Hyenismus vypadá jinak

Podle jednoho politologa má „celé tažení proti amnestii přídech jakéhosi hyenismu.“ Nevěřil bych, že je možné něco takového napsat. Vyjma zločinců, zlodějů, jejich příbuzných a přátel, je zbytek společnosti právem rozlobený a frustrovaný. K čemu všechny řeči o boji s korupcí? Demoralizovaná je naše celá společnost. Jsou odhalovány korupční případy od starostů přes nižší úředníky, vyšší úředníky, policisty, soudce, ministry až po bývalého premiéra.

Předseda Ústavního soudu označil amnestii za dílo nedouků. Jistě to bude také pravda, ale domnívám se, jako většina národa, že za tím je spíše úmysl krýt zločince, kamarády. Ty, kteří okradli o miliony tisíce občanů, kteří si nemohli zvýšit své příjmy stisknutím tlačítka v parlamentu, ale těšili se na alespoň malé zúročení celoživotních úspor. Hyenismus je tyto občany okrást. Díky amnestii jsou zloději „čistí“ a mohou se svým obětem smát do obličeje.
Prominout tresty neplatičům výživného je dalším potrestáním matek samoživitelek a jejich dětí. A soudy mohou zase začínat od začatku. Jednou vyřešené případy znovu řešit. Pak jsou přetížené, případy trvají léta. Podle pana prezidenta si za rozsah amnestie mohou sami, mají lépe soudit. Před rokem si postěžoval začínající soudce na „politické hyeny, které společně s hyenami z bulvárních televizí veřejně soudce pranýřují.“ Představoval by si plat 200 000, jako má prý plat soudce v Německu.
Pochybuji, že by si Němci právní systém tak „zašmodrchali“, že by museli stále více novelizovat novely apod. Ale mohli bychom do puntíku převzít jejich zdravotnictví, je sociálně citlivější, spravedlivější. Hyenismus je, když za pobyt v nemocnici platí stařenka s necelými 8000 důchodu stejně, jako někdo s příjmem 100 000. Hyenismus je, když musela žena po téměř 50 letech v pracovním procesu odejít do předčasného důchodu a dostává za celoživotní poctivou práci a jedno vychované dítě necelých 8000 Kč.

Autor: Karel Orlík | pátek 11.1.2013 8:10 | karma článku: 17,61 | přečteno: 609x