ODS rozhodne o osudu vlády

Daňový balíček, který neprošel po návratu ze Senátu poslaneckou sněmovnou, je znovu na programu jednání – v nezměněné podobě. Nejdiskutovanější je opět růst DPH o jeden procentní bod v obou sazbách. Poslanecký klub ODS v současné době vyjednává a snaží se najít kompromis mezi rebely, jak je nazvali novináři, nebo věrnými straně, jak se skupina poslanců sama nazvala. Vláda totiž spojila s balíčkem i hlasování o důvěře.  

Letos byl nárůst daně z přidané hodnoty o čtyři procenta a statistiky dokládají, že se více peněz oproti loňskému roku nevybírá. Lidé musí více peněz vkládat na potřeby do nižší sazby, kde se nachází potraviny nebo léky. Z toho důvodu jim už peníze nezůstanou na útraty v základní sazbě, a tak zde příjem klesl. Mzdy totiž nerostly tak rychle jako inflace. Pokud ovšem rostly.

Vybere se více po opětovném zvýšení? Já myslím, že ne. Dopadne to stejně jako letos. To je jeden z argumentů skupiny poslanců občanských demokratů v čele s Petrem Tluchořem.  To je však podle mě jen okrajový důvod. Jde hlavně o boj za ideály ODS. Blíží se kongres strany a někteří na sebe potřebují upozornit, že oni jsou ti, co bojují za program strany.

Dalším trnem je pro ně druhé daňové pásmo pro bohaté. Že je to neslučitelné s programem občanských demokratů je vedlejší. Asi se bojí sami, že by museli odvádět na daních více. To je přece něco nehorázného!

A jak by řešil nedostatek peněz pan Tluchoř? Budeme privatizovat.

Já mám lepší nápad, co takhle kdybyste si vy páni poslanci snížili sami sobě platy, zrušili příspěvky na to a na tamto? Proč byste to dělali, že? Tak blbí zas nebudete.

Nakonec se ale nějak klub ODS domluví a vláda nepadne. Stále je to však lepší než oranžáda zleva, která nám říká, že by mnohem více zdanila velké podniky, např. energetické. Pokud by na ČEZ ovšem někdo uvalil vyšší daně, oni zvýší ceny spotřebitelům a zaplatí to nakonec občané, nikoliv ČEZ. Anebo firmy od nás odejdou a lidé budou bez práce. 

Autor: Marek Osouch | čtvrtek 20.9.2012 17:58 | karma článku: 11,36 | přečteno: 882x