Státní maturita očima studenta

  Státní maturita neboli jednotná státní zkouška pro odborné školy vznikla již před více jak deseti lety.  Za tuto dobu nikomu nedošlo, jak se gymnázia a střední odborné školy liší.

    Gymnázium je škola, která nepřipravuje své studenty na nic jiného než na vysoké školy. Tomu je zaměřen i její školní vzdělávací program. Proto absolventi gymnázia neumí prakticky nic a očekává se od nich jedině cesta na vysoké školy.

  Střední odborné školy a střední odborná učiliště už ale mají zaměření na budoucí povolání studentů, např. oděvní nebo technické. Na těchto školách je vzdělávací program a maturita stavěn na úplně jiných základech než na gymnáziích, tedy se zaměřením na obory. Toto se ukázalo u maturitní generálky, kdy hodně studentů právě odborných škol neuspělo.

   Je pravda, že vznikly dvě úrovně státní maturity, přičemž vyšší by měla být „vstupenkou“ na vysoké školy. Tento fakt ale vysoké školy zatím nepřijaly a přijímací zkoušky na vysoké školy musí uchazeč udělat, ať má maturitu jakoukoliv. Proto si i studenti gymnázií berou nižší úroveň a řídí se podle hesla: „ Proč to dělat složitě, když to jde lehce.“

  Já osobně si myslím, že státní maturity by měly začít, až vysoké školy přijmou vyšší úroveň jako vstup na vysoké školy. Nechci tím říct, že bych chtěl, aby byla zavedena až po mně –„ Já budu mít klid a ti ostatní, ať si ji užijí.“ V současnosti je v tom ale stále chaos. Učitelé jezdí na školení, učí se opravovat písemné práce a dostávají i domácí úkoly. Mnohaletí a zkušení učitelé toto berou jako ztrátu času, kterou bohužel musí podstoupit. A studenti? Studenti čtvrtých ročníků už vědí, že tuto zkoušku podstoupí. Další ročníky ale stále zůstávají v nejistotě. Konečnou podobou státních maturit je totiž povinná zkouška z českého a cizího jazyka a volitelná zkouška mezi informatikou, společenskovědním základem a matematikou. Ale co když zavedou i povinnou maturitu z matematiky, jak už několikrát zaznělo z úst některých politiků. Druhé ročníky se už rozhodovaly podle konečné státní maturity, jaké si zvolí semináře na příští školní rok. Kdo samozřejmě nechce maturovat z matematiky, nezvolil si ji a má už nyní naplánovány předměty, z kterých by chtěl maturovat. Kdyby zavedli povinnou zkoušku i z matematiky i pro současné druhé ročníky, byla by to zrada na studenty.

  Nyní zbývá jen počkat na jaro a uvidíme, v jakém duchu zkoušky proběhnou a jestli budou pokračovat i v dalších letech.

Autor: Marek Osouch | sobota 22.1.2011 10:47 | karma článku: 9,72 | přečteno: 985x