Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Péřový skandál ve Švédsku.

Péřový polštář či deku má doma kde kdo. Nebo péřovou zimní bundu. Napadlo vás někdy, odkud se to peří bere? No já vím, že z husy nebo kachny, to ví každé malé dítě. Ale jak a za jakých podmínek je husí peří získáváno? Že jste o tom nepřemýšleli? Ani já ne. Až donedávna. Prostě si koupíme co potřebujeme a hotovo. Normálního člověka ani nenapadne, že peří by se mohlo škubat z živých hus, které tímto trýznivým procesem procházejí několikrát za svůj krátký ptačí život. Pohled na takto zmučené a zubožené tvory je hrozný. 

Tohle industriální týrání se ale neděje nikde v daleko, ale v Evropě, v zemích Evropské unie, kde je v podstatě produkce peří z živých ptáků zakázána. Sankce však neexistují. Neexistuje tedy ani trest. Organizace na ochranu zvířat uvádí, že 50-80% veškerého peří na světovém trhu je z živých ptáků. Mezi největší dodavatele patří Maďarsko, Polsko a Čína. Peří je dneska mezinárodní business. Poptávka převyšuje nabídku. Jen ve Švédsku se prodávají výrobky s husím peřím za stovky milionů kurun.  Obchody tyto produkty prodávají a ani samy neví, nebo nechtějí vědět, nebo se prostě nezajímají, i když tvrdí opak, odkud peří pochází a jak je produkováno. Nakonec to snad ani není možné zjistit, protože v řetězci dodavatelů, odběratelů a různých překupníků se informace obratně zpracují dle požadavků dotyčného obchodního partnera.

Nedávno odvysílala televize dokument, který zahýbal celým Švédskem. Pomocí skryté kamery se dvěma reportérům odařilo nahrát scény z návštěvy jedné z četných husích farem v jižním Maďarsku. Vydávali se za obchodníky, kteří hledají nové obchodní partnery pro svůj rozjíždějící se podnik ve Švédsku a proto chtěli vidět celou produkci peří. Vše jim bylo dopodrobna vysvětleno a ukázáno.

Po peří je velká po ptávka. Živé husy jsou výnosnější, můžou se škubat až 4-5x za život, mrtvé jen jednou. Kromě toho je prý peří z živého ptáka měkčí, tedy vyšší kvality a lépe placené.

Zručný "škubač" zvládne za den oškubat až 300 hus. Celý proces produkce peří se odehrává v betonovém baráku na nízkých stoličkách. Žalostné kejhání k smrti vyděšených hus ohlušuje. Škubači si nacpou jednu husu mezi kolena a pak se do ní systematicky pustí až peří lítá. Ručně ji nešetrně orvou. A pak další  a další a další... Případné tržné rány na místě zašijí  jehlou a nití, jako by se zašíval režný pytel. Po hrůzné procedůře leží vyšinuté a ochromené husy na zemi, udolané děsem a bolestí a vzpamatovávají se ze šoku. Nejsem žádná citlivka, ale tohle se mnou zamávalo. Jak může někdo vůbec přijít na myšlenku rvát husám jejich peří ještě zaživa. Husy prý cítí bolest stejně jako lidi, toť vyjádření zvěrolékaře. Lze to prý přirovnat k takové bolesti, jako kdyby někdo rval lidem vlasy z hlavy. Lidem jen z hlavy, husám z celého těla.

Skandál narůstá do stále větších rozměrů. IKEA se nechala slyšet, že jejich peří pochází zaručeně jen z mrtvých ptáků coby vedlejší produkt z jatek. Nějak se mi tomu opravdu nechce věřit, peří berou z Číny. A tam se se zvířaty zachází ještě hůř. Jysk že prý zavede přísnější kontrolu. Pošpiněná pověst se jen těžko napravuje. Některé obchodní řetězce prozatím pozastavily prodej výrobků s peřím a vyčkávají.

Když o tom všem tak přemýšlím, nikdy by mě ani ve snu nenapadlo, že někde někdo týrá živé tvory takovým strašným způsobem - oškubává z nich peří zaživa. No jo, zapomínám, v jaké době to žiju a kolem čeho se všechno točí. Nakonec, co se divím. Lidi dnes bezohledně a s klidným svědomím "oškubají" jeden druhého. Nač se tedy pozastavovat nad trýzněnými ptáky. Vždyť jsou to "jen" hloupí ptáci, které lze využít a zpeněžit. Sice bez respektu k životu, ale dá se tak přece vydělat majland.

Mám doma také prachové polštáře a  péřové deky. Peří v nich ale zaručeně není z orvaných živých hus. Tohle peří mi kdysi dávno darovala moje stará teta. Husy si vychovávala z maličkých housátek, vzorně se o ně starala, vykrmila je. Peří z nich obrala teprve potom, když už milé husy byly v husím nebi.

A co vy. Spalo by se vám dobře na polštáři plněném prachovým peřím týrané husy? Pod péřovou dekou, kde k jejímu naplnění je zapotřebí orvat peří ze 75 hus. Z hus, které jsou oškubány zaživa? Já bych asi neusnula. 

 

 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Vlasta Olsson | úterý 10.2.2009 11:20 | karma článku: 30,94 | přečteno: 6681x
  • Další články autora

Vlasta Olsson

Jak se kluci baví po nocích

Tuhle mě v noci probudilo divné harašení na střeše sousedního domu. Nahmatala jsem brejle a žmourala oknem do šera.

19.8.2010 v 15:58 | Karma: 12,93 | Přečteno: 2618x | Diskuse| Osobní

Vlasta Olsson

Kdyby...

...dva holomci nevhodili oknem do cizího bytu flašku, nemusel by se majitel onoho bytu rozběsnit a s kusem železné roury je pronásledovat až k nádraží, kde měli kluci zaparkovaného mopeda. Nemusel by jim vyhrožovat, že jim namlátí a mopeda rozmlátí.

2.8.2010 v 17:46 | Karma: 18,10 | Přečteno: 2288x | Diskuse| Osobní

Vlasta Olsson

Co dokáže vykouzlit zimní slunce jižního Švédska

Sluníčka je tu v zimě jako šaránu. Často zmizí docela na několik dlouhých týdnů a zanechává nás tu napospas pološeru ponurých dní. Ale když se mu konečně podaří prodrat se tlustou peřinou těžkých mraků, dokáže svými paprsky vykouzlit na nebi nepopsatelnou nádheru a mystickou atmosféru.

1.3.2010 v 14:10 | Karma: 14,38 | Přečteno: 2556x | Diskuse| Osobní

Vlasta Olsson

Co dokáže jedna fotečka

Jedno špatné šlápnutí a hnedle z toho tržná rána na holeni o velikosti menšího kráteru, cesta na pohotovst a konstatování, že kost zůstala naštěstí nepoškozená. Šít nabylo co, stržená kůže zůstala na železné hraně podia. Doktor kráter slepil plastovou náplastí a prý že to bude dobré, až náplast sama odpadne.

19.2.2010 v 17:18 | Karma: 11,36 | Přečteno: 2688x | Diskuse| Osobní

Vlasta Olsson

Co se děje v okně naproti

"Mamí, pojď se honem podívat!" volala dcera z obýváku. V rozzářeném okně v prvním patře naproti přes ulici se odehrávalo pro ni velice zajímavé představení.

12.2.2010 v 14:42 | Karma: 19,03 | Přečteno: 3170x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

Co budou dělat končící europoslanci? Zvažují zkusit politiku i návrat k profesi

30. května 2024

Premium Sedm současných europoslanců z jedenadvaceti se po nadcházejících volbách do parlamentních lavic v...

Otočka v Berlíně: deportace už nevadí. Němci zvažují posílat běžence do Afriky

30. května 2024

Premium V Německu dlouho bylo pravidlem, že britské plány na deportace žadatelů o azyl do africké Rwandy...

Ortel měl hrát v dětském zábavním parku, po tlaku rodičů koncert zrušili

29. května 2024  10:29,  aktualizováno  23:13

Pražský zábavní park Krtkův svět v Horních Měcholupech ohlásil na 7. července koncert. U lunaparku,...

Opozice vyčetla Jurečkovi tvrzení, že lidé v penzi stráví v průměru 21,5 roku

29. května 2024  6:06,  aktualizováno 

Poslanci opozičního ANO se přeli s ministrem práce a sociálních věcí Marianem Jurečkou z KDU-ČSL...

  • Počet článků 91
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2962x
Obyčejný člověk s obyčejnými lidskými radostmi a starostmi.

Seznam rubrik