ČSSD jako schizofrenik

Vedení ČSSD zrušilo svou stranickou buňku v Duchcově, kde její členové uzavřeli koalici mimo jiné s Dělnickou stranou sociální spravedlnosti. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka považuje DSSS za extremistickou stranu. Ptám se – a co KSČM?

„Zrušení místní organizace ČSSD v Duchcově ukazuje na jednoduchou a srozumitelnou věc. Koalice s jakýmikoliv extremisty prostě uzavírat nebudeme. Ani v Duchcově, ani nikde jinde,“ řekl Sobotka. (idnes.cz)

Dělnická strana sociální spravedlnosti navazuje svou historií na Dělnickou stranu, kterou soud zakázal. Předseda obou těchto stran Tomáš Vandas byl už dříve členem legendárních SPR-RSČ alias „sládkovců“. Strana má jednoznačně blízko k neonacistické ideologii, nicméně zatím nikdo DSSS nedokázal, že je skutečně stranou spojenou s potlačováním lidských práv a demokratických hodnot. Není se čemu divit, že se k ní vedení ČSSD nechce nijak mít.

Každá mince má ovšem svůj rub i líc. Máme zde totiž také KSČM. Strana, která vznikla v roce 1990 jako územní jednotka tehdejší KSČ. Mělo se tím upravit do té doby asymetrické uspořádání KSČ a KSS. Zatímco KSČ s rozpadem Československa zanikla a byl schválen zákon o protiprávnosti komunistického režimu, její územní odnož KSČM funguje nadále. Jelikož vznikla až v roce 1990, ohrazuje se, že nemá s KSČ nic společného.

Názory jejich členů ale podporují režim před rokem 1989, obhajují invazi vojsk v roce 1968 či proces s Miladou Horákovou. S KSČM nicméně ČSSD na obecní a krajské úrovni spolupracuje.

Paradoxem navíc je, že v Bohumínském usnesení z roku 1995 si ČSSD zakázala spolupráci s extremistickými stranami včetně KSČM. Sama ČSSD ji nazvala extremistickou a dala ji na stejnou rovinu jako Sládkovy republikány. O DSSS, která v té době neexistovala, se nic v usnesení pochopitelně nepíše.

Pokud předseda ČSSD prohlásil, že koalice s extremisty nebudou, měl by vyslat do krajů a obcí jasný vzkaz na konec koalic s KSČM nebo se zachovat jako v Duchcově a stranické buňky rozpustit. ČSSD by tím ale naprosto zničil.  

Autor: Marek Osouch | sobota 13.12.2014 16:48 | karma článku: 26,74 | přečteno: 676x