Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Chvála domovních dveří

Hned za dveřmi je zaplivaný chodník plný bacilů a exkrementů, po kterém se promenádují podomní obchodníci s předměty i ideologiemi, po kterém k nám mohou přijít lupiči, násilnici či úchylové. 

Vstupní dveře do našeho domu či bytu tvoří hranici mezi okolním světem a naším domovem. Domov je naší komfortní zónou - synonymem bezpečí, lásky a vzpomínek. Místem, na kterém se obklopujeme věcmi, které máme rádi, kde mohou dámy chodit neupravené a pánové se drbat v rozkroku. Kde se odehrává náš intimní život. Kde je tak čisto, že můžeme chodit bosi, kde si nemusíme (pokud nejsme zrovna v rozvodovém řízení) hlídat peněženku. Místo, kde je teplo a kam neprší. A v neposlední řadě je tam také naše oblíbená ledničkaJ

Na druhé straně těch vstupních dveří je svět plný přátel, ale i nepřátel, nádherná, ale i nebezpečná příroda. Hned za dveřmi je zaplivaný chodník plný bacilů a exkrementů, po kterém se promenádují podomní obchodníci s předměty i ideologiemi, po kterém k nám mohou přijít lupiči, násilnici či úchylové. 

Každý z nás, kdo zažil vloupání nebo domovní prohlídku ví, jaký je to pocit, když máte na podlaze vyházené prádlo a knížky, vysypané zásoby potravin, atd. Z těchto důvodů si domov chráníme. Nikoho z nás by nenapadlo nechat dveře odemčené či dokonce otevřené.

Stejnými vstupními dveřmi do naší komfortní zóny je naše e-mailová adresa. Na jedné straně je divoký svět internetu, kde číhají v nejlepším případě obchodníci nabízející od nábytku až po Viagru cokoli, v tom horším případě maily obsahující viry, které zničí váš počítač, nebo jiné potvůrky, které zpřístupní váš komp hackerům. Se vším, co v něm je – od intimních fotografií vaší ženy až po přístupová hesla do vaší banky. Případně požadují peníze za to, že vám nezničí archív jedinečných fotografií, nezveřejní detaily z vašeho podnikaní či jiných úchylek.

Přesto, že nás tento svět může připravit o čest, o peníze, může ohrozit naše blízké, necháváme vstupní dveře odemčené, někdy i dokořán a čekáme na první útok.

Je chybou argumentovat tím, že my přeci jsme tak malí a nezajímaví, že na nás se tihle smrdutí kojoti nezaměří. Omyl! Pokud každý z nás (kterých jsou miliony) pošle jen 50€, aby se vyhnul ztrátě mnohdy nenahraditelných dat, nejsou to vůbec malé peníze.

NENECHÁVEJME TEDY VRÁTKA OTEVŘENÁ, VZPOMEŇME JAK DOPADL BRATŘÍČEK, KDYŽ JE NEZAVÍRAL!

Tou nejzákladnější počítačovou hygienou – asi tak jako když si po cestě prostředkem MHD umyjete ruce – je NEPŘEPOSÍLAT sebedojemnější štěňátka či jiné přílohy, které mohou být nositelem virů. A pokud už to „musíte“ udělat, tak v každém případě VYMAZAT předchozí přeposílače. V okamžiku, kdy tu kravinu posíláte na více, než jednu adresu, tak použijte SKRYTOU KOPII. Kdo z vás to neumí, požádejte své  osmileté vnouče, aby vás to naučilo. V opačném případě totiž pošlete všem padesáti adresátům svůj kompletní adresář. Mezi těmi pitomci se najde jen vůl, který stiskne ODPOVĚDĚT VŠEM a v tom lepším případě napíše jen, že „to koťátko je fakt boží“. A tenhle superkoment obdrží všech padesát ubožáků!

Ti zlí hoši, kteří se tím živí, jsou skuteční profesionálové - vědí, že ženy nejspíše přepošlou něco roztomilého (mláďata, děti, přírodu) a pánové nádherná auta. Obzvláště v tom případě, že na jejich kapotách sedí vnadné slečny, které jsou tak chudé, že nemají ani na prádlo.

Až se budete divit, že se vám množí obtěžující reklamní maily, nigerijské nabídky na odblokování půl milionu dolarů, nabídky sexu pocházející z Ruska, vzpomeňte si na základní kyber-hygienu, nečekejte na to, že vám někdo vyhází prádlo, vyluxuje účet, nebo vás společensky znemožní vaší fotkou v latexovém oblečku!

 

Autor: Ondřej Šebesta | pondělí 17.12.2018 7:00 | karma článku: 8,50 | přečteno: 203x
  • Další články autora

Ondřej Šebesta

Mladí houby vydrží...

Stěžování bávalo přiznáním k lenosti či neschopnosti, zatímco dnes se každý svými psychickými problémy chlubí. Dnes jsou na všechny nešvary diagnózy, nikdo není neukázněný, ale má ADHD, nikdo není hloupý nebo líný...

27.11.2023 v 7:00 | Karma: 21,81 | Přečteno: 363x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Víte kolik bere kolega?

Je to pořád stejné, stále se opakují snahy (v očích levičáků spravedlivěji) přerozdělit bohatství, které naše společnost vytváří. Posouvají odměňování od zásluhového k nárokovému a tím přibližují hospodářský kolaps.

20.11.2023 v 7:00 | Karma: 38,10 | Přečteno: 4048x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Plná náměstí demonstrantů

Ten, kdo schvaluje útok na Izrael nedemonstruje za svobodu Palestinců, nýbrž na podporu teroristické organizace, která se naprosto netají tím, že jejím hlavním cílem je zničení Izraele a vyvraždění Židů.

13.11.2023 v 7:00 | Karma: 27,50 | Přečteno: 575x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Konec práva veta?

Není možné si ze společného koláče vybírat jen rozinky, je nutné počítat s tím, že se nám někdy bude zajídat, že ty koláče nebudou bez práce, ale budoucnost je ve spolupráci, protože jedině tak může malý národ přežít.

6.11.2023 v 7:00 | Karma: 11,18 | Přečteno: 416x | Diskuse| Politika

Ondřej Šebesta

Kapucíni, jakobíni, imigranti a převaděči

Zveme si do našeho evropského, bohatého a uklizeného pokojíčku lidi, kteří se odmítají přezouvat a otevřeně hlásají, že jej přicházejí zničit. Nepřišli pracovat, chtějí pouze participovat na výdobytcích našeho civilizačního okruhu

30.10.2023 v 7:00 | Karma: 26,69 | Přečteno: 404x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci rozhodují o podmínkách prodeje některých lehčích drog

3. května 2024  10:38,  aktualizováno  10:54

Přímý přenos Politici rozhodují o tom, zda umožní za pevně daných podmínek prodej některých lehčích drog jako je...

Zkouška z češtiny? Proti dřívějšku to byla dávačka, hodnotí maturanti

3. května 2024  8:24,  aktualizováno  10:46

Studenti posledních ročníků maturitních oborů v pátek ráno znovu usedli k písemné části společné...

Poslanci kývli na zákaz prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  10:30

Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  10:27

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 385
  • Celková karma 24,23
  • Průměrná čtenost 627x
Jsem autorem časopiseckých sloupků, tří sbírek anekdot, monografie o herci a spisovateli Pavlu Boškovi, několika dokumentárních filmů z cest do Afriky a USA, spoluautorem knihy rozhovorů s Nestory české advokacie a cestovních deníků z poutí do Santiaga de Compostela. Překládám knihy a dramata z němčiny. Věnuji se aktivně folkové hudbě, jsem autorem asi padesáti písniček, které jsou pravidelně prezentovány v Balbínově poetické hospůdce.

Seznam rubrik