Je absolvent střední školy připraven na vstup do života?

Pomalu se blíží letošní maturity neboli konec středoškolského studia pro desítky tisíc studentů. Někteří zkoušku dospělosti zvládnou a dostanou se na vysokou školu, jiní ne. Ti, kteří studentský život skončí, se najednou objeví v

Kdejaké věci se na střední škole člověk dozví. Některé více zajímavé, některé už méně. Co je ale jasné, o reálném životě zde není ani zmínka.

Středoškoláci umí vyjmenovat všechny habsburské panovníky i s letopočty, ale k čemu jim to je? Stačí znát, kdo z nich, co zásadního udělal, že by to měl v rámci všeobecný znalostí každý znát. Tak by měly probíhat první tři ročníky střední školy (mluvím hlavně o gymnáziích). Ve čtvrtém by už měla nastat specializace. Kdo bude chtít, bude se věnovat tomu svému oboru a například ty letopočty se sám dobrovolně naučí. Jiní naopak ne. Všeobecný přehled však má a dále se profiluje svým směrem.

Vizi, kterou jsem načrtl, ale stále něco chybí. Člověk, který takovou školou projde, bude mít plno vědomostí ve svém zaměření, bude mít přehled i z těch dalších, ale na trh práce a reálný život bude absolutně nepřipraven.

Jak napsat životopis a motivační dopis? V rychlosti se podle osnov látka prolítne a jde se dál. Pro všechny to však budou asi ty nejdůležitější slohy, které budou ve svém životě psát. A co vlastně do životopisu všechno patří a jak ho strukturovat? Píše se tam datum narození? A co fotka? Kapitola životopisu a motivačního dopisu, by tak měla mít v osnovách českého jazyka dominantní prostor. Mohlo by to být na úkor cvičení z pravopisu, který už má na střední škole každý znát. Podobně jsou na tom studenti se složenkami. Telegramy už skončily, ale tři typy složenek jsou zde stále.

Zdravotní a sociální pojištění, daňové přiznání, hrubá a čistá mzda. Další pojmy, se kterými se (jestli vůbec) setká středoškolák jen okrajově – „něco takového zde je.“ Kolik však činí zdravotní a sociální pojištění? Z čeho se vypočítá a co se tím vlastně platí? Co se kde vyplňuje v daňovém přiznání? Já se s daňovým přiznáním poprvé setkal na brigádě a koukal na to jak z jara.

Co když se nedostanu na vysokou, nebo nedostanu práci, a budu tak nezaměstnaný? S tím se snad ani v osnovách střední školy nepočítá. O Úřadu práce a o tom, na co má nezaměstnaný student nárok, není zmínka.

A důsledky? Finanční gramotnost na minimu, do životopisu jsou lidé schopni dát svou fotku z dovolené nebo večírku a na sociálních sítích jsou otevřeni celému světu.   

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marek Osouch | pondělí 3.2.2014 12:19 | karma článku: 12,81 | přečteno: 731x