Drzost komisaře OSN

Komisař OSN pro uprchlíky António Guterres požádal představitele EU k legálnímu přijetí většího počtu syrských uprchlíků, aby nemuseli na své cestě do Evropy riskovat své životy. Řekl to na konferenci o vzdělávání dětí uprchlíků ve Spojených arabských emirátech. Heslem konference bylo „Investice do budoucnosti“.

Podle  Guterrese muselo od povstání rebelů proti vládě Bašara Assada v roce 2011 opustit své domovy přes 3 miliony syrských obyvatel. Novinářům Guterres řekl:

„Musíme pochopit, že za osud těchto uprchlíků nese odpovědnost celé mezinárodní společenství a přispět musí všichni. Ne jen penězi Jordánsku a Libanonu, ale také přijetím uprchlíků. Humanitární krize mezi uprchlíky na Blízkém východě je globální bezpečnostní hrozbou.“

Jordánská královna Rania si postěžovala: „Hostitelské státy poskytují uprchlíkům potraviny a přístřeší, ale vzdělávání dětí uprchlíků se zanedbává. Světové společenství dodalo OSN pouze polovinu z potřebných 3 miliard dolarů. Když se válečný prach usadí, děti uprchlíků budou potřebovat vzdělání a rodiny rekonstrukci poškozených domů. Nejhodnotnějším darem těmto dětem je zajistit jim vzdělání.“ Tolik zpráva agentury Reuters z 15. 10. 2014.

V čem vidím u socialisty Antónia Guterrese drzost? Evropa krizi s uprchlíky nezavinila. Krize je důsledkem vzájemného brutálního vraždění vyznavačů islámu a proto by ji měli řešit a hlavně financovat islámské státy. Mají k tomu k dispozici miliardy dolarů z ropy a rozsáhlá území, kam mohou umístit uprchlíky. Islámských států je 52 a arabských 22. Uprchlíci nemusí čerpat dávky z daní evropských pracujících. Evropané blízkovýchodní země nedevastují a není to případ živelné pohromy. Nehledě k tomu, jak se muslimští přistěhovalci v Evropě chovají. Jen ať si je islámské státy rozeberou mezi sebe.

S tou stížností jordánské královny na vzdělání dětí to asi bude také trochu jinak. Zprávy OSN o rozvojových zemích popisují čtyři roky po sobě situaci v arabských zemích jako žalostnou. Mají největší míru negramotnosti a největší nedostatky v dodržování  základních lidských práv a svobod na světě.

Autor: Karel Orlík | sobota 18.10.2014 10:00 | karma článku: 33,88 | přečteno: 1687x