Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dohnat a předehnat!

Chtěl bych vidět všechny ty, co hlasitě tleskají různým Grétám, co si opravdu myslí o klimatické změně a lidskému podílu na ní. Chtěl bych znát procento zelených poslanců, kteří si za své vlastní peníze koupili elektromobil.

Když nám před několika lety naši kanadští kamarádi vyprávěli, jak se dostali do potíží, když odmítli svůj dům pronajmout samostatně žijící ženě a ona na ně žalovala, že ji diskriminují, protože je single, nevěřícně jsme kroutili hlavami.

A dnes ve stejném duchu hovořil v našem rozhlase ředitel Agentury pro sociální začleňování, takže tahle ptákovina, jak se zdá, přichází i k nám.

Shrňme si to

Občan A chodí poctivě do školy, aby získal slušně placené místo. Pilně pracuje, poctivě platí daně, a protože je uvědomělý, spoří si na penzi. Když vidí, jaké úroky nabízejí bankovní ústavy, koupí za celoživotní úspory byt a počítá s tím, že si bude vybraným nájemným přilepšovat k mizerné státní penzi.

Občan do školy chodil sporadicky, protože jej k tomu rodiče neměli, občas jim místo toho pomáhal s jejich drobným kšeftíky na hraně i za hranou zákona, protože byli oba dlouhodobě nezaměstnaní. Rodina žila z přídavků na děti, příspěvků na bydlení, a nejrůznějších dávek. On sám od ukončení povinné školní docházky také nikde nepracoval a kompletně kopíroval rodinný recept, jak přežít bez práce.

A teď si představme hypotetický případ, ve kterém by občan B projevil zájem si pronajmout nemovitost patřící občanu A,a ten by neměl možnost s ním nájemní smlouvu neuzavřít, protože jsme si importovali tyhle naprosto nesmyslné představy o diskriminaci.

Občan A by podle této logiky věci byl obviněn z rasismu, nerovného přístupu, diskriminace a pravděpodobně i z potopení Titaniku.

Kdy už skončí tohle pokrytectví, kdy si naši politici něco jiného myslí a něco jiného říkají?

Chtěl bych vidět pana ředitele Agentury pro sociální začleňování, jak pronajme svou nemovitost migrantům bez sociálních návyků, či rodině s pěti nevychovanými dětmi, které mu zcela zničí interiér. Chtěl bych vidět všechny ty, co hlasitě tleskají různým Grétám, co si opravdu myslí o klimatické změně a lidskému podílu na ní. Chtěl bych znát procento zelených poslanců, kteří si za své peníze koupili elektromobil. Chtěl bych vidět, který politik by ve své privátní firmě jmenoval generální manažerkou ženu, jejíž jedinou kvalifikací by byl obsah kalhotek. A takhle mohu pokračovat klidně dál…

Mám tu výhodu, že nejsem politik a mohu klidně napsat, co si myslím. 

Nesouhlasím s kvótami a pozitivní diskriminací (z žádného důvodu: pohlaví, rasa, sexuální orientace, náboženské smýšlení, postižení). Je pouze na majiteli firmy, který riskuje své peníze, koho chce zaměstnat. 

Nesouhlasím s tím, aby mi stát nařizoval, jak mám naložit se svým majetkem a s kým mohu či nemohu uzavřít nájemní smlouvu. Je jen na majiteli, aby se přesvědčil, zda je pro něj budoucí nájemník zárukou, že bude řádně platit nájemné a nebude ničit pronajímatelův majetek. 

Nesouhlasím s tím, aby si stát uzurpoval stále větší moc nad svobodným rozhodováním občanů. Neměli bychom volit strany, které tyhle nesmysly propagují, protože to ve svém důsledku vede ke ztrátě motivace. Lidé se přestanou snažit a tím se bude podvazovat vývoj, který je vždycky tažen snahou vyniknout, více vlastnit. Veškerá regulace by měl mít jediný smysl, hlídat, aby se hrálo fair play, nic víc.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ondřej Šebesta | pondělí 17.2.2020 7:00 | karma článku: 34,31 | přečteno: 581x
  • Další články autora

Ondřej Šebesta

Vlastní branka ODS

Jistě se shodneme na tom, že uklízečka, která zapomněla zavřít okno a z laboratoře ulétl nakažený netopýr, č. 19 takovou černou labuť způsobila. Okolnost nepředpověditelná a naprosto zásadní, která negativně ovlivnila celý svět.

4.12.2023 v 7:00 | Karma: 14,10 | Přečteno: 588x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Odbory nebo teroristická organizace?

Dalo by se říci, že už není zač bojovat a že tedy odbory ztratily až na výjimky svůj raison d'etre. To se ovšem nelíbí dobře placeným bossům, kteří už dáno vyměnili montérky za více či méně dobře padnoucí obleky.

29.11.2023 v 7:30 | Karma: 17,82 | Přečteno: 353x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Mladí houby vydrží...

Stěžování bávalo přiznáním k lenosti či neschopnosti, zatímco dnes se každý svými psychickými problémy chlubí. Dnes jsou na všechny nešvary diagnózy, nikdo není neukázněný, ale má ADHD, nikdo není hloupý nebo líný...

27.11.2023 v 7:00 | Karma: 21,81 | Přečteno: 364x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Víte kolik bere kolega?

Je to pořád stejné, stále se opakují snahy (v očích levičáků spravedlivěji) přerozdělit bohatství, které naše společnost vytváří. Posouvají odměňování od zásluhového k nárokovému a tím přibližují hospodářský kolaps.

20.11.2023 v 7:00 | Karma: 38,10 | Přečteno: 4049x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Plná náměstí demonstrantů

Ten, kdo schvaluje útok na Izrael nedemonstruje za svobodu Palestinců, nýbrž na podporu teroristické organizace, která se naprosto netají tím, že jejím hlavním cílem je zničení Izraele a vyvraždění Židů.

13.11.2023 v 7:00 | Karma: 27,50 | Přečteno: 575x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Ženě vybuchla ve vagině petarda, málem zemřela. Před soudem stane její manžel

15. května 2024  5:10

Před soud předstoupí Ukrajinec, který podle obžaloby loni v září v Kožlanech na Plzeňsku vážně...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 387
  • Celková karma 25,54
  • Průměrná čtenost 624x
Jsem autorem časopiseckých sloupků, tří sbírek anekdot, monografie o herci a spisovateli Pavlu Boškovi, několika dokumentárních filmů z cest do Afriky a USA, spoluautorem knihy rozhovorů s Nestory české advokacie a cestovních deníků z poutí do Santiaga de Compostela. Překládám knihy a dramata z němčiny. Věnuji se aktivně folkové hudbě, jsem autorem asi padesáti písniček, které jsou pravidelně prezentovány v Balbínově poetické hospůdce.

Seznam rubrik