11. listopadu chceme bílo, 21. března šestnáct stupňů

Sníh za okny by neměl nikoho na konci března vyvést z normálu. Většina lidí v naší republice současné počasí proklíná a nazývá „tuhou zimou“. Nic tuhého to není. Zima jen trvá trochu déle, než jsme zvyklí.

Někdo už několik dní marně vyhlíží sluníčko a teploty vysoko nad nulou, jenže nic. Ale vraťme se teď na začátek letošní zimy, tedy na podzim 2012.

Byl zde 11. listopad a všichni očekávali příjezd sv. Martina na bílém koni. Jenže na bílém koni nepřijel a hned z toho bylo pozdvižení jak to, že není sníh? Prostě nebyl jako už dlouhou řadu let. On ten 11. listopad je více než měsíc před astronomickou zimou. Před klimatologickou zimou je to sice jen 19 dní, ale stále je 11. listopad brzy.

Pak nastávají zuřivé reportáže o bílých Vánocích. Budou? Nebudou? Jasná odpověď – na padesát procent bude na Vánoce bílo. Nakonec letos sníh nebyl, ale byl už týden před Vánoci (vždycky se ta zima nemůže trefit lidem do Vánoc). A zase bylo pozdvižení s oblevou během Vánoc a tentokrát otázka opět zněla – kdy už bude mrznout a bude sníh? Vánoce jsou už v klimatologické i astronomické fázi zimy, ale že bude stoprocentně od toho data do toho data všude kolem sníh, jisté prostě není. Spíš je tomu v poslední době naopak, tedy že zima začíná až v lednu, pokud tedy nějaká vůbec začne.  

Nakonec se zlomí únor a březen a lidé začnou v prvních dnech března vyhlížet sněženky a bledule. Klimatologická zima sice skončila, astronomická zatím ne, ale že sníh hned roztaje nám nikdo nezaručí.  Přísloví „Březen, za kamna vlezem“ si podobně jako „Duben, ještě tam budem“ nikdo jen tak nevymyslel.

Nezapomínejme, že v našem klimatologickém pásu se střídají čtyři roční období. V poslední době to byly spíš ale jen dvě. Léto začínající v půli března a podzim začínající v půli října. Zima se přišla také ukázat, ale jen asi na tři týdny, tak ji ani nepočítám. Letos by ale po dlouhé době mohlo být jaro – pozvolné stoupání teplot. Jaro je pro celou přírodu velmi důležité. Ona se potřebuje pomalu probouzet. Loni vykvetly stromy během dubna, pak přišli zmrzlí muži a vše bylo pryč. Plánovaná sklizeň byla hned na třetině.

A tuhá zima? Když pominu loni týden opravdu mrazivých dnů, tak si od roku 2006 nevzpomínám na opravdu pořádnou zimu se sněhem (v nížinách), který vydržel celou dobu. Vždycky to bylo podobně jako letos – sníh, obleva, sníh, obleva. 

Autor: Marek Osouch | neděle 31.3.2013 11:27 | karma článku: 7,65 | přečteno: 246x