Den D…E, F, G, H

Čeští fotbalisté dnes večer vstoupí do dalšího kvalifikačního cyklu, na jehož konci by se rádi začali balit na cestu do Francie – na EURO 2016. Tým vybraný Pavlem Vrbou se dnes večer v Praze utká s reprezentanty Nizozemska. Bude první kvalifikační zápas hned tím klíčovým? Ne, nebude.

Tým bronzového medailisty z posledního Mistrovství světa bude mít oproti zápasům v Brazílii několik změn. Jednou z nejpodstatnějších je asi trenér Guus Hiddink. Někdejší trenér Chelsea a Realu Madrid nahradil Louise Van Gaala, který nyní vštěpuje svoji filosofii 3-5-2 do hlav hráčů Manchesteru United. Hiddink pravděpodobně rozestaví své svěřence do útočné formace, založené mimo jiné na rychlé hře křídelních hráčů, 4-3-3. Právě jedno z nejlepších světových křídel bude Hiddink postrádat, rychlík a notorický nepřihrávač Arjen Robben laboruje s kotníkem. Místo Robbena by se v sestavě mohla objevit vycházející hvězda nizozemského fotbalu Memphis Depay, který v posledních zápasech oplývá velkou formou. Další hráč, který se v sestavě „Oranjes“ neobjeví, je obránce Aston Villy a jeden z nejlepších obránců Brazilského mistrovství Ron Vlaar, že by šance pro český útok Lafata/Vydra…

Český tým neřeší ani tak zranění klíčových hráčů jako jejich nerozehranost. Dlouholetá brankářská jednička Petr Čech má v Chelsea mladou a kvalitní konkurenci z Belgie. Čech odchytal poslední „ostrý“ zápas 10. srpna… v přípravě… jeden poločas… proti Ferencvarosi. Přesto ho asi trenér Vrba díky jeho zkušenostem upřednostní před Tomášem Vaclíkem. Podobné trable řeší i Čechův londýnský rival Tomáš Rosický, který se v Arsenalu dostává na hřiště maximálně na pár posledních minut v nastavení. Stejně jako v případě Čecha jej Vrba pravděpodobně nenechá sedět, i přes Rosického nerozehranost se stále jedná o nejlepšího českého záložníka. Výběr zbytku týmu už je pro Pavla Vrbu větší oříšek a není to kvůli oslnivé formě nominovaných hráčů. Češi působící nejen v německé lize se nepotkávají s dobrou formou, případně se potkávají jen na lavičce. Sestava se tak bude opírat o hráče Sparty a Plzně.

Zápasy s Nizozemskem nebudou pro Česko stěžejními duely a případné body z těchto utkání by byly nečekaným, leč vítaným bonusem. Nizozemci by si měli dokráčet pro první místo ve skupině a o druhé, respektive třetí postupové místo by se měly poprat výběry České republiky, Turecka a Islandu. Právě duely s těmito týmy budou pro Česko nejdůležitější a není třeba říkat, že ze zápasů proti outsiderům skupiny Lotyšům a Kazachům by měli naši reprezentanti vozit tři body.

Uvidíme dnes večer, jak trenér Vrba poskládá základní jedenáctku, už s Plzní dokázal v evropských pohárech zaskočit favorizované týmy, tak třeba se mu něco podobného povede i s naší reprezentací. Osobně tomu proti Nizozemsku moc nevěřím a očekávám prohru, remíza by byla úspěchem a výhra nadstavbou z říše snů.

Autor: Ondřej Pražák | úterý 9.9.2014 12:21 | karma článku: 5,92 | přečteno: 308x
  • Další články autora

Ondřej Pražák

Tohle jsem, bohužel, čekal

30.11.2014 v 9:43 | Karma: 26,52

Ondřej Pražák

Co Čech, to kuchař

6.10.2014 v 16:02 | Karma: 17,44