Islám se odlišuje od jiných náboženství

Judaismus i křesťanství učí své vyznavače milovat svého bližního jako sebe samého. Budhisté dokonce nechtějí zabít ani mouchu. Kdyby představitelé těchto tří náboženství řídili svět, muselo by to být bezpečné místo k přebyvání. Žel, je tu ještě islám, jehož vyznavači věří, že judaismus i křesťanství ještě převyšuje. Ale v čem? Nejbezpečnějším rozhodčím je praxe. „Po ovoci je poznáte“, čteme v evangeliu.

Na serveru idnes.cz se dnes jen krátce objevila zpráva i s obrázky o popravě ženy. „Za obecného nadšení přihlížejících a skandování "Bůh je veliký!" zastřelili v Afghánistánu bezbrannou ženu.“ Stalo se tak na rozkaz dvou vůdců Tálibánu. Tálibánci jsou "studenti" koránu. V letech 1994 – 96 obsadili téměř celé území Afghánistánu, kde ustavili režim na bázi koránu a šaríy, islámského právního systému.
V krátké zprávě je zásadní nepřesnost. Přihlížející mohli skandovat pouze „Allahu akbar“, což znamená „Alláh je největší.“ Nikoli jakýkoli bůh, ale islámské božstvo Alláh je obsahem tohoto známého muslimského sloganu. Stoupenci islámu tím nechtějí říci, že Alláh je pouze velký. Smyslem jejich věroučného pokřiku je oznámit celému světu, že je „největší.“ Je v tom prvek konfrontace i soutěže mezi náboženstvími.
Kdyby se soutěž odehrávala jen na poli verbálním, nic proti tomu. Jenže vyznavači islámu přecházejí od silných slov k činům. V Iráku se téměř denně vraždí mezi sebou muslimové sunnitského směru s muslimy směru šiítského. Totéž probíhá i v Sýrii a v létech 1980-1988 to probíhalo na státní úrovni Irák vers. Írán. Islám znamená podřízení. Radikální muslimové očekávají podřízení ode všech: od souvěrců i od nemuslimů. V případě nesouhlasu znají jediné řešení – zabít toho, kdo se odmítl podřídit.
Proto je v dnešním světě tolik zabíjení. Nigérie, Mali, Súdán, Somálsko, Libye, Irák, Afgánistán a další místa. Tam všude se zabíjí ve jménu islámu. Někdy se experti rozcházejí v názoru, zda je vinen islám nebo jeho radikální vyznavači. Mluvčí islámské organizace Boko Haram, Abu Qaqa tvrdí: „V islámu nejde zbraně úplně složit, nanejvýš na chvíli odložit.“ Poněvadž se islám zrodil v boji a šířil válkou už v době jeho zakladatele, bude zřejmě na vině islám.
Pro jeho pravověrné vyznavače je ideálem návrat do doby, kdy se před muslimy třásl celý civilizovaný svět. A dnes nechtějí dát pokoj, dokud se ta doba nevrátí. OSN, USA, EU a Rusko usilují vyřešit blízkovýchodní konflikt vytvořením státu Palestina pro palestinské Araby. Nedávno takové řešení označil šejk Farid al-Jabari z Hebronu za iluzi: „Nechceme žít v iluzi. Vytvoření státu Palestina je nemožné. Je to proti našim náboženským principům, protože se nemůžeme vzdát území. Tato idea je mrtvá.“

Autor: Karel Orlík | středa 11.7.2012 7:10 | karma článku: 24,10 | přečteno: 1406x