Rozum a zodpovědnost je v háji

Časopis Charlie Hebdo vydal nové číslo s karikaturou Mohameda. Západ jásá, Arabové zuří. Jaký to má smysl?

Západ naskočil na primitivní nenávistný útok na islám prostřednictvím karikatur. Karikatury obsahují málo vtipu a nekonečnou nenávist a pohrdání. Co si tím chce západ dokázat?

Prozatím tím dokazuje pouze to, že nehodlá porozumět islámu jako takovému a nehodlá makat na tom, aby se muslimové odpoutali od svých dogmat a kriticky se s nimi vyrovnali.

Všichni, kdo se radují z nového vydání, sdělují světu, že jsou hloupí a naivní, když považují toto za vítězství svobody slova. Namísto toho se všichni podílejí na zatemnění myslí a na sázení na čistě negativní emoce, a to jak na straně západu, tak tuplovaně na straně arabského světa. Radikální islamisté průběžně získávají své stoupence především prostřednictvím emocí a západ nyní přikládá polínka, potažmo klády. 

Toto nepovažuji za svobodu slova, ale za nezodpovědné hujerství. Vzpomeň si, vážený čtenáři, na pojmy, které považuješ za svaté a představ si, že ti jě někdo hrubě zkarikuje. Zůstaneš v klidu, když výjde karikatura Komenského obcujícího s kozlem? Nebo člena tvé rodiny v kojeneckém věku jak ho zneucťuje ruský prezident? Je opravdu všechno jedno a člověk má právo na cokoliv? Je O.K. dmýchat vášně, kvůli kterým přišlo o život před několika dny 17 lidí a v průběhu posledních let statisíce lidí?

Zodpovědnost neznamená servilitu, kterou zakomponovaly do svých režimů bohaté evropské země a nyní sklízejí plody této nekoncepční politiky. Zodpovědnost znamená, že problém vidím a hledám řešení, zůstávám přitom hrdý/á a svéprávný/á a protivníkovi umožním, aby i on zůstal hrdý a svéprávný.

Volám po zodpovědnosti na všech frontách!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Olga Pavlíková | čtvrtek 15.1.2015 13:21 | karma článku: 39,09 | přečteno: 5376x