Evropská unie či fraška na entou?

V jednom z mých minulých článků jsem psal, že nejsem zastáncem současné podoby Evropské unie. Můj pohled se na ni ani po téměř roce plných zvratů nezměnil, ba dokonce ještě víc utvrdil. Nechci politickou unii ale ekonomickou unii.  A proč?

V té naší slavné Evropské unii existuje instituce jménem europarlament sdružující europoslance všech členských států. A nefunguje to jinak než náš parlament. Schvalují se zákony a nařízení avšak pro všechny členy Evropské unie. Z nich je i nemálo perliček a absurdností, kterým se mi nechtělo na první pohled do novin ani věřit.

První z nich, která uchvátila můj zrak, bylo nařízení o používání balónků a frkaček. Balónky budou smět nafukovat děti do osmi let pouze s dohledem plnoleté osoby a frkačky dokonce nesmí sami nafukovat do čtrnácti let. Sedmák na základní škole, který slaví své třinácté narozeniny se svými vrstevníky, tak nesmí bez dozoru dospělé osoby použít frkačku. Co k tomu říct...

V neposlední řadě musí být všechna plyšové hračky určené pro děti do tří let plně omyvatelné, aby nešířily infekce - pejsci asi vzteklinu a kravičky BSE. Vždyť ty plyšáky nikde na pískovišti neválejí, ve většině případů je mají pořád doma.

Zatím poslední ze zveřejněných absurdních zákonů je zákaz veřejných zabíjaček. Ach, jo. Začíná mi to připomínat televizní pořad „To nevymyslíš!“ O české tradici, která zde existuje po staletí, rozhodují europoslanci ze všech koutů Evropy a nepochopí. Já taky nepochopím po nejrůznějších vyprávěních, jak může být anglická strava poživatelná. Kupříkladu Fish and chips nebo tradiční anglický vánoční pudink. Oni to taky přežijí my zase přežijeme naše „nehygienické“ zabíjačky. Sám pro sebe, tedy „na vlastní nebezpečí“ si můžu zabíjaček, kolik chci, ale už to nemůžu dělat na zakázku a prodávat maso, tlačenku, jitrnice, ovar a další pochutiny (pro někoho ovšem ne) z pašíka.

Evropská unie by podle mě měla být pouhou ekonomickou unií už ze dvou věcí. První jsem teď nastínil – za nehorázný peníze vymýšlí jedno nařízení lepší než druhé. Za druhé si myslím, že je lepší se soustředit na to, aby spolupracovaly pouze evropské státy v oblasti ekonomiky, nikoliv v politice, aby  vznikalo v Evropě něco jako Spojené státy evropské. To nechci. Evropa se musí sjednotit po ekonomické stránce, aby dokázala konkurovat světovým ekonomikám jako je Čína nebo USA.

Kdo v roce 2003 tušil, co se nakonec z „ano“ pro vstup do EU v referendu vyklube. Já nevolil, ale nejspíš bych volil taky pro vstup a zařadil bych se tak mezi to naše české tupé stádo, které dokáže překvapit v každých volbách nebo i průzkumech.

„Bé, bé, bé, čtyři nohy špatné, dvě lepší, bé, bé bé.“ (George Orwell)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Marek Osouch | úterý 17.1.2012 22:08 | karma článku: 21,83 | přečteno: 1183x