E-mail není email

Jaký je mezi slovy e-mail a email rozdíl? Na první pohled žádný, pouze v prvním slově je za písmenem „e“ spojovník. Ten druhý pohled je však už zajímavější. 

Všichni jsme stíháni moderní dobou a všechno se elektronizuje – provádí přes počítače a internet. Jednou z elektronizovaných věcí byla i pošta. V angličtině se dopis řekne „mail“. Zde má základ pro slovo, respektive zkratku e-mail z původního sousloví „electronic mail“.

Česká slovní zásoba disponuje dvěma velmi podobnými slovy: e-mail a email. Každé slovo má dokonce jinou výslovnost e-mail se čte po vzoru angličtiny [ímejl], ale druhé slovo [emajl], tedy velice podobně, jak se píše a jak jsme v češtině zvyklí. Můžeme však slova nezávazně zaměňovat? Ne, aspoň zatím. E-mail je v doslovném překladu elektronická pošta, ale email je označení pro druh barvy.    

V běžném životě se ale na mnoha místech setkáme s frází, abychom uvedli svůj „email“ nebo poslali kupříkladu přihlášku na daný „email“. Často se zarazím a říkám si, proč bych jim měl psát něco jako „KD 51 vrchní alkydový rychloschnoucí email“. Nechápu, k čemu jim může taková informace sloužit. Mnohokrát se nejedná ani o žádné společnosti, které by mohly email použít. Jediné, co mě napadá, je, že se jedná o dlouhodobý průzkum v řádech let, jaký email lidé používají, s jakým jsou nejvíce spokojeni a jaký je tedy v obchodech nejvíce žádaný.    

Doufejme, že se průzkum už blíží ke konci, a my tak budeme moci vědět, který email je z široké nabídky tím nejlepším a který tak máme při výběru zvolit. Držme jim palce! 

Autor: Marek Osouch | úterý 12.6.2012 21:29 | karma článku: 15,43 | přečteno: 2231x