Předvolební utrpení

Volby musí být co nejdříve, jinak naše země utrpí dalekosáhlé škody. Termín zatím není jasný, ale strany už zaujaly své obvyklé předvolební pozice - levice rozhazuje jako divá, pravice se hlavně snaží nikoho nenaštvat.

Pokud něco umí levice naprosto dokonale, pak je to rozhazování (cizích) peněz na obvykle dosti pochybné projekty. V tomto si u nás dokonale rozumí komunisti v KSČM i soft komunisti v ČSSD. Na jejich praštěné nápady jako je třináctý důchod, sociální bezúročné půjčky nebo příspěvky na tuzemskou dovolenou jsem si už zvykl. Rozhazovat peníze na pořízení nového auta je ale v době, kdy je státní rozpočet v obrovském deficitu, do nebe volající pitomost.

Nepovažuji politiky ČSSD za intelektuální výkvět národa a třeba označení "ekonomický expert ČSSD" mi přijde spíše jako roztomilý protimluv, ale šrotovné v této době musí jako nadbytečný a škodlivý luxus vidět snad i oni. Pokud tedy mají alespoň zbytky zdravého rozumu. Pevně věřím, že šrotovné je poslední schválená hloupost, a že v případě ostatních komunistických hlouposti zůstane jen u slibů.

Že se v případě šrotovného k levici přidala i část KDU-ČSL, není překvapivé. Cyril Svoboda již po svém zvolení na post předsedy strany zdůrazňoval, že musí stranu vrátit do politického středu, protože předchozí vedení stranu táhlo spíše doprava. Podporou štorovného ale lidovci politický střed ladně přeskočili a zařadili se po bok svých rudých bratrů. Mezi lidovci vládne panika. TOP 09 jim odlákává značné množství voličů a podle aktuálního průzkumu to vypadá, že lidovci jsou ve sněmovně možná naposledy. I vzhledem k jejich podpoře šrotovného se mi chce zvolat "Konečně!"

ODS u šrotovného taky nepřekvapila. Hlasovat pro nemohla, protože pravicový volič by se otřásl hnusem, a hlasovat proti taky ne, protože by to nemělo žádný valný smysl a před volbami není dobré hazardovat a stavět se do role nepřítele českých podniků v automobilovém průmyslu. Jde o typický předvolební postoj ODS, který lze popsat sloganem "Hájíme pravicové myšlenky! Raději ale nechtějte vědet, co to konkrétně znamená." Není se co divit, hrozba opakování poplatkového fiaska v podobě drtivé porážky v loňských krajských volbách je velmi silný strašák ...

Důsledně trvat na pravicových hodnotách je sice krásné a ušlechtilé, ale volby se takto vyhrát nedají. ODS to moc dobře ví a odráží to i její vágní program. Co se týče pravicových myšlenek, ODS před volbami preferuje šedivou nenápadnost. Strana raději uvolní prostor pro rozhazovačnou a populistickou levici, než aby důsledně hájila své postoje.

Ovšem to stále není nic ve srovnání s TOP 09. Je obdivuhodné, jak rychle se strana postavená na dvou mužích dokázala prosadit do povědomí voličů. Poslední průzkumy ukazují, že strana ve volbách hravě překoná hranici pěti procent. A co k tomu stačilo? Především jednoduchá a účinná taktika - nic nedělat, ke všemu se vyjadřovat do médií a hlavně místo profláklého Kalouska všude nastrčit nekonfliktního a respektovaného Schwarzenberga.

Už aby byly ty volby za námi! Pravice se bude moct konečně zase chovat aspoň pár měsíců normálně a otevřeně a levice bude muset přestat rozhazovat a opět přiznat, že (slovy Bohuslava Sobotky) "předvolební sliby nebyly zasazeny do reálného ekonomického rámce a dnes v konfrontaci s realitou neobstojí".

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: David Olszynski | středa 9.9.2009 23:30 | karma článku: 15,46 | přečteno: 1009x
  • Další články autora

David Olszynski

Kde se berou oranžová vemena?

8.8.2017 v 0:09 | Karma: 35,51

David Olszynski

Ransdorf je nevinný

11.12.2015 v 0:16 | Karma: 24,91

David Olszynski

Dopis Marku Bendovi

23.7.2015 v 23:10 | Karma: 36,97