Proč se nechám podepřít druhým pilířem

Přišlo by mi lepší, kdyby stát místo 2. pilíře raději více podpořil 3. pilíř (dobrovolné připojištění), ale když už ten 2. pilíř máme, rozhodl jsem se do něj vstoupit. Proč?

Bohatý důchodce vřele zdraví svou vnučku na dovolené u moře

Protože je to pro mě výhodné
I přes poněkud optimistickou ministerskou kalkulačku, které chybí možnost nulového nebo záporného "výnosu", to vypadá, že je pro mě výhodnější do 2. pilíře vstoupit. Ano, mohou nastat různé více či méně negativní situace, ale s rostoucí délkou investice je vliv jednotlivých událostí minimalizován. A pokud by snad došlo ke zcela extrémním situacím - jako třeba že severní korea vyvine a použije jadernou bombu dříve, než její obyvatelé snědí všechny své děti - budu asi řešit úplně jiné problémy, než ve kterém pilíři jsou mé úspory na důchod ...

Protože očekávám zhodnocení úspor
Prosím, ať veřejně vystoupí každý, kdo si myslí, že lidé jako Miroslav Kalousek nebo Bohuslav Sobotka jsou lepší hospodáři než běžní portfolio manažeři fondů. Od mistrů přes zadlužování lze bohužel čekat jen nezodpovědnost a rozhazování a nikoliv soudnost a zhodnocování.

Protože eráru nechci dát ani korunu navíc
Znáte to: Když dáte africkou Saharu do správy státu ... Zatímco idealista přemýšlí, jak do vedení státu dostat schopné, čestné a pracovité lidi (proč jen jsme za posledních 75 let neměli na tyto lidi štěstí?), realista se rozhodne nedat státu ani korunu navíc, protože stát ji jinak docela určitě utratí na celé řadě do nebe volajících nesmyslů. Proto bych se stejně jako pan Barák nejraději úplně odhlásil ze státního penzijního systému. Protože to ale dnes není možné, využiji alespoň možnost vyvést ze státního systému svých 5 procent.

Protože peníze ve 2. pilíři jsou skutečně mé
První pilíř je jako děravá kapsa - co do ní spadne, to za čas vypadne a jen ti štastnější něco později najdou. Naproti tomu peníze ve 2. pilíři jsou jen mé a proto například podléhají dědictví.

Protože ...
jsem už prostě takový a nedám se odradit všeobecným nezájmem. Naopak.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: David Olszynski | středa 20.2.2013 0:20 | karma článku: 9,08 | přečteno: 1200x
  • Další články autora

David Olszynski

Kde se berou oranžová vemena?

8.8.2017 v 0:09 | Karma: 35,51

David Olszynski

Ransdorf je nevinný

11.12.2015 v 0:16 | Karma: 24,91

David Olszynski

Dopis Marku Bendovi

23.7.2015 v 23:10 | Karma: 36,97