Ježíšek versus Santa Claus

Já píši o dárky Ježíškovi, jedině Ježíšek mně nosí dárky nikdo jiný. Komu píší dnešní děti, když na každém rohu na ně číhá tlustý děda v červeném kabátu s pytlem na zádech?

Podle mě píší také Ježíškovi, ale o podobě Ježíška mají jasno – vypadá jako Santa Claus. Jdu po ulici, jdu kolem obchodů a v oknech nevidím nic jiného než soby a Santa Clause. Podívám se do televize na pohádky pro děti a vidím Santa Clause. To už jsme tak podlehli těm americkým způsobům trávit Vánoce? To už nemáme hezké české andělíčky, které symbolizují naše české tradiční Vánoce?

České Vánoce jsou krásné, nemusíme přebírat zvyky a tradice jiných národů – žádné punčochy, žádné soby. To je ale vliv obchodníků, kteří ve svých výlohách mají tuto americkou výzdobu a kteří toto zboží symbolizující americké Vánoce nabízí. To je ale reklama a to je zisk. Doufám, že touto americkou propagandou se nedosáhne toho, že na českém vánočním stole bude jednoho dne místo kapra krocan. Být v takové chvíli Ježíškem, tak si dám provaz.

Podobně je na tom svatý Mikuláš, který chodí každý rok pátého prosince s andělem a čertem. V poslední době se mi zdá, že ani samotní představitelé Mikuláše neví, jak má správně Mikuláš vypadat a zaměňují ho se Santa Clausem. Nosí červenou čepici a červený kabát místo mitry s křížem a hábitu s křížem.

Jsem optimista a myslím si, že nenastane situace, kdy budeme netrpělivě spát na 25. prosince a čekat, až nám v noci Santa Claus tajně nadělí dárky do punčoch u krbu. Věřím, že české Vánoce budou i nadále žít a Ježíškem pro nás stále bude malé jezulátko v noční košilce. Stejně tak přežil Ježíšek i propagandu Dědy Mráze před listopadem 1989.

Autor: Marek Osouch | úterý 20.12.2011 16:10 | karma článku: 16,99 | přečteno: 1146x