Z Harcova, „Králáku“ a Kunratické...

V dnešním článku bych se rád zaměřil na Harcov, Králův háj a Kunratickou. Opět se jedná o čtvrti, které spolu sousedí a které mají jistě spoustu společných problémů a některé se nejspíš týkají jen obyvatel dané čtvrti.

Jedním z těch společných problémů je nepochybně most přes harcovský potok v Hrubínově ulici. Tato ulice je důležitou spojnicí mezi Harcovem, Královým hájem i Kunratickou a každý den přes ní projedou tisíce aut a jezdí tudy i autobusy MHD. Mnou zmiňovaný most je dnes již ve velmi špatném technickém stavu, přitom si jen málokdo uvědomuje, že tam vlastně nějaký most je a někteří možná nechápavě kroutí hlavou nad tím, proč jsou na jedné straně ulice umístěny retardéry, které vozovku výrazně zužují. Důvodem je právě skutečnost, že se z jedná stran začal most už propadat a jízda po této straně už není příliš bezpečná. Vzhledem k důležitosti této komunikace je tedy nezbytné v co nejkratší době začít s opravou tohoto mostu, protože reálně hrozí uzavření této pro mnoho lidí klíčové spojnice. Ale pojeďme dál do Harcova až na ulici Lukášovskou je rovněž v dlouhodobě špatném stavu. Hrozí zde zhroucení svahu pod silnicí a je tak zásadně ohrožena bezpečnost provozu. Tedy i tato ulice si zaslouží svoji rekonstrukci včetně stabilizace svahu pod silnicí. Když zůstaneme v Harcově a posuneme se výš směrem ke Střelnici, tak zde vidím jako poměrně velký problém bezpečnost na hlavní komunikaci do Bedřichova, na ulici Jizerská. Jedná se o poměrně hodně frekventovanou silnici, která ale nad střelnicí vede skrz zástavbu rodinných domů a mnozí řidiči si z této silnice dělají závodní dráhu. Je jen otázkou času, kdy zde dojde k nějakému neštěstí. Proto bychom měli hledat nějaké řešení pro zpomalení dopravy v tomto úseku.

Z Harcova se přesuňme na sídliště kunratická.  Za co jsem opravdu rád a o co jsem usiloval jsou investice, které v posledních letech šli z evropských fondů do místní základní školy. Podařilo se kompletně školu zateplit a nedávno zde bylo otevřeno nově zrekonstruované hřiště, které nebude sloužit jen škole, ale i lidem ze sídliště. Ale i sídliště samotné si zaslouží postupnou obnovu komunikací, opravu dětských hřišť, zvýšení počtu parkovacích míst a revitalizaci zeleně. Řešení si zcela jistě také zaslouží totálně vybydlený obchodní dům Luna, ale s tím si město samo asi příliš neporadí, ale třeba revitalizace sídliště časem přiměje majitele, aby s tímto objektem něco konečně udělal. Další věcí, kterou už ale město zcela jistě udělat může je vybudování chodníku od benzinové pumpy na křižovatce Kunratické a Hrubínovy ulice po levé straně směrem k autobusové zastávce Ječná a vybudování kryté zastávky MHD na této straně. To je něco, po čem lidé, kterých se to týká volají už delší dobu a rozhodně to přispěje k větší bezpečnosti dopravy, respektive pohodlí cestujících.

A ze zastávky Ječná už jsem vlastně na Králově háji,  v ulicích Ječná a Školní. Jedná se rovněž o malé sídliště, které si nepochybně zaslouží rekonstrukci povrchů komunikací, řešení parkování, revitalizaci zeleně a nové vybavení koši, lavičkami či herními prvky pro děti. Ani na menší sídliště bychom neměli zapomínat, byť se třeba nepodaří tyto investice realizovat z programů revitalizací sídlišť.

Tolik k této části města. A stejně jako u těch předešlých jsem zcela určitě na spoustu neřešených problémů zapomněl. Snad mi to čtenáři z těchto čtvrtí odpustí nebo mě třeba na ty další problémy upozorní.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ondřej Červinka | neděle 28.9.2014 17:25 | karma článku: 8,49 | přečteno: 417x