Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Daň z nemovitosti

Již slyším vzlyky Alenány Schillerové nad tím, jak si takové šílené peníze má dovolit ubohá starobní důchodkyně. Odpověď je jednoduchá: není důvodu, aby ta dáma bydlela sama v bytě o rozloze 100 metrů čtverečních.

Při obhajobě návrhu na zvýšení daně z nemovitosti jsem od vládních úředníků ani jednou nezaslechl ten nejjednodušší a nejlogičtější argument. Možná ze strachu, že by toto počínání někdo mohl označit jako první krok k majetkovým přiznáním, jak je známe ze Švýcarska.

Mám na mysli propojení s tím, jak se v čase vyvíjí cena daněné nemovitosti. Jestliže před dvaceti lety stál metr čtvereční nově postaveného bytu v dobré pražské čtvrti 80.000 korun, jeho cena se aktuálně pohybuje již nad dvěma sty tisíci. Přepočteno na cenu bytu o rozloze 100 metrů čtverečních zvýšila se cena z osmi milionu na dvacet, zatímco daň z nemovitosti by měla zůstat stejná?

V případě, že by bylo nějaké promile vtěleno do zákona či vyhlášky navázané na pravidelně publikovaný index růstu cen nemovitostí případně na veřejně dostupné cenové mapy pozemků, neměli by se poslanci o čem handrkovat a daň by kopírovala situaci na trhu s nemovitostmi. Odhady používá Finanční správa, notáři v případě dědického řízení a všichni další, kteří se potřebují dopídit ceny v čase a v místě obvyklé.

A dostáváme se k absolutním číslům. Byla-li by sazba například 0,1 promile, tak by daň před dvaceti lety činila 800 a v současnosti 2 000 korun. V přepočtu na měsíc by se tak zvýšila ze 67 na 167 korun.

Již slyším vzlyky Alenány Schillerové nad tím, jak si takové šílené peníze má dovolit ubohá starobní důchodkyně. Odpověď je jednoduchá: není důvodu, aby ta dáma bydlela sama v bytě o rozloze 100 metrů čtverečních. Stačí si tento případ vydělit dvěma a zjistíme, že za byt 50 m2 by místo třiceti tří nově platila 83 koruny měsíčně. Tolik k sociální únosnosti tohoto "brutálního útoku na peněženky seniorů".

Pokud se týká rozpočtového určení daní, naprosto souhlasím s tím, aby do státního rozpočtu šla polovina vybraných prostředků, protože nejen obec, ale i stát se měl starat.

Vůbec se nestydím za stereotyp, když napíšu, že podle mého názoru tuhle koalici volili spíše ti přemýšlivější, zodpovědnější, a tudíž i úspěšnější SPOLUobčané. Dá se předpokládat, že právě oni jsou majiteli nemovitostí a tudíž (přestože na to mají) nebudou nadšeni. Slyšel jsem z úst dvou mých úspěšných přátel, že bychom přeci neměli trestat úspěch a že si nemovitosti pořídili za již jednou zdaněné příjmy. Nikdo neplatí daně rád, pokud není finančním masochistou. Ale je třeba si uvědomit, že nedostatek solidarity s těmi skutečně potřebnými vede k porušení sociálního smíru. Čím více se nůžky rozevírají, tím lepší argumenty dodáváme těm, kteří lidem na náměstích poradí, aby si to nedali líbit a majetky si vzali třeba i násilím. To už tady jednou bylo, přece to nemusíme z vrozené lakoty zažít znova.

 

                                  

Autor: Ondřej Šebesta | pondělí 29.5.2023 7:00 | karma článku: 14,64 | přečteno: 940x
  • Další články autora

Ondřej Šebesta

Mladí houby vydrží...

Stěžování bávalo přiznáním k lenosti či neschopnosti, zatímco dnes se každý svými psychickými problémy chlubí. Dnes jsou na všechny nešvary diagnózy, nikdo není neukázněný, ale má ADHD, nikdo není hloupý nebo líný...

27.11.2023 v 7:00 | Karma: 21,81 | Přečteno: 363x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Víte kolik bere kolega?

Je to pořád stejné, stále se opakují snahy (v očích levičáků spravedlivěji) přerozdělit bohatství, které naše společnost vytváří. Posouvají odměňování od zásluhového k nárokovému a tím přibližují hospodářský kolaps.

20.11.2023 v 7:00 | Karma: 38,10 | Přečteno: 4048x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Plná náměstí demonstrantů

Ten, kdo schvaluje útok na Izrael nedemonstruje za svobodu Palestinců, nýbrž na podporu teroristické organizace, která se naprosto netají tím, že jejím hlavním cílem je zničení Izraele a vyvraždění Židů.

13.11.2023 v 7:00 | Karma: 27,50 | Přečteno: 575x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Konec práva veta?

Není možné si ze společného koláče vybírat jen rozinky, je nutné počítat s tím, že se nám někdy bude zajídat, že ty koláče nebudou bez práce, ale budoucnost je ve spolupráci, protože jedině tak může malý národ přežít.

6.11.2023 v 7:00 | Karma: 11,18 | Přečteno: 416x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Kapucíni, jakobíni, imigranti a převaděči

Zveme si do našeho evropského, bohatého a uklizeného pokojíčku lidi, kteří se odmítají přezouvat a otevřeně hlásají, že jej přicházejí zničit. Nepřišli pracovat, chtějí pouze participovat na výdobytcích našeho civilizačního okruhu

30.10.2023 v 7:00 | Karma: 26,69 | Přečteno: 404x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Získejte i vstupenky na MS v hokeji

3. května 2024

Před blížícím se mistrovstvím světa v hokeji přichází iDNES Premium s mimořádnou akční nabídkou....

Poslanci omezí prodej půdy cizincům, změní zákon po havárii na Bečvě

3. května 2024  5:16

Sněmovna má v pátek na programu vyšší ochranu nejlepší zemědělské půdy, novelu vodního zákona...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

  • Počet článků 385
  • Celková karma 24,21
  • Průměrná čtenost 627x
Jsem autorem časopiseckých sloupků, tří sbírek anekdot, monografie o herci a spisovateli Pavlu Boškovi, několika dokumentárních filmů z cest do Afriky a USA, spoluautorem knihy rozhovorů s Nestory české advokacie a cestovních deníků z poutí do Santiaga de Compostela. Překládám knihy a dramata z němčiny. Věnuji se aktivně folkové hudbě, jsem autorem asi padesáti písniček, které jsou pravidelně prezentovány v Balbínově poetické hospůdce.

Seznam rubrik