Optimalizace nebo cesta mezi dvacet nejkonkurenceschopnějších zemí

Po celé jižní Moravě teď probíhá slučování nebo rušení škol, v tom lepším případě rušení pouze některých tříd. Tedy tzv. optimalizace středních škol. Ale jaký to má význam?

Tato optimalizace se ale týká pouze středních škol s maturitou, nikoliv učilišť. Na politické scéně padají slova, že učiliště jsou poloprázdná a nových žáků se hlásí stále málo. Aby nalákala učiliště více učňů, běžel i klip s názvem „Nejsem z gymplu“. Jestli to školám pomohlo, nevím, ale politici v pomoci učilištím zmíněnou optimalizací stále pokračují. Tady se nabízí otázka. Chceme více učňů nebo vysokoškoláků? Obě skupiny jsou samozřejmě potřeba. V dnešní době je mnohem více lidí s vysokoškolským vzděláním, než bylo před pětadvaceti lety. Ale je tolik lidí s vysokoškolským vzděláním potřeba? Já myslím, že ano. Dnešní doba totiž vyžaduje čím dál větší nároky na vzdělání.

Dostat se mezi dvacet nejkonkurenceschopnějších je plán dnešní vlády a NERVu. Nevěřím, že se Česká republika dostane zrovna mezi první dvacítku, ale podle plánů by se Česko mohlo o pár příček pozvednout.

Jestli chceme, aby se konkurenceschopnost a tedy i naše ekonomika lepšila a neupadala, musíme jít s ostatními zeměmi, které na vzdělanost sází tu nejvyšší kartu. Nedopřejeme-li tak žákům, aby se mohli vzdělávat na gymnáziích a ostatních středních školách s maturitou a dále na vysokých školách, může jít naše ekonomika někam. Ostatní vyspělé země nám utečou a my se budeme plácat stále ve stejné louži.

To je ale otázka pravice a levice. Pravice vypracovala plán na zlepšení konkurenceschopnosti Česka, levice podporuje učiliště. A jedna strana s tou druhou samozřejmě nesouhlasí.

To co se ale stalo na Gymnázium Boskovice, nemá obdoby. Celé prázdniny mohlo být gymnázium v klidu, ale hned 1. září na zasedání rady kraje se ozval návrh na zrušení jedné třídy na gymnáziu. Nikdo o tomto záměru gymnázium neinformoval, tak jak jinde, kde se vedly dlouhé diskuze se  studenty i rodiči. Na gymnáziu v Blansku už je rozhodnuto. Ze dvou osmiletých gymnázií zbude pouze jedno.  Tudíž od příštího roku zde bude jedno čtyřleté a jedno osmileté gymnázium. V Boskovicích by bylo jedno osmileté a dvě čtyřletá gymnázia. Tady je i zdůvodnění, proč by měla být jedna třída zrušena. Stejně tříd na gymnáziích v Blansku i Boskovicích. Gymnázium Boskovice své nesouhlasné vyjádření poslala radě. Odůvodněné bylo především velkým zájmem o studium na gymnáziu (gymnázium pokrývá oblast 73 obcí na okrese Blansko), nadprůměrnými výsledky státní maturity a dlouhodobě více jak devadesátiprocentní úspěšností maturantů u přijímacích zkoušek na vysoké školy.

Zda vyjádření vezme rada vůbec potaz, se dozvíme 15. září, kdy se o zachování třídy na gymnáziu rozhodne.

Autor: Marek Osouch | sobota 10.9.2011 22:23 | karma článku: 9,35 | přečteno: 1155x