany zvoleni. Aby se snažili období života státu na obrovské dluhy snížit na co nejnižší dluhy, ba dokonce na žádné. Jak se jim to bude dařit, či nedařit uvidíme v budoucnu, protože s nápadem spořit přišli teprve nedávno.

Nezbývá než dodat heslo: „ Zlatí komunisti!“ (ironicky myšleno) Skutečně jsme nežili  před listopadem 1989 na dluh, ale to jsme ale nebyli tržní ekonomikou. V Číně mají komunisty, a jakou mají díky nim ekonomiku! (ironicky myšleno) To je pravda, že ekonomický růst je velice rychlý. Nezmiňuji ani tak ty následky jako spíš města Hongkong nebo Macao. Nebyla tato města náhodou součástí tzv. zvláštních ekonomických zón, tedy že tyto města měly sto let v pronájmu evropské státy jako Velká Británie nebo Portugalsko a rozvíjely zde tak průmysl? Čistě náhodou byla. Ale ať si říká, kdo chce, co chce o zlatých komunistech, ať to myslí vážně nebo ironicky. Jen tomu, kdo to myslí vážně řeknu jednu větu: „Tak se odstěhujte do KLDR.“

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marek Osouch | pondělí 15.8.2011 15:52 | karma článku: 9,53 | přečteno: 1587x