Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Čí je rozpočtový schodek?

Když se parta Kočičí pracky octila v opozici, tak se chová, jako kdyby dluhy nasekal někdo jiný. Třeba fialová vláda, která přišla na Nový rok ke snědenému krámu a bude mít velké potíže dát rozkulačené státní finance dohromady.

Narazil jsem na známého, který obhajoval hospodaření bývalé ministryně financí, ani se mi nechce zmínit její jméno, abych jí nedělal reklamu. Tohle jsem mu k tomu napsal:

Vládní menšina se opírala o pohodlný hlasovací stroj, ve kterém kromě poslanců politické divize Agrofertu, věrně spolupracovali také komunisti a socani. Takto vzniklá většina protlačila sněmovnou (přes marný odpor opozice) naprosto ničím nepodložený obrovský schodek ve výši pěti set miliard korun. To byl v podstatě (bianco) nevyplněný šek, stačilo doplnit účel a částku.

Premiér pak vypouštěl různé pátrací balonky a jeho PR nohsledi monitorovali reakce obyvatelstva. Pokud se dostavila pozitivní reakce, protože nabízený bonbónek u voličstva rezonoval, pak se na televizní kamery zmínil, že je třeba na to „najít“ prostředky. Po nutné teatrální prodlevě, oznámila ministryně pohádkářka, že na to prostředky „našla“ a sama sebe za to rovnou pochválila. Někdy se „našlo“ o něco méně, aby to vypadalo věrohodně a podtrhlo se tím, jak velké úsilí tomu musela věnovat. Všimněte si, že se nikdy nezmínila, že kvůli tomu musí škrtnout jiné původně plánované výdaje, což by byla musela učinit, pokud by ten původní rozpočet byl opravdu napjatý. To on samozřejmě nebyl vůbec, byla tam obrovská nevyspecifikovaná rezerva. Takže se prostředky takzvaně „našly“ a vydaly na dárek tu důchodcům, tu učitelům, tu zdravotníkům, tu se zrušila superhrubá mzda, tu se daly nesmyslné slevy na jízdném, česky řečeno se podplácely různé voličské skupiny, aby v příštích volbách opět volili hnutí, které vám slíbí naprosto cokoli, jen aby jim bylo líp! Nechlubili se samozřejmě tím, že si na to musel stát půjčit a už vůbec se neřeklo, že to nebude splácet zemědělsko-potravinářský moloch bývalého premiéra, nýbrž všichni občané. Takže si vlastně agent Bureš kupoval voliče za jejich vlastní peníze, respektive za peníze jejich dětí. 

Teď, když se tahle parta Kočičí pracky octila v opozici, tak se chová, jako kdyby dluhy nasekal někdo jiný. Třeba fialová vláda, která přišla na Nový rok ke snědenému krámu a bude mít velké potíže dát rozkulačené státní finance dohromady. Vůbec nechápu, proč na tuto rétoriku naskakují média, která velkouzenáři nepatří, nebo aspoň doufám, že nepatří, jako třeba ČT.

Výmluvy na neočekávané výdaje způsobené pandemií čínské chřipky nemohou obstát, protože jsme se od opozičních politiků, kteří si s tím dali tu práci, mohli dozvědět, že na tyto záležitosti byla vydána jen malá část rozhýřených prostředků.

Právě v tom je kouzlo demokracie, že levicoví populisté nezodpovědně rozházejí spoustu finančních prostředků, aby pak po volbách, ve kterých nezvítězí, státní kasu dávala dohromady liberální pravice, která je nucena zavádět nepopulární opatření, v důsledku čehož, jsou příště zase zvoleni populisté. Jenže tenhle karusel má jednu chybu: Proč tedy populisté nezůstali u vesla, když z vrtulníku rozhazovali bankovky?

Já doufám, že proto, že naši spoluobčané nejsou tak hloupí, aby věřili všem Prchalovým lžím a aby se nechali zavléct do autoritářského režimu, který už docela pěkně zapouštěl kořeny. Tak jako v Polsku a Maďarsku. I ten největší hlupák, který tráví život v hospodě tuší, že jednoho dne tenhle mejdan skončí a hostinský se dostaví s účtem.

Občas mi někdo napíše, že není ekonom a že tomu nerozumí. To neberu, jelikož zcela jistě hospodaří aspoň doma. Řekněme, že roční příjem rodiny je 500.000, ale ona se rozhodne, že jí to na všechny potřeby a tužby nestačí. Přičemž kvůli zakoupení nového nábytku není ochotna se vzdát například dovolené u moře. Musí mít oboje. Čili výdaje jsou vyšší než příjmy a rozdíl si tedy musí vypůjčit. A tu půjčku včetně mastných úroků bude také muset splatit. V případě státního rozpočtu o tom, co se za půjčené peníze koupí, rozhodovali politici vládní strany a my voliči jako ovce, přestože jsme s jejich politikou nesouhlasili a tuhle bandu nevolili, to budeme muset zaplatit a budeme mít absurdně vzato vztek na toho, kdo nás k tomu bude zodpovědně nutit.

Autor: Ondřej Šebesta | pondělí 24.1.2022 7:00 | karma článku: 21,20 | přečteno: 413x
  • Další články autora

Ondřej Šebesta

Mladí houby vydrží...

Stěžování bávalo přiznáním k lenosti či neschopnosti, zatímco dnes se každý svými psychickými problémy chlubí. Dnes jsou na všechny nešvary diagnózy, nikdo není neukázněný, ale má ADHD, nikdo není hloupý nebo líný...

27.11.2023 v 7:00 | Karma: 21,81 | Přečteno: 363x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Víte kolik bere kolega?

Je to pořád stejné, stále se opakují snahy (v očích levičáků spravedlivěji) přerozdělit bohatství, které naše společnost vytváří. Posouvají odměňování od zásluhového k nárokovému a tím přibližují hospodářský kolaps.

20.11.2023 v 7:00 | Karma: 38,10 | Přečteno: 4048x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Plná náměstí demonstrantů

Ten, kdo schvaluje útok na Izrael nedemonstruje za svobodu Palestinců, nýbrž na podporu teroristické organizace, která se naprosto netají tím, že jejím hlavním cílem je zničení Izraele a vyvraždění Židů.

13.11.2023 v 7:00 | Karma: 27,50 | Přečteno: 575x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Konec práva veta?

Není možné si ze společného koláče vybírat jen rozinky, je nutné počítat s tím, že se nám někdy bude zajídat, že ty koláče nebudou bez práce, ale budoucnost je ve spolupráci, protože jedině tak může malý národ přežít.

6.11.2023 v 7:00 | Karma: 11,18 | Přečteno: 416x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Kapucíni, jakobíni, imigranti a převaděči

Zveme si do našeho evropského, bohatého a uklizeného pokojíčku lidi, kteří se odmítají přezouvat a otevřeně hlásají, že jej přicházejí zničit. Nepřišli pracovat, chtějí pouze participovat na výdobytcích našeho civilizačního okruhu

30.10.2023 v 7:00 | Karma: 26,69 | Přečteno: 404x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  18:55

Přímý přenos Poslanci se přeli o vládou navrženou změnu zákoníku práce. Stínový ministr práce a sociálních věcí...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Omyl i zneužití. Poznat predátorské časopisy není vždy lehké, říká akademik

2. května 2024  18:48

Publikování v časopisech, které se tváří jako vědecké, může být jen omyl nebo i dlouhodobá snaha...

Rozhodnutí o přijetí či nepřijetí eura v Česku udělá příští vláda, říká Fiala

2. května 2024  14:35,  aktualizováno  18:25

Dvacet let od vstupu do Evropské unie Česká republika stále nepřijala společnou evropskou měnu...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 385
  • Celková karma 24,21
  • Průměrná čtenost 627x
Jsem autorem časopiseckých sloupků, tří sbírek anekdot, monografie o herci a spisovateli Pavlu Boškovi, několika dokumentárních filmů z cest do Afriky a USA, spoluautorem knihy rozhovorů s Nestory české advokacie a cestovních deníků z poutí do Santiaga de Compostela. Překládám knihy a dramata z němčiny. Věnuji se aktivně folkové hudbě, jsem autorem asi padesáti písniček, které jsou pravidelně prezentovány v Balbínově poetické hospůdce.

Seznam rubrik