Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Veřejnoprávní přeci nemusí znamenat špatné!

Představa, že kvalitní reportáž redaktora musí být nutně doplněna rozhovorem, platí pouze v případě, že dostanete k mikrofonu někoho, kdo k tomu má opravdu co říci: velitele zásahu, primátora, starostu, majitele či manažera firmy.

Můj názor na kvalitu zpravodajství veřejnoprávní televize se nemění a pokud ano, tak bohužel pouze k horšímu.

První příklad: Jeden z krajských redaktorů dělá rozhovor s manažerkou spediční firmy v menším městě a ptá se jaký vliv má na její firmu zvyšování cen pohonných hmot. Ona odpoví, že mají na dvoře obrovskou nádrž na naftu, ze které čerpají jejich šoféři a když tu nadrž naposledy naplnila, tak platila dvakrát tolik, co před tím. Tahle pitomost projde přes toho redaktora (jaké má vzdělání? kdo ho vybral?), ale i přes editora a odvysílá se v hlavním večerním zpravodajském pořadu. Nevím, jak velkou mají na dvoře nádrž, ale dá se s jistotou předpokládat, že jim nevydrží déle než pár měsíců. Nafta se zdražila od té doby v nejhorším případě o 30 %, takže nádrž prostě nemohla stát dvojnásobek, pokud ta chytrá „manažerka“ nekoupila tentokrát větší množství. Čili tady máme minimálně tři nemyslitele navlečené na jedné šňůrce za sebou (nebo do série?) Ale, divák to vidí, slyší a věří! Takhle se vyrábí blbá nálada a není zapotřebí Moskvy.

Druhý příklad: Redaktoři a editoři zpráv nerozlišují mezi obratem (tržbou) a ziskem. Nemusí být každý podnikatelem, ale nějaké ekonomické minimum bych předpokládal.

Třetí příklad: Dozvíme se, že se čistý zisky nějaké banky zvýšil o 15 miliard. Tato zpráva má stejnou hodnotu asi jako když vám někdo na dotaz, jestli ví, kolik je hodin, odpoví: „Ano, vím“. Nedozvěděli jsme se, se kterým rokem porovnávají (předkovidovým? kovidovým?) Případně jestli je to více či méně, než jiným bankám? Chybějí souvislosti.

Čtvrtý příklad: Slyšíme, že dodavatel plynu či elektřiny zvedl zálohy o nebo na 200 %. To je pochopitelně nemravné, ježto se zvýšení cen na dvojnásobek, přes všechny průšvihy, neočekává. Důležité je však to slovo „zálohy“ a mělo by se dodat, že jsou zúčtovatelné. Pro toho, kdo to neví, to znamená, že dodavatel na konci období vrátí přeplatek či bude požadovat doplatek, podle skutečného vývoje cen. Je jasné, že firmy raději vyberou více a budou pak vracet (pokud nezkrachují), než aby pak tahaly z méně solventních klientů nedoplatky. Nicméně platí, že to přehánějí a stát mlčí.

Pátý příklad: ČT nerozlišuje mezi přírodním katastrofami (tornádo na Moravě, povodně) a jednotlivými neštěstími (požár domu, autohavárie), což patří na bulvární kanály, pokud se nejedná o hromadnou havárii, po které byla zablokovaná dálnice na několik hodin, i když to také není nic nového. Je to jen pokus uživit krajského redaktora v regionu, kde se zrovna nic podstatného nestalo.

Šestý příklad: O tom také píšu (marně) již po několikáté. Představa, že kvalitní reportáž redaktora musí být nutně doplněna rozhovorem, platí pouze v případě, že dostanete k mikrofonu někoho, kdo k tomu má opravdu co říci: velitele zásahu, primátora, starostu, majitele či manažera firmy. Neplatí to pro případ, že chytnete bábu ze sousedství, která ten malér ani neviděla, případně o tom něco ví pouze od „směroplatné“ Máni.

Sedmý příklad: Stává se hlavně o víkendu, který je na události trochu okurkový, že je třeba vypodložit zpravodajství něčím nadčasovým, co čeká v archívu. A tak se dozvíme, jak se opylovala včelí královna na Vsetínsku, případně, že na balíkové přepážce v Krnově mají nový počítač. Je to k nepřežití od samého začátku, ale ono to samotným oznámením nekončí. Po každém dokončeném souvětí věřím, že už reportáž skončí, ale o na ne a ne. Vydrží jim někdy i dost přes minutu, což je v „primetime“ opravdu hodně. 

Osmý příklad: Jsme hrozně zahleděni do zpráv z našeho ďolíčku. Pokud se věnujeme obětavosti zdravotníků v době covidové (kterou upřímně obdivuji!), je třeba obejít skoro všechny krajské redakce, aby nemohl někdo říci, že je ČT pragocentrická. Já bych raději viděl nějaké zprávy ze světa, kde se dějí zásadní věci a my o nich nic nevíme.

Devátý příklad: Netuším, proč moderátoři a moderátorky stojí (některé už sotva stojí), případně popocházejí čapím krokem, který umí nejlépe železný Kuba.

Desátý příklad: Kdo ty moderátorky obléká? Je to něco mezi Alma Atou a Severní Koreou!

 

Autor: Ondřej Šebesta | pondělí 16.5.2022 7:00 | karma článku: 11,85 | přečteno: 239x
  • Další články autora

Ondřej Šebesta

Mladí houby vydrží...

Stěžování bávalo přiznáním k lenosti či neschopnosti, zatímco dnes se každý svými psychickými problémy chlubí. Dnes jsou na všechny nešvary diagnózy, nikdo není neukázněný, ale má ADHD, nikdo není hloupý nebo líný...

27.11.2023 v 7:00 | Karma: 21,81 | Přečteno: 363x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Víte kolik bere kolega?

Je to pořád stejné, stále se opakují snahy (v očích levičáků spravedlivěji) přerozdělit bohatství, které naše společnost vytváří. Posouvají odměňování od zásluhového k nárokovému a tím přibližují hospodářský kolaps.

20.11.2023 v 7:00 | Karma: 38,10 | Přečteno: 4048x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Plná náměstí demonstrantů

Ten, kdo schvaluje útok na Izrael nedemonstruje za svobodu Palestinců, nýbrž na podporu teroristické organizace, která se naprosto netají tím, že jejím hlavním cílem je zničení Izraele a vyvraždění Židů.

13.11.2023 v 7:00 | Karma: 27,50 | Přečteno: 575x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Konec práva veta?

Není možné si ze společného koláče vybírat jen rozinky, je nutné počítat s tím, že se nám někdy bude zajídat, že ty koláče nebudou bez práce, ale budoucnost je ve spolupráci, protože jedině tak může malý národ přežít.

6.11.2023 v 7:00 | Karma: 11,18 | Přečteno: 416x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Kapucíni, jakobíni, imigranti a převaděči

Zveme si do našeho evropského, bohatého a uklizeného pokojíčku lidi, kteří se odmítají přezouvat a otevřeně hlásají, že jej přicházejí zničit. Nepřišli pracovat, chtějí pouze participovat na výdobytcích našeho civilizačního okruhu

30.10.2023 v 7:00 | Karma: 26,69 | Přečteno: 404x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 385
  • Celková karma 24,20
  • Průměrná čtenost 627x
Jsem autorem časopiseckých sloupků, tří sbírek anekdot, monografie o herci a spisovateli Pavlu Boškovi, několika dokumentárních filmů z cest do Afriky a USA, spoluautorem knihy rozhovorů s Nestory české advokacie a cestovních deníků z poutí do Santiaga de Compostela. Překládám knihy a dramata z němčiny. Věnuji se aktivně folkové hudbě, jsem autorem asi padesáti písniček, které jsou pravidelně prezentovány v Balbínově poetické hospůdce.

Seznam rubrik