Slavia – vyprodáno a prodáno

Fotbalová sobota se ponese v duchu prestižních derby – v Anglii se v tzv. Merseyside derby střetne Liverpool s Evertonem, v severním Londýně bude bojovat Arsenal s Tottenhamem a v pražském Edenu proti sobě stanou Slavia a Sparta. O bouřlivou atmosféru na stadionu Slavie by neměla být nouze, zápas je vyprodaný, a v ochozech by tak mělo utkání přihlížet zhruba 19 tisíc fanoušků. Na Slavii se v posledním týdnu neprodávaly pouze vstupenky, klub totiž po třech letech znovu mění majitele.  

Během posledních deseti let připomíná fotbalová Slavia horký brambor – od britské investiční společnosti ENIC, přes řidiče bývalého šéfa fotbalového svazu a přes další investiční společnost (Natland Group) doskákal sešívaný brambor až do rukou někdejšího ministra dopravy Aleše Řebíčka. Jak se zdá, tak i jeho začala Slavia pálit v dlaních, a proto prodal svůj 99,93% podíl ve Slavii společnosti Vinet Invest, která vlastní slávistický stadion v Edenu.

Aleš Řebíček není trnem v oku pouze pro příznivce Slavie, jeho jméno se často objevovalo v souvislosti s neúplnými majetkovými přiznáními, netransparentními zakázkami, které získaly firmy bez výběrových řízení, či body ve smlouvě s firmou Kapsch, které byly výhodně pro zmíněnou firmu, ale ne pro samotný stát. Řebíčkovo portfolio pak nevylepšují ani kontakty s podnikatelem Tomášem Pitrem.

Derby se Spartou se nebude odehrávat v manažerských kancelářích, ale na trávníku (snad). Fotbalisté pražské Slavie měli až překvapivě dobrý start do nové sezony – po pěti kolech měli na kontě 12 bodů, což je vyneslo do čela tabulky s dvoubodovým náskokem na Plzeň, a útočník Škoda, který ještě loni občas nastupoval jako střední obránce, se svými góly přetahoval o první místo v tabulce střelců s Liborem Doškem. V posledních kolech však Slavia tápe, její poslední vítězství je více jak měsíc staré (23. 8. 1:0 Plzeň). Od té doby Slavia v lize třikrát prohrála (skóre 2:7), v lize klesla na deváté místo a po prohře 2:1 s Viktorií Žižkov se rozloučila s pošťáckým pohárem FAČR. Říká se, že derby nemá favorita, na formu se tolik nehledí a papírové statistiky jdou do pozadí, v posledních letech byla přesto favorizována Sparta a pravděpodobně tomu nebude jinak ani letos. Díky dobrému startu do sezony a i přes špatnou formu Slavie v posledních zápasech, bude favorit tohoto derby o něco méně jednoznačný než v minulých sezónách. Plný domácí stadion by mohl Slavii vyburcovat k heroickému výkonu a třem bodům, stejně tak ale budou vyhecovaní i sparťané.           

Jakožto příznivec Slavie bych si samozřejmě přál výhru, víc by mě možná potěšilo to, kdyby slávistický horký brambor vychladl, aby se kluboví vlastníci a trenéři nestřídali a nevyhazovali jako na běžícím páse, vždyť i takový běžící pás má konec, ze kterého následuje pád.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Ondřej Pražák | sobota 27.9.2014 13:33 | karma článku: 5,51 | přečteno: 310x