Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Setkání s králem

Proč jsem nevyjela dřív, litovala jsem. Tma jak v pytli. Odpolední sněžení se proměnilo v pořádnou metelici. Pod bílou sněhovou peřinou se ztratil celý svět. Sníh mi teď bičoval přední sklo auta, stěrače dělaly co mohly, ale stejně nebylo vidět na krok. V kuželu světel tancovaly vločky nejdivočejší čardáš, že mi z toho zrak  přecházel. No, jestli tady někde zapadnu do sněhovýho jazyka, tak potěš, už se odtud nedostanu, honilo se mi hlavou. Pomoci se mezi poli a lesy nedovolám. Mobily v té době byly velikosti dvacetikilové bedny se sluchátkem a držadlem nahoře a navíc straslivě drahé. Takovou bednu jsem s sebou v autě neměla.

 Právě jsem vjela do lesa. Šílený vločková tancovačka se poněkud zklidnila. Mezi stromy nemohl vítr tak vyvádět. Najednou jsem v dálce před sebou na silnici, jak se zdálo, zahlédla obrys něčeho velikánského. Neidentifikovatelného. Co to může být? Určitě číhající nebezpečí. Jak jinak, při mé smůle se není čemu divit. V tu chvíli byla ve mě malinká dušička. Sama v černém lese, ubohá Karkulka, přiběhne vlk a sežere mě! Nebo třeba narazím na zachumeleného zlého ufouna! Co si o tom myslet? Zaručeně nic dobrého. Strach má velké oči. Mohlo to být cokoliv. A stálo to na silnici, nemínilo se to pohnout. Čekalo to na mě!

Sundala jsem nohu z plynu a nechala auto dojíždět setrvačností, abych nemusela brzdit. Brždění jsem se bála, na letních gumách  to přece jenom nějak víc klouže. Jaké to moudro jsem tu, uprostřed lesa, najednou objevila, že, leč pozdě bycha honiti. Brždění  na zasněžené cestě = smyk a pád do příkopa. A tím i můj konec. Zmrznu tu. Najdou mě až na jaře. Jednoduchá rovnice vyděšeného mozku mi vháněla slzy do očí. Protože kdo by mě v noci v této pustině hledal? Nikdo. Za celou dobu jsem nepotkala jediné auto. Každý normální člověk ležel doma v teple na kanapi a na sněhovou spoušť koukal tak akorát oknem.  Jen já, hlupák, se nechala ukecat tchýní, abych zůstala, nejdřív jen na oběd, potom na odpolední kafe, že z toho sněžení stejně do večera nic nebude. Chyba lávky. Bylo. Hotová kalamita. Proč jsem tam teda nezůstala na noc? Ani sama nevím, prostě jsem chtěla najednou domů a to za každou cenu. Tak to teďka mám. Domovem mi bude studená závěj, litovala jsem se.

Šedivý obrys nabýval na velikosti. Sakra, co to na mě čeká za podivnou příšeru? Oči mi pomalu lezly z důlků, krk jak žirafa, jak jsem se snažila rozpoznat, oč tu vlastně kráčí. Hlavu vraženou na předním skle a volant až na břiše. Musel to na mě být pohled za všechny prachy.

Už jsem byla od záhadné silutety jenom kousíček...

...najednou jako by se čas zastavil. Sněhové vločky pomalinku padaly k zemi jako by se nechumelilo. Úplné ticho, jen motor brumlal a rušil. Přede mnou, napříč přes cestu, nestál žádný ufoun nebo hladový vlk. 

Stál tam sám král lesa. Velikánský los. Obrovský los! Pyšný losí obr. Praotec los.

Majestátné tělo na dlouhých nohách, hlava zatěžkaná obrovským honosným parožím. Pomalu, jakoby ve zpomaleném filmu, otočil hlavu směrem ke mně, aby zjistil, co je to za hlučnou a smradlavou potvoru, která ho ruší v jeho království. Tou hlučnou a smradlavou potvorou mám na mysli mé auto, nikolivě moji osobu samotnou. Mně snad ani vidět nemohl, zíral přímo do světel reflektorů. Stál  nehybně jako socha. A mně se zdálo, že se mi dívá přímo do očí, přímo do svědomí.

Zírala jsem na něho jako omámená.

Taková nádhera!

Strach a okouzlení.

Smíšené pocity.

Magické setkání.

Jiskření.

Šmarjápano, vytrhla mě z očarování bláznivá myšlenka, co když se mu znelíbí červená barva mého oplíka a on zaútočí? Nemám šanci. Tak veliký los mě rozdupe na kaši jakoby nic levou zadní. Vždyť jsem tuhle viděla naaranžovanou havárku losa s autem. Los se skolil přímo přes střechu auta a svou váhou ji celou vmáčknul dovnitř. Z lidiček uvnitř auta by byla pěkná maděra. No jo, holka, to ale to byla havárka, nikolivě útok rozlíceného losího samce, tak neblbni, pravil zbytek racionálnější minidušičky ve mně, přece to není bejk, aby se čuřil nad pitomou červenou barvou a útočil jen tak pro nic za nic. Je to přece jen milý los, zvířátko jehněčí povahy, sám pan král a ti se chovají slušně, tak nejanči, utěšovala jsem se.

Los se ani nepohnul, jen smutně zíral svýma nádhernýma sametovýma očima směrem k autu. Koukali jsem na sebe navzájem a jak čas plynul, strach mě opouštěl. Takové setkání se podaří  snad jednou za život. Přestala jsem se bát a místo toho vychutnávala kouzlo onoho magického okamžiku.

Nevím jak dlouho jsme se na sebe dívali...

Los se náhle ponul a klidně, jako by se pohyboval v rozložených pohybech, odkráčel do lesa. Zmizel ve tmě mezi stromy. 

Chvíli mi dalo, než jsem se vzpamatovala.

Už jsem se chtěla rozjet, ale něco mi říkalo, počkej holka ještě chvilku. A dobře jsem udělala. Najednou kde se vzala tu se vzala, z houštiny vykoukla losí hlava. Tentokrát bez paroží. Aha, paní králová. Dala si na čas, než se ukázala. Dáma umí udělat entré. Beze spěchu přešla silnici, aby následovala svého chotě do hlubin lesního království. A žili spolu šťastně až do smrti. Tak nějak.

Domů jsem nakonec dojela ten večer v pořádku a s nezapomenutelným zážitkem.


 

 

Autor: Vlasta Olsson | pátek 30.10.2009 15:28 | karma článku: 13,21 | přečteno: 2309x
  • Další články autora

Vlasta Olsson

Jak se kluci baví po nocích

Tuhle mě v noci probudilo divné harašení na střeše sousedního domu. Nahmatala jsem brejle a žmourala oknem do šera.

19.8.2010 v 15:58 | Karma: 12,93 | Přečteno: 2618x | Diskuse| Osobní

Vlasta Olsson

Kdyby...

...dva holomci nevhodili oknem do cizího bytu flašku, nemusel by se majitel onoho bytu rozběsnit a s kusem železné roury je pronásledovat až k nádraží, kde měli kluci zaparkovaného mopeda. Nemusel by jim vyhrožovat, že jim namlátí a mopeda rozmlátí.

2.8.2010 v 17:46 | Karma: 18,10 | Přečteno: 2288x | Diskuse| Osobní

Vlasta Olsson

Co dokáže vykouzlit zimní slunce jižního Švédska

Sluníčka je tu v zimě jako šaránu. Často zmizí docela na několik dlouhých týdnů a zanechává nás tu napospas pološeru ponurých dní. Ale když se mu konečně podaří prodrat se tlustou peřinou těžkých mraků, dokáže svými paprsky vykouzlit na nebi nepopsatelnou nádheru a mystickou atmosféru.

1.3.2010 v 14:10 | Karma: 14,38 | Přečteno: 2556x | Diskuse| Osobní

Vlasta Olsson

Co dokáže jedna fotečka

Jedno špatné šlápnutí a hnedle z toho tržná rána na holeni o velikosti menšího kráteru, cesta na pohotovst a konstatování, že kost zůstala naštěstí nepoškozená. Šít nabylo co, stržená kůže zůstala na železné hraně podia. Doktor kráter slepil plastovou náplastí a prý že to bude dobré, až náplast sama odpadne.

19.2.2010 v 17:18 | Karma: 11,36 | Přečteno: 2688x | Diskuse| Osobní

Vlasta Olsson

Co se děje v okně naproti

"Mamí, pojď se honem podívat!" volala dcera z obýváku. V rozzářeném okně v prvním patře naproti přes ulici se odehrávalo pro ni velice zajímavé představení.

12.2.2010 v 14:42 | Karma: 19,03 | Přečteno: 3170x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  11:01

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici zkomplikovala dopoledne nehoda nákladního...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

SPOLU vsadilo na antikampaň. Paroduje heslo ANO a spojuje hnutí s Ruskem

2. května 2024  10:56

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?
10 nejčastějších podvodů na internetu: Dokážete ochránit sebe i svou rodinu?

V digitální éře, kde technologie proniká do všech aspektů našich životů, se také zvyšuje riziko podvodů. Od falešných e-mailů a inzerátů až po...

  • Počet článků 91
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2961x
Obyčejný člověk s obyčejnými lidskými radostmi a starostmi.

Seznam rubrik