Bacha na to, jednoho dne vymřeme!

Titulní stránky novin plní téměř apokalyptické nápisy o tom, jak nás Čechů bude do roku 2101 o tři miliony méně. Však to také spočítal Český statistický úřad, tak proč mu přece nevěřit.

Statistika je ale jen a pouze statistika založená na číslech. Pokud se bude společnost vyvíjet, jak se vyvíjí a nepřihodí se nic mimořádného, tak statistika vyjde. V opačném případě to může být úplně naopak.

Jednou z takových posledních věcí, která ČSÚ nevyšla, byl dodnes známý baby boom, že se tedy narodí více dětí, než o ni spočítali.

A co bude za devadesát let? To se ptejme na statistickém úřadě. Devadesát let je dlouhá doba. Když se vrátíme o devadesát let zpátky do minulosti, dostaneme se do roku 1923. Co se od té doby zásadního událo? Já myslím, že více než dost. To tedy máme: hospodářská krize, druhá světová válka, komunistický puč, invaze vojsk Varšavské smlouvy, sametová revoluce, rozpad Československa. Kdo nějakou ze zmíněných událostí čekal v roce 1923?

U předpovědi počasí také můžeme vytvořit statistiku na léta dopředu, že v létě bude teplo a v zimě zima, ale jak konkrétně bude příští týden nebo i zítra, nevíme ani dnes. 

Autor: Marek Osouch | středa 24.7.2013 11:22 | karma článku: 15,06 | přečteno: 799x