Je Bio opravdu Bio?

  V posledních letech se čím dál více populárními stávají Biopotraviny. Ale jsou potraviny skutečně Bio?

Biopotraviny, jak je výrobci prezentují, by měly být vypěstovány bez použití jakýchkoliv chemických hnojiv či postřiků a neměly by být tak těmito látkami ovlivňovány. Není to však pouze finta výrobců na vyšší zisk? -„ Jablka vypěstuji, jak jsem zvyklý i s postřiky, ale prodám je za dvojnásobnou cenu a nazvu je Bio. Spotřebitelé uvidí nápis Bio a hned daný výrobek koupí.“

  Já osobně si myslím, že někteří výrobci se tak skutečně mohou chovat. Jednou když jsem byl nakupovat v supermarketu, uviděl jsem zde biojablka neboli zabalená tři jablka za 50 Kč.  Dohromady měla tato tři jablka bez jediné skvrny 1kg, když ale vezmu tři normální jablka, kilo dohromady nedám, a tak se ptám, proč mají chemicky ošetřované a chemicky hnojené jabloně menší plody než Bio? Nemělo by to být spíše naopak?

  Na naší zahradě máme také jabloně, a tak vím, co vše může jabloň mít za problémy. Abychom ale aspoň nějaká jablka měli, stříkáme je. Náš postřik ale nic není proti mnoha postřikům, kterými jsou ošetřovány jabloně velkých pěstitelů. Jablka mají navíc většinou nějakou oděrku od větví nebo od krup. Na biojablkách jsem ale nic takového neobjevil.

  To stejné je i se zeleninou. Nádherné biomrkve bez jediného nakousnutí od slimáků nebo jiných půdních živočichů také jsou k zamyšlení, zda skutečně byly vypěstovány bez pomoci moderních možností.

  Je pravda, že biopotraviny jsou drahým zbožím, ale myslím si, že zisk nepokryje náklady spojené s pěstováním. Podle mě by to byl vždycky nejméně každý desátý kus, který by nebyl z vnějšku nějak poznamenán přírodou. Anebo pěstitelé biovoce a biozeleniny své plody pěstují na místech, která před tím byla několik desítek let tak dokonale chemicky stříkána, že odtud všichni možní škůdci zmizeli. Je z takových míst bio opravdu bio? I kdyby to tak nebylo, tak se bio pěstovat nedá.  

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marek Osouch | pondělí 24.1.2011 11:16 | karma článku: 18,50 | přečteno: 1943x