Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Taky jíte špagety příborem?

Jako Švédi? Vidličkou a nožem? Já teda ne, i když tu už nějaký ten pátek žiju. Na špagety útočím zásadně vidličkou a lžící. Vidličkou oddělit pár špaget, podložit lžící, na té je potom na vidličku namotat do úhlednho zamotance, ten pak nechat sklouznout na lžíci a šup s tím do pusy. Jednoduché. Estetické. Nesrkavé. Evropské. Nikoliv však skandinávské.

První mé setkání se špagetami patří do dávné minulosti. Tenkrát se v Česku jelo na kolínka. A na písmenka do polívky. A na nudle. Špagety do socialistického jídelníčku jaksi nezapadaly, nepocházely od velkého bratra z Ruska, ale od zlých italských kapitalistů. Co kdyby měly špatný vliv na morálku mládeže? Kdo ví, možné bylo všechno.

Pokrok se nedá zastavit a tak se milé špagety jednoho krásného dne přece jen objevily na regálech  Potravin. Dělala tam moje kamarádka Danuš a  jelikož měla maturitu, byla vedoucí. A Danuš, coby dobrá kamarádka, mě na tu špagetovou novinku pozvala k sobě domů.

Uvařila špaget jak pro celý regiment. Ani se nedivím, i dnes, po tolika letech, mi odhad správného množství dělá problémy. Jednou se jich v hrnci navaří spousty a podruhé se to "samé" množství v hrnci jaksi smrskne. Já vím, že existují odměrky, ale já pořád jedu jen na cit.

Špagety posypala nastrouhaným sýrem a vedle talíře postavila flašku kečupu. Seděly jsem naproti sobě. Tak nějak slavnostě a posvátně jsme talíř nejdřív jen obhlížely a hodnotily. Tak se do toho dáme, ne? Vcucávací metoda se ukázala jako zaručeně nejefektivnější jak ty klouzavé potvory do sebe dostat. Z vidličky se svévolně sesmekávaly, ani na lžíci se neudržely a těsně před otevřenou pusou si to klidně sklouzly zpátky do talíře, takže jsme po nich lapaly jak kapr na suchu. Zapatlané kečupem od ucha k uchu jsme se dobře bavily. Chutnalo nám znamenitě a bylo nám dobře. Jak malému děcku při objevu dudlíku.

Špagety s léty samozřejmě zevšedněly. Jak jinak.

Roky plynuly a mě osud zavál do Švédska. Před více jak 20 lety tu kromě Jugoslávců na práci moc přistěhovalců ještě nebylo. Fungovali jsme spíš jako exotická rarita. Pro mnohé domorodce nevítaná. Alespoň na maloměstě, kde jsem žila já, tomu tak bylo.

I přišel čas, abych se po mateřské zapojila do pracovního procesu a budování švédského království. Na pracáku mi zařídili praxi ve školce. Byla jsem na to pyšná,  dostala jsem přeci práci ve školce! Ovšem brzy se ukázalo, že ne všichni mě byli schopni přijmout mezi sebe. Zvlášť na jednom oddělení. Tam mě přehlíželi jako kdybych byla vzduch. Totální ignorace možná horší jak jedovaté poznámky. Bylo mi z toho nanic.

Jednou byly k obědu špagety. Jedli jsme společně s dětmi, říkají  tomu pedagogické obědy. Děti si s chutí nabíraly špagety z kolující mísy, neb na špagetách a jinych těstovinách vyrůstá švédská mládež. Porci špaget si polily rajskou omáčkou zahuštěnou  fašírkou, chopily se příboru a nožem začaly špagety masakrovat na cimprcampr. Slečny, jak se ve Švédsku personálu školky říká, těm méně zdatným ve šrotování vydatně pomáhaly. Když bylo rozšrotováno, daly se do jídla. 

Tak takhle jsem ještě nikoho špagety jíst neviděla. Vcucávací metoda by se dětem určitě líbila víc. 

Opět jeden  kulturní střet.

Přece to takhle nenechám, ukážu nevědomým potomkům Vikingů, jak se jedí špagety po evropsku. Došla jsem si pro lžíci, nůž nechala bez povšimnutí a dala se do namotávání. Nejdříve ztuhnul Kalle vedle mě, potom Frida naproti a posléze všechny děti u našeho stolu. Koukaly na mě s otevřenou pusou a oči navrch hlavy.

A najednou bylo trapné ticho. Oči všech spočívaly na mě.

A do toho ticha se ozval pronikavý hlásek jakési holčičky, která se na slečně dožadovala vysvětlení, proč když všichni jedí příborem, proč já, ukázala na mě, mám lžíci? Slečna, zrovna ta, co mě nenáviděla a ignorovala ze všech nejvíc, se ochotně dala do vysvětlování. Bylo to na celou přednášku a způsobem, jako bych se tam vůbec nevyskytovala.

Prý ať si toho nevšímají, jsem trochu divná, protože jsem odjinud, z jiné země, kdo ví jaké. Vsadím se, že by Československo na mapě ani nenašla. Nejsem ze Švédska. Proto podle toho taky jím. Divně. Jinak. To my, děti, tady ve Švédsku, pozvedla hlas a odmlčela se, jíme špagety vidličkou a nožem a ne  jinak jako nějaký přivandrovalec. Byla děsně chytrá. Namlela toho ještě spouty, všemu jsem tenkrát nerozuměla a nebo ani  nechtěla rozumět. Dobře si ulevila. Já schlípla jak zmoklý pes a pozdě litovala, že jsem nedržela, jak se říká hubu a krok a místo pokusů o osvětu se v tichosti nedala do špagetového masakru.

Když mně to bylo tolik proti srsti. 

Na chvíli jsem zapomněla, že žiju-li v cizině, mám přejímati zvyklosti oné země a ne se vzpěčovati. A teď mi to tahle semetrika jedovatě připomněla.

Jo jo, milé špagety, chtěla jsem vás ušetřit ponižujícího masakrování a takhle to dopadlo. Ponížená jsem byla sama. Rozkrájené na maděru chutnáte přece úplně jinak. Ne tak dobře. A nebo si to jenom namlouvám?

Namotávací techniku jsem naučila alespoň moje děti. Moc se jim to učení zamlouvalo. Ve školní jídelně se ale připojily ke krájejíci většině. Aby nevyčuhovaly z řady. To se tady nedělá. Vyčuhovat z řady. Můj muž, Švéd, se léty nenechal zviklat a nadále špagety rozkrajuje na úhledné kousíčky.

Holt jiný kraj, jiný mrav. Špagety se všude jedí jinak. Budu se s tím muset na stará kolena nějak smířit.

 

Autor: Vlasta Olsson | pátek 13.11.2009 17:40 | karma článku: 18,86 | přečteno: 4954x
  • Další články autora

Vlasta Olsson

Jak se kluci baví po nocích

Tuhle mě v noci probudilo divné harašení na střeše sousedního domu. Nahmatala jsem brejle a žmourala oknem do šera.

19.8.2010 v 15:58 | Karma: 12,93 | Přečteno: 2618x | Diskuse| Osobní

Vlasta Olsson

Kdyby...

...dva holomci nevhodili oknem do cizího bytu flašku, nemusel by se majitel onoho bytu rozběsnit a s kusem železné roury je pronásledovat až k nádraží, kde měli kluci zaparkovaného mopeda. Nemusel by jim vyhrožovat, že jim namlátí a mopeda rozmlátí.

2.8.2010 v 17:46 | Karma: 18,10 | Přečteno: 2288x | Diskuse| Osobní

Vlasta Olsson

Co dokáže vykouzlit zimní slunce jižního Švédska

Sluníčka je tu v zimě jako šaránu. Často zmizí docela na několik dlouhých týdnů a zanechává nás tu napospas pološeru ponurých dní. Ale když se mu konečně podaří prodrat se tlustou peřinou těžkých mraků, dokáže svými paprsky vykouzlit na nebi nepopsatelnou nádheru a mystickou atmosféru.

1.3.2010 v 14:10 | Karma: 14,38 | Přečteno: 2556x | Diskuse| Osobní

Vlasta Olsson

Co dokáže jedna fotečka

Jedno špatné šlápnutí a hnedle z toho tržná rána na holeni o velikosti menšího kráteru, cesta na pohotovst a konstatování, že kost zůstala naštěstí nepoškozená. Šít nabylo co, stržená kůže zůstala na železné hraně podia. Doktor kráter slepil plastovou náplastí a prý že to bude dobré, až náplast sama odpadne.

19.2.2010 v 17:18 | Karma: 11,36 | Přečteno: 2688x | Diskuse| Osobní

Vlasta Olsson

Co se děje v okně naproti

"Mamí, pojď se honem podívat!" volala dcera z obýváku. V rozzářeném okně v prvním patře naproti přes ulici se odehrávalo pro ni velice zajímavé představení.

12.2.2010 v 14:42 | Karma: 19,03 | Přečteno: 3170x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  11:01

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici zkomplikovala dopoledne nehoda nákladního...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

SPOLU vsadilo na antikampaň. Paroduje heslo ANO a spojuje hnutí s Ruskem

2. května 2024  10:56

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

  • Počet článků 91
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2961x
Obyčejný člověk s obyčejnými lidskými radostmi a starostmi.

Seznam rubrik