Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
L

LEstat12

11. 7. 2012 13:41
překlad

Jen takový jazykový detail. Akbar znamená vyšší, Ne nejvyšší. V překladu:" Allahu al akbaru" by to bylo vpořádku. Vy tady ale citujete druhý stupeň přídavného jména- akbaru, čímž se mění celý význam. Tedy Allah není nejvyšší, ale výše nad lidmi.(myšleno nadčlověk- bůh).

0 0
možnosti

CART09

11. 7. 2012 9:04
Jedno a totéž

Byl bych ten poslední, kdo by se zastával islámu, ale myslím si, že jediný rozdíl mezi islámem a křesťanstvím je délka historie. Islamisté vykřikují "Alláh je největší", křesťané zase mají, pokud vím: "Nebudeš mít jiného boha mimo mne", a obojí jakékoliv znevážení této věty pěkně nadzvedne.

I vývojové fáze jsou stejné, křesťanství také mělo svoji rozpínavou a nesmiřitelnou fázi (a pěkně dlouhou) - islám je jen mladší, tudíž do téhle fáze teprve dospěl.

Na vině není islám jako takový, ale obecně náboženství, nebo přesněji církevní představitelé, což jsou jen převlečení prospěcháři a zlatokopové, kteří se na něm snaží udělat politickou kariéru a díky blbnutí hlav nevědomých a poslušných věřících nahromadit majetek a moc...

1 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

11. 7. 2012 9:32
Re: Jedno a totéž

Časové hledisko není podstatné, důležitá je změna společenského zřízení. V rámci rozvoje civilizace v Evropě došlo k oddělení státu a církve, islám tohle nemůže akceptovat. Náboženské zákony v něm obsažené musí mít pro muslima přednost před zákony státu. Křesťané nechávají trest za nedodržování náboženských přikázání na Bohu, muslimové trestají sami, bez ohledu na stát.

1 0
možnosti
DP

Daniel P.

11. 7. 2012 8:47
křesťanství?

Pane Orlíku, chápu, že jako křesťan se můžete těžko dívat na dopady aplikovaného křesťanství objektivně, ale rád bych Vám připomněl, že ta doba, kdy křesťanství víceméně vládlo větší části civilizovaného světa tu už byla, a moc bezpečné místo k přebývání to nebylo. Naopak svět je o mnoho bezpečnější od dob, kdy se vymanil z nadvlády náboženských fanatiků, pardon, chci říci Hluboce Věřících, všeho druhu. Z toho, co zmiňujete, bych akceptoval ještě ten buddhismus. Ale Abrahámovská náboženství si příliš nezadají, ač rád uznám že to křesťanství je z nich zdaleka nejlepší. Islám je nezdařenou kopií judaismu s některými křesťanskými prvky - a asi i proto vypadá tak, jak vypadá.

1 0
možnosti
JM

Edmund Černá Zmije

11. 7. 2012 7:56
Islám je skutečně jiný

nejen tím, že je velmi nesmiřitelný k nevěřícím. Z mého pohledu jeho "zvláštnost" spočívá v tom, že Mohamed se prohlásil za posledního proroka, tedy nikdo po něm už nemůže nic ke Koránu dodat, a navíc zakázal Korán vykládat jinak než doslova, tedy nelze některé tvrdé výroky v něm zmírnit. Kdo se o to pokusí, je automaticky vinen nejhorším hříchem, trest je smrt.

-

To způsobuje, že islám se nevyvíjí. Náboženství je zakonzervované a vrací lidi zpět v čase o víc než tisíc let, do doby náboženských válek. Křesťanství prošlo mnoha reformami a dnes je ekumenismus jeho samozřejmou součástí. Tento vývoj je u islámu znemožněn.

4 0
možnosti

babulababula

11. 7. 2012 8:33
Re: Islám je skutečně jiný

Pokud islám vyhraje, tak je to ale dáno nikoliv jeho konzervativností, ale jeho propoluční politikou (i když to s tím souvisí).

0 0
možnosti
VH

poyut

11. 7. 2012 7:22
Laska k jinym

"Judaismus i křesťanství učí své vyznavače milovat svého bližního jako sebe samého".Tuto dojemnou lasku citili na svou kuzi Indiane,co byli zrudnejsim zpusobem zavradeni rukami "civilizovanych krestanu "z Evropy.Islamiste neco takoveho spachali?

1 1
možnosti
PP

Bleu

11. 7. 2012 8:13
Re: Laska k jinym

Doporučuju s ke zmíněné problematice něco přečíst. Vono to není až tak černobílé jak se to vypadá.

2 0
možnosti
  • Počet článků 288
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1081x
Zajímám se o dění okolo nás

Seznam rubrik