Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Velká blízkovýchodní nestabilita

Stejně jako v Evropě devatenáctého století, ze které v podobné situaci odešlo především do Ameriky a Austrálie několik milionů lidí, i v případě Blízkého Východu jde o shodný jev a počty migrantů jsou vlastně relativně malé.

Pokud vám bude připadat následující výňatek z knihy mladého sociologa Karla Černého /Velká blízkovýchodní nestabilita, Nakladatelství Lidové noviny 2017/  těžce stravitelný, pak vězte, že zbytek knihy se nedá číst už vůbec, ježto se jedná o vědeckou práci doplněnou grafy a mnohočetnými citacemi. Přesto už jen úryvek z úvodu vysvětluje mnohé.

„Blízkovýchodní modernizace je v postkoloniálním období charakteristická:

1) Velmi vysokým tempem socio-demografické modernizace; razantní demografickou revolucí provázenou početním růstem populací a růstem podílu mladých generací v celkové populaci; urbanizací; mezigeneračním růstem vzdělanosti a expanzí médií a dalších komunikačních prostředků.

2) Tyto rychlé změny jsou provázeny pomalejším, nestabilním a zaostávajícím tempem modernizace ekonomické; externími vlivy rozkolísaným a jednostrannou závislostí na přírodních surovinách deformovaným hospodářským růstem; pomalou diverzifikací ekonomických sektorů; nedostatečně se rozvíjejícím trhem práce a z toho plynoucí absencí mobilitních příležitostí.

3) Velmi pomalou, absentující až regresivní modernizací politickou; erozí schopnosti blízkovýchodních států a jejich institucí efektivně vládnout, prosazovat vlastní zákony a plnit základní státní funkce na svém teritoriu, a to včetně vymáhání monopolu státu na násilí; dále absencí demokratizace a ústavně-liberálních principů znemožňující kooptovat do politických systémů většinu stále modernějších populací.

Výsledkem kolize rozdílného a vzájemně nesynchronizovaného tempa vývoje v těchto třech základních dimenzích sociální změny je region s vysoce početnými a relativně moderními společnostmi žijícími v rigidních a nefunkčních státech ovládaných po desetiletí stále týmiž archaickými monarchiemi či vojenskými republikánskými diktaturami, neschopnými nalézt dostatek životních šancí v deformovaných rentiérských ekonomikách, které nedokážou generovat dostatečné množství odpovídajících pracovních příležitostí a rovnoměrně rozdělovat národní bohatství v celé společnosti. Jinými slovy, Blízký východ je regionem plným moderních, (velkoměstských, vzdělaných, mediálně informovaných a převážně mladých lidí s vysokými konzumními, kariérními, profesními, občanskými a politickými aspiracemi. Avšak uzavřené a rigidní ekonomické politické systémy nejsou schopny uspokojit rostoucí poptávku po vzestupné sociální mobilitě a životní seberealizaci stále modernějších mas, a tedy stále modernější populace kooptovat do ekonomického a politického systému. Moderní společnosti jsou tedy vylučované z participace na ekonomických a politických systémech stojí mimo tyto systémy. To generuje blízkovýchodní nestabilitu.“

Autor je toho názoru, že stejně jako v Evropě devatenáctého století, ze které v podobné situaci odešlo především do Ameriky a Austrálie několik milionů lidí, i v případě Blízkého Východu jde o shodný jev a počty migrantů jsou vlastně (prozatím) relativně malé. Abych ale neskončil tak pesimisticky, autor zároveň tvrdí, že tyto populační exploze s příchodem industrializace poměrně velmi rychle oslabují. Jen nevím, zda se na to dívá z pohledu dějin nebo našeho krátkého lidského života. 

Autor: Ondřej Šebesta | pondělí 19.2.2018 7:00 | karma článku: 7,51 | přečteno: 219x
  • Další články autora

Ondřej Šebesta

Mladí houby vydrží...

Stěžování bávalo přiznáním k lenosti či neschopnosti, zatímco dnes se každý svými psychickými problémy chlubí. Dnes jsou na všechny nešvary diagnózy, nikdo není neukázněný, ale má ADHD, nikdo není hloupý nebo líný...

27.11.2023 v 7:00 | Karma: 21,81 | Přečteno: 363x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Víte kolik bere kolega?

Je to pořád stejné, stále se opakují snahy (v očích levičáků spravedlivěji) přerozdělit bohatství, které naše společnost vytváří. Posouvají odměňování od zásluhového k nárokovému a tím přibližují hospodářský kolaps.

20.11.2023 v 7:00 | Karma: 38,10 | Přečteno: 4048x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Plná náměstí demonstrantů

Ten, kdo schvaluje útok na Izrael nedemonstruje za svobodu Palestinců, nýbrž na podporu teroristické organizace, která se naprosto netají tím, že jejím hlavním cílem je zničení Izraele a vyvraždění Židů.

13.11.2023 v 7:00 | Karma: 27,50 | Přečteno: 575x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Konec práva veta?

Není možné si ze společného koláče vybírat jen rozinky, je nutné počítat s tím, že se nám někdy bude zajídat, že ty koláče nebudou bez práce, ale budoucnost je ve spolupráci, protože jedině tak může malý národ přežít.

6.11.2023 v 7:00 | Karma: 11,18 | Přečteno: 416x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Kapucíni, jakobíni, imigranti a převaděči

Zveme si do našeho evropského, bohatého a uklizeného pokojíčku lidi, kteří se odmítají přezouvat a otevřeně hlásají, že jej přicházejí zničit. Nepřišli pracovat, chtějí pouze participovat na výdobytcích našeho civilizačního okruhu

30.10.2023 v 7:00 | Karma: 26,69 | Přečteno: 404x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Hasiči celou noc zasahovali v pralese Mionší, vodu nosili na zádech

2. května 2024  9:16

Beskydský prales Mionší v noci zachvátil požár. Hasiči celou noc zasahovali v jeho nejvyšším...

Volby by jasně vyhrálo ANO, mimo Sněmovnu by zůstaly TOP 09 a KDU-ČSL

2. května 2024  8:17,  aktualizováno  8:48

Sněmovní volby by v dubnu vyhrálo ANO s 32,5 procenta, ODS by měla 13 procent, SPD a Piráti shodně...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, jeden člověk skončil v nemocnici

2. května 2024  8:11

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Amsterdam bojuje proti nerovnosti v močení. Vyčlení miliony na veřejné záchodky

2. května 2024  7:53

Radnice v Amsterodamu po několikaletém nátlaku ze strany žen vyčlenila čtyři miliony eur (přes 100...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 385
  • Celková karma 24,21
  • Průměrná čtenost 627x
Jsem autorem časopiseckých sloupků, tří sbírek anekdot, monografie o herci a spisovateli Pavlu Boškovi, několika dokumentárních filmů z cest do Afriky a USA, spoluautorem knihy rozhovorů s Nestory české advokacie a cestovních deníků z poutí do Santiaga de Compostela. Překládám knihy a dramata z němčiny. Věnuji se aktivně folkové hudbě, jsem autorem asi padesáti písniček, které jsou pravidelně prezentovány v Balbínově poetické hospůdce.

Seznam rubrik