Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Tak zas vykradli banku...

"Tak zas vykradli banku. A tu samou, už podruhé!" zvěstovala mě  horkou novinku už ode dveří  moje zpravodajka, tedy babča důchodkyně, moc milá paní, která ke mě chodí na kus řeči. Žije sama a tak aby přišla mezi lidi, dělá pravidelné obchůzky městem, při tom  se vypovídá a leccos nového dozví. Nejsou to jen drby, ale i zaručené zprávy přímo od pramene. Prostě chodící živý zpravodaj.

Aha, tak proto se k poledni opět rozječely sirény. Nic neobvyklého, kvílí každou chvíli, jenže dneska jich bylo poněkud víc. Kousek odtud je požární  a záchranná stanice, několikrát denně vyjíždějí k nějaké bouračce na  dálnici či na křížovatce, někdy k planému poplachu ve škole, jindy zase někde hoří.  Jak je slyším, automaticky koukám na hodinky. (Ne, nemusím se bát, dítko není zrovna teď na cestě ze školy.) Člověk nikdy neví co se může stát.

Dneska tedy sirény uháněly k bance. Někomu se  zřejmě zamanulo vybrat  si peníze poněkud nekonvenčním způsobem - přepadnout banku. Co jiného, konto zeje prázdnotou a makat se nechce, vždyť existují lehčí způsoby nabytí peněz. A k tomu ještě i trocha pochybného napětí či pocit dobrodružství, možná i strachu, který vyžene  hladinu adrenalinu k závratným výšinám. Co já vím, jak funguje mozek zloděje. Koho napadne přepadnout jednu a tu samou banku dvakrát, v rozmezí šesti týdnů? Drzouna či hlupáka? V žádném případě normálního slušného člověka. A na den přesně. Pomalu v pravé poledne. Jaká je pravděpodobnost, že jedna a ta samá banka bude postižená  v tak krátké době hned dvakrát? Asi  minimální. Den před tím odvolali  z banky zvláštní ostrahu, která kontrolovala všechny návštěvníky hned u dveří.  Zřejmě usoudili, že nebezpečí pominulo. Jaksi nepominulo.

Pod lampou bývá tma, usoudili naopak lupiči, pak taky jak se říká, pachatel se vrací na místo činu. Už se tam můžou cítit jako doma, že. Policie má podezření, že jde o stejné  mladíky ve věku 14,15 a 19 roků, tedy skoro ještě děti, kteří  byli již dříve zadrženi pro podezření z přepadení této banky, ale posléze opět propuštěni. Jak jinak, dva z nich nejsou ani plnoletí. Nejmladší z nich byl pak umístěn v jakémsi zařízení pro problematickou mládež, odkud lehce utekl, dveře tam nezamykali. Kromě těchto dvou podezření má na triku i tři další v jiných městech. A to je mu teprve 14 let.

V našem zapadákově, kde si život plyne svým pomalým, klidným tempem ospalého maloměsta a kde se prostě  n e m ů ž e  nic stát, letos už třetí přepadení! Pomalu jak na divokém západě.  Banky se loupí přece jen ve velkoměstech. Máme  tu  banky hned tři. Jednu přepadli na jaře, tam se zaměstnanci  dnes zamykají, zákazník musí  nejprve ukázat svůj skvostný čuchometr v kameře u dveří, aby byl dovnitř vůbec vpuštěn. Druhá  banka, ta přepadená už dvakrát, si pořídila zvláštní ostrahu, kterou však odvolala příliš brzy. Že by škudlili? Spíš (ne)logicky posoudili možnost nového útoku za nelogickou. Ušetřena zůstala jen jedna jediná banka, zřejmě z důvodu, že nedisponuje penězi v hotovosti a také se zamykají. Jak dlouho bude tento systém zamčených dveří fungovat, než ho nějaký zloděj  znova přechytračí.

Chvíli před přepadením banky dostal ředitel školy v sousedním městě varování, že má ve škole  umístěnou bombu. Nechal školu vyklidit a povolal policii. Planý poplach. Nějaká souvislost? Policie ji připouští jako možnou.

Lupiči byli ozbrojení pistolí a kalašnikovem(!), jak jsem se dočetla v novinách. Suma peněz  získaných lupem skoro zanedbatelná.  Šlo jim zejména o hotovost v cizí valutě. Hrozili, že budou střílet, jestliže je bude někdo pronásledovat. Pak vskočili do auta, ale museli čekat u  železničních závor, které rozdělují město na dvě části a jsou spíš dole než nahoře. Ironie osudu? Nekonečné čekání. Trest? Zdržení. I tak měli dobrý náskok, policie se dostavila na místo činu až po dvaceti minutách. Jak by ne, byli všichni odvoláni k bombovému případu.

Policejní helikoptéra  pak k velké radosti dětí přelétávala nad  městem celé odpoledne.

Policie našla auto i pistoli. Najdou i pachatele? A když najdou, podaří se jim je usvědčit? Jaký pak bude trest? Dle švédského trestního práva zase ne tak tvrdý.

Banka učinila nová bezpečnostní opatření. Místo zvláštní ostrahy zakoupila jakýsi aparát, který hotovost ihned odesílá kamsi do trezoru, takže v pokladně  u přepážky zbudou jen mince. A zrušila směnárnu.

Snad jediné positivum vyplývající z této dramatické skutečnosti  a dle teorie "všechno špatné pro něco dobré", je faktum, že policejní stanice nebude zrušena, jak  jakési "chytré" hlavy v rámci úspor  na nesprávném místě  plánovaly, lid vezdejší pak  proti tomu marně protestoval a neřádi se radovali. Naopak, rozroste se ještě o dva další příslušníky. Jejich přítomnost v ulicích  města by prý měla  preventivně zabraňovat další nekalé činnosti. 

Bohužel, neřádů je všude plno jako bodláků, DDT zakázaný prostředek. Co s nimi. Že bychom je mohli snad hladit, až bychom je vyhladili? Do té doby se  však budeme muset zamykat.

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: Vlasta Olsson | čtvrtek 11.9.2008 13:20 | karma článku: 10,94 | přečteno: 1745x
  • Další články autora

Vlasta Olsson

Jak se kluci baví po nocích

Tuhle mě v noci probudilo divné harašení na střeše sousedního domu. Nahmatala jsem brejle a žmourala oknem do šera.

19.8.2010 v 15:58 | Karma: 12,93 | Přečteno: 2618x | Diskuse| Osobní

Vlasta Olsson

Kdyby...

...dva holomci nevhodili oknem do cizího bytu flašku, nemusel by se majitel onoho bytu rozběsnit a s kusem železné roury je pronásledovat až k nádraží, kde měli kluci zaparkovaného mopeda. Nemusel by jim vyhrožovat, že jim namlátí a mopeda rozmlátí.

2.8.2010 v 17:46 | Karma: 18,10 | Přečteno: 2288x | Diskuse| Osobní

Vlasta Olsson

Co dokáže vykouzlit zimní slunce jižního Švédska

Sluníčka je tu v zimě jako šaránu. Často zmizí docela na několik dlouhých týdnů a zanechává nás tu napospas pološeru ponurých dní. Ale když se mu konečně podaří prodrat se tlustou peřinou těžkých mraků, dokáže svými paprsky vykouzlit na nebi nepopsatelnou nádheru a mystickou atmosféru.

1.3.2010 v 14:10 | Karma: 14,38 | Přečteno: 2556x | Diskuse| Osobní

Vlasta Olsson

Co dokáže jedna fotečka

Jedno špatné šlápnutí a hnedle z toho tržná rána na holeni o velikosti menšího kráteru, cesta na pohotovst a konstatování, že kost zůstala naštěstí nepoškozená. Šít nabylo co, stržená kůže zůstala na železné hraně podia. Doktor kráter slepil plastovou náplastí a prý že to bude dobré, až náplast sama odpadne.

19.2.2010 v 17:18 | Karma: 11,36 | Přečteno: 2688x | Diskuse| Osobní

Vlasta Olsson

Co se děje v okně naproti

"Mamí, pojď se honem podívat!" volala dcera z obýváku. V rozzářeném okně v prvním patře naproti přes ulici se odehrávalo pro ni velice zajímavé představení.

12.2.2010 v 14:42 | Karma: 19,03 | Přečteno: 3170x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

VIDEA TÝDNE: Atentát na Roberta Fica nebo pohřeb Postlerové

19. května 2024  18:23

Událostí číslo jedna tohoto týdne byl na Slovensku, ale i v Česku atentát na premiéra Roberta Fica....

Bylo za útokem na Fica víc lidí? Podle Slováků se chystal i masakr jako v Praze

19. května 2024  16:33,  aktualizováno  18:21

Aktualizujeme Slovenské bezpečnostní složky pracují při vyšetřování středečního atentátu na premiéra Roberta Fica...

Policisté skončili cestou za případem na střeše. Havarovali v křižovatce

19. května 2024  18:05

K ohlášenému napadení spěchali v neděli odpoledne policisté v pražských Modřanech. Po cestě na...

Imigrantů z LGBT komunity v Evropě přibývá. Z domovů je vyhání perzekuce

19. května 2024

Zatímco mnoho ze stovek tisíc migrantů, kteří přicházejí do Itálie z Afriky a Blízkého východu,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 91
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2961x
Obyčejný člověk s obyčejnými lidskými radostmi a starostmi.

Seznam rubrik