Z Františkova, Ostašova a Machnína

Dnes se pojďme podívat do dalších libereckých čtvrtí, na Františkov, do Ostašova a Machnína.  I tyto části města mají  řadu problémů, které místní trápí a na které bychom měli zaměřit naši pozornost.  Budu psát o těch, které znám a vidím u nich v reálná řešení.

Františkov je částí města, kde se mísí panelové sídliště s rodinnou zástavbou a průmyslovými objekty. Asi nejzajímavějším a největším  ocenění hodným počinem za  poslední dobu  je rekonstrukce sportoviště při místní základní škole v ulici Švermově. Jedná se o záměr, který vznikl v roce 2008 a v letošním roce byl za přispění fondů EU zrealizován. Byl jsem u zrodu tohoto projektu a mám radost z toho, že se ho nakonec podařilo uskutečnit., nicméně  aby byl skutečně naplněn, je nutné ještě několik věcí dotáhnout. V první řadě musíme škole vytvořit takové podmínky, aby mohlo být nové hřiště provozováno nejen pro žáky školy, ale i pro veřejnost.. Zpřístupnění hřiště veřejnosti ostatně bylo součástí záměru jeho výstavby.  S hřištěm pak souvisí ještě jedna drobnost, totiž chybějící přechod pro chodce ve Vojanově ulici, po kterém dlouhodobě volají především rodiče dětí  ze základní školy i mateřské školy, jež  by měl přechod v podstatě spojovat. Ale pojďme dál na sídliště. Tam se nachází další hřiště v ulici Jáchymovská, které bylo v devadesátých letech upraveno  na pozemní hokej, ale ostatní zařízení  je dnes již ve špatném stavu. Především herní prvky pro naše nejmenší už hodně pamatují, , mobiliář je poničený a dožitý a je nutné opravit oplocení areálu i nefunkční veřejné osvětlení. Za obnovu stojí i volejbalový kurt, který už dnes téměř neexistuje. Za sídlištěm směrem k letišti se nachází zástavba rodinných domků v ulicích Nová a Vilová. Zde jsou v zoufalém stavu především místní komunikace, kde by mělo  co nejdříve dojít k rekonstrukci povrchů komunikací a chodníků. A přiblížíme-li se ještě blíže k letišti,   najdeme v jeho bezprostřední blízkosti  lesík, kde se často tvoří černé skládky a jehož stav je celkově neutěšený. Přitom se jedná o místo, které by mohlo dobře sloužit pro rekreaci místních, pro venčení psů a trávení hezkých dní. Lesík bychom tedy měli zbavit černých skládek a náletů, upravit pěšiny, osadit ho lavičkami a odpadkovými koši a vytvořit zde třeba přírodní pikniková místa.

 Z Františkova se přesuňme do Ostašova a Machnína. V Ostašově by mělo město usilovat o přilákání nových investorů do průmyslové lokality u Švermovy ulice a o revitalizaci tohoto území. S touto lokalitou souvisí i potřebná rekonstrukce ulice Domky, která je důležitá z hlediska zásobování a zároveň se v poslední době stala i hojně využívanou zkratkou mezi průmyslovou zónou v Růžodole a Ostašovem. Další věcí, která upoutala moji pozornost, je vybudování chodníků a bezpečných přechodů pro chodce při cestě mezi prvním a druhým stupněm základní školy, které jsou potřeba především s ohledem na bezpečnost dětí, které tuto v Liberci vyhledávanou školu s úžasnou atmosférou v přírodním prostředí navštěvují. Ostašov a Machnín pak propojuje silnice, která vede ulicemi Ostašovská, Karlovská, Mimoňská a Tolstého. Jedná se o důležitou spojnici mezi oběma částmi Liberce, která je ale ve špatném technickém stavu. Je tedy nutné zde udělat nové povrchy a na některých úsecích vybudovat chodníky a přechody pro chodce. Na křížení ulic Tolstého a Rynoltická v Machníně bychom pak měli konečně vybudovat krytou autobusovou zastávku, přístupy k zastávkám po chodnících a novou autobusovou točku.

To jsou tedy mé postřehy  z této části Liberce. Budu samozřejmě rád za vaše další náměty. 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Ondřej Červinka | pondělí 6.10.2014 18:25 | karma článku: 8,39 | přečteno: 368x