Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Fotovoltaičtí baroni. Šmejdi nebo úctyhodní lidé českého byznysu?

Domnívám se že existují tři druhy lidí kteří podnikají ve fotovoltaice. Prvním je človíček, který si přidělá na domek či na políčko pár panelů a energii která mu zbyde, prodá státu. O těch nechci psát. Druhým je podnikatel co investoval peníze do nového druhu zelené energie. Riskoval, vzal si třeba úvěr a teď díky třetí skupině se s tím veze. Ani o něm nechci psát i když by se třeba článkem mohl nechat inspirovat. Chci psát o třetím druhu. O těch co díky síly informací které dokážou získat protože mají styky s těmi co rozhodují, se dozvěděli, že fotovoltaika bude skvělý byznys a díky neschopnosti a nevůli zákonodárců, z nichž mnozí v tom dle šeptandy vesele jedou, zjistili jak vydělat další prachy na okrádání spoluobčanů. Rychle zohyzdili krajinu tisíci ošklivých desek a: teď se chechtaj na Bali, jak s tím zas vyjebali.

Znám mnoho úspěšných podnikatelů a jsem rád že je znám. Obdivuju je, přeju jim to, nezávidím jim a mám je rád.

Ale znám taky schopného podvodníka, který okradl obchodního partnera a díky mezinárodní arbitráži jsme my všichni museli zaplatit 10Mld na daních. Tedy každý produktivní asi 20 000,-. Potkal jsem ho v obchodě kde se prodavači mohli přetrhnout když ho poznali a kupoval si mimo jiné objektiv za 20 000,-, tedy vlastně za moje peníze! Hajzl šedivej, samolibej! Nebo není?

Další vytuneloval IPB, podobný řádil na Magistrátu společně s jiným, který ještě jako třešničku na dortíčku převálcoval Vietnamku.

Někteří z této naší elity národa sice bručí, ale to je spíše výjimka. Díky zákonům které schvalují naši moudří patriarchové tam nahoře, je velmi složité někoho odstíhat a zavřít.

Ti “byznysmeni” jsou většinou bohatí a mnozí je proto adorují. Já bych žádnému z nich ruku nepodal a k jednomu stolu si s nimi nesedl. Vždyť jsou to prachobyčejní zloději! Všichni to víme a jen díky mezerám v zákonech se nafukují do kamer a kření ze stránek bulváru. Oni neokrádají nějaký stát. Okrádají nás malé, velké, tlusté, tenké, české lidičky. Oni nejsou Jánošíci ani Robin Hoodové, co bohatým brali a chudým dávali. Oni berou nejvíc chudým, protože ti se můžou nejhůř bránit zvyšování daní díky tunelům. Ti úctyhodní lidé! Nebo šmejdi?

Už není socialismus! Tehdy všechno patřilo všem a kdo nekradl každou hodinu okrádal vlastní rodinu a byl vůl. Tehdy bylo možné podobné podvodníky tolerovat.

Zmínil jsem hrdiny dávnější či nedávné minulosti. Teď se nám tu vylíhli noví.

Vyčůraní majitelé fotovoltaických elektráren třetího druhu. Další schopní a obdivuhodní lidé. Ti šíbři co mají styky a prachy na investice. Mnozí z nás je obdivujeme a lezeme jim do řití.

Já kdybych měl fotovoltaickou elektrárnu a uvědomil si, že každý člověk, se kterým se kamarádím, každý koho potkám na ulici, ať bohatý či úplně chudý, platí na to abych se měl ještě lépe přesto že mám dost, doplácí na mojí vyčůranost a “podnikatelského” ducha, asi bych se nenafukoval, ale při pohledu do zrcadla by se mi udělalo špatně.

Ale třeba jsem nevěděl, že na to bude prostý lid tak doplácet. Co když jsem to myslel upřímně jak mašinfíra? Co teď s tím? Jsem slušný člověk, mám nadbytek a aby na mně dopláceli spoluobčané a kamarádi nechci. Nejsem přece svině!

Díky bohu jsem na to přišel. Odstraním nastrčené osoby, přihlásím se veřejně k vlastnictví elektrárny, založím nadaci a budu podporovat sport, vzdělání, či kulturu. Každoročně zveřejním výsledek hospodaření a po návratu vloženého kapitálu si v následujících účetních období z čistého zisku nechám jen přiměřenou část a zbytek dám do nadace. Nadace je přece super! Co do její levé kapsy strčím, pravou vytáhnu pro vlastní potřebu a ještě budu hrdina. Ne! Nepokoušej mě ty český selský podnikatelský rozume! Nic z nadace tahat nebudu, vždyť mám dost a rakev nemá kapsy!!! Udělám to nějak poctivě a třeba si zasloužím skutečnou úctu. Nejen těch přizdisráčů co vzhlížejí k nám zbohatlíkům jak k bohům. Ale co moji kolegové z branže? Vždyť si budou myslet že jsem se zbláznil a přestanou mne zvát na jachty! A co když ne? Co když jim ukážu cestu. Přece všichni nemůžou být šmejdi. A ti co jsou, na těch už mi nezáleží! S novým rokem nastupuju novou cestu s novou tváří v zrcadle.

Už nechci aby mi bylo po ránu ze sebe špatně. Chci být bohatý a úspěšný, ale nechci být šmejd!

A co vy další fotovoltaičtí baroni? Nepřidáte se ke mně?

Pak s vámi zas budu chodit na pivo. A rád!

Autor: oliver burian | úterý 6.1.2015 16:16 | karma článku: 22,63 | přečteno: 1083x
  • Další články autora

oliver burian

Pražské jaro rozpuklé tisíci tónů

Slyšet naší hymnu akusticky v podání České filharmonie je požitek, katarze a tak orgastická zkušenost až mne napadlo, že podobně jako Muslimové jednou za život musí do Mekky, měl by si Čech v tomto podání poslechnout svou hymnu.

25.5.2016 v 14:00 | Karma: 9,10 | Přečteno: 251x | Diskuse| Společnost

oliver burian

Všichni jsme alkoholici, smiřme se s tím!

Dnes jsem s jedním kamarádem řešil problém jiného, co prošel léčebnou návykových závislostí a potýká se s recidivou. Mezi řečí jsem zmínil definice alkoholismu a jeho to upoutalo a požádal mne jestli bych mu je neposlal písemně.

12.5.2016 v 14:00 | Karma: 38,27 | Přečteno: 4797x | Diskuse| Společnost

oliver burian

Nemůžu si pomoct ale Babiše obdivuju. Jsem blázen?

Samozřejmě že sleduju vývoj ohledně EET. Senilní a bezpohlavní kolovrátek z ODS co bulí a naříká mi nestojí za komentář. Snad za jediný. Ať toho nechá, nemá na to, jak znovu předvedl v nedělních OVM!

14.1.2016 v 10:00 | Karma: 29,86 | Přečteno: 666x | Diskuse| Společnost

oliver burian

Souboj mezi papírem a e-knihami? Zastrčte meče do pochev, je to zbytečné!

Bývám svědkem diskuzí kdy se lidé do krve hádají co je lepší – papírové knihy nebo čtečky? Obojí je nejlepší!

8.1.2016 v 11:05 | Karma: 22,68 | Přečteno: 1240x | Diskuse| Kultura

oliver burian

Kotek versus Tarantino? No to mě podržte!

V čase vánočním jsem shlédl dva filmy plné slunce, sněhu, dramat a byl dramaticky překvapen. Dalším co oba filmy spojuje je velké množství “sedících” scén a diskuzí. Že se u Kotka jedná o přepis divadelní hry je známo.

7.1.2016 v 14:00 | Karma: 14,22 | Přečteno: 704x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Zřícená dálnice v jižní Číně má již 36 obětí, další pátrání komplikuje počasí

2. května 2024  6:23

Nejméně 36 lidí zemřelo v hornaté oblasti na jihu Číny, kde se ve středu po silných deštích zřítila...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 31
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1129x
S přibývajícím věkem mne psaní začíná bavit stejně jako sport. Píšu rád a možná ne úplně blbě, protože má kniha "Povídky toaletní" se dobře prodávala. "Úsvit", první díl trilogie "Soumrak nosičů" o českém showbyz vyšel vloni a právě "křtíme" nový román "Julie v červnu, Romeo na konci listopadu. Jde o veselou tragedii popisující vztah starého chlapa s mladou holkou. Více na www.oliverburian.cz

Můj Kodex blogera:

1) S blogy neotravuju ty co mne a mé názory znají, píšu pro čtenáře idnes.

2) Píšu tak abych čtenáře pobavil a když někoho urážím tak jen ty co si to zaslouží:o)!

3) Neškemrám u kamarádů o karmy!

Seznam rubrik