Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nastává čas hanobení Tibetu? Poděkujme prezidentovi

K následujícímu textu mne motivovala diskuse čtenářů k článku Neprodávejte se za dobré vztahy s Čínou, vyzval Česko tibetský premiér.

Uvádím krátkou historii Tibetu, která je potřebná pro pochopení a odsouzení současného postoje některých politiků i veřejnosti k Tibetu.

První stabilní útvar na tibetském území vznikl v 7. století, kdy Söngcan Gampö vytvořil silnou a stabilní říši. Oženil se mimo jiné s neteří čínského císaře. Za jeho vlády se v Tibetu rozšířil buddhismus, který zásadním způsobem ovlivnil ráz tibetské kultury. Mezi Tibetskou říší a Čínou proběhlo několik válek, až v r. 822 obě země podepsaly mírovou dohodu a byly vymezeny i přesné hranice.

Ve 13. století ovládli Tibet Mongolové a nastala doba mongolské éry. V roce 1578 mongolský vládce Altan-chán poznal představeného dvou významných klášterů lamu Sönam Gjamccha a podlehl kouzlu jeho buddhistického učení. Oplátkou mu udělil titul dalajláma, který se poprvé stal světským i duchovním vládcem Tibetu.

Na počátku 18. století Tibet na krátkou dobu opět dobyli Mongolové, kteří však byli vytlačeni čínskými vojsky. Tibetu tehdy byla čínskou stranou ponechána vnitřní nezávislost.

V 18. a 19. století se Evropané snažili proniknout do Tibetu jak obchodně a diplomaticky, tak misionářsky, avšak nebyli úspěšní.

V 19. století začali Angličané tajně mapovat Tibet a  r. 1903 vypravili do Tibetu vojenskou expedici, která měla za cíl vynutit si otevření Tibetu pro obchodní cíle a předejít možným kontaktům s ruským impériem. Výprava byla natolik přesilová, že nedošlo k významnějším bojům a tibetští představitelé pouze usilovali o dohodu o neútočení. Zavázali se v ní k volnému obchodu mezi britskými a tibetskými subjekty a k vyplacení odškodnění britské vládě za výlohy, které jí vzniky vysláním vojenských sil do Lhasy. V dohodě se Tibet zároveň zavazoval, že bez britského souhlasu neodstoupí žádné ze svých území jiné mocnosti a neudělí žádné jiné mocnosti koncesi ke zřizování železnic, telegrafních linek a dolů.

Před příchodem Britů do Lhasy uprchl třináctiletý dalajláma do sídla nejvyšší mongolské autority v Ugry.

Po odchodu čínských jednotek z Tibetu v roce 1912 byla až do 40. let 20. století britská posádka jedinou zahraniční vojenskou složkou přítomnou na tibetském území.

V roce 1949 však armáda ČLR vstoupila do Tibetu, porazila malou tibetskou armádu, obsadila půlku země a vnutila tibetské vládě Sedmnáctibodovou smlouvu o mírovém osvobození Tibetu (květen 1951), kterou se Tibet dostal pod svrchovanost ČLR.. Protože byla přijata pod nátlakem, nebyla tato smlouva z hlediska mezinárodního práva platná. Oficiálním důvodem vojenské invaze bylo „zachránit tři miliony Tibeťanů před útlakem a zabezpečit ochranu západní čínské hranice“. Přítomnost 40 tisíc vojáků, hrozba obsazení Lhasy a nebezpečí úplného zničení tibetského státu znamenaly, že Tibeťané neměli na vybranou.

Jak narůstal odpor proti čínské okupaci, zvyšovala se i míra čínské represe, včetně ničení náboženských staveb a věznění mnichů a dalších osobností. V roce 1959 propuklo velké povstání ve Lhase. Číňané ho rozdrtili, přičemž jen v oblasti Lhasy zahynulo 87 tisíc Tibeťanů, a dalajlama uprchl do Indie, kde nyní sídlí s tibetskou exilovou vládou. V roce 1963 zde vyhlásil ústavu demokratického Tibetu. Mezitím v Tibetu samotném náboženský útlak, trvalé porušování lidských práv ani systematické ničení historických a náboženských památek okupanty nedokázaly zlomit vůli tibetského národa k odporu. Více než šestina populace, 1,2 miliónu Tibeťanů, přišlo o život v důsledku čínské okupace. Součástí genocidy je i plánované přesídlování etnických Číňanů do Tibetu.

Někteří představitelé České republiky počínaje prezidentem Zemanem, zahodili za hlavu všechny skrupule a tvrdě a servilně se přihlásili k zájmům byznysu ve vztahu s Čínou. Servilitu do nebe volající si přitom žádný čínský politik nevynucoval silou. Síla Číny spočívá, mimo jiné, v téměř vrozené obchodní zdatnosti Číňanů a pokud obchodník uvidí dobrou obchodní příležitost, nezatěžuje se lidskoprávními margináliemi, prostě obchoduje. Servilita českých politiků se prosadila na základě jejich neschopnosti a ubohosti a má dalekosáhlé důsledky. Čeští občané jsou dnes schopni plivat na Tibet a jeho představitele a vůbec se za to nestydí.

Já se za tyto občany, a to jak ty významné, tak ty ztracené v davu, hluboce stydím.

Pramen: http://tibet-barma.cz/dejiny-tibetu

Autor: Olga Pavlíková | úterý 14.10.2014 13:51 | karma článku: 16,38 | přečteno: 544x
  • Další články autora

Olga Pavlíková

Kdo se nechová jako zrůda, mezi nás nepatří

Ano, průpovídku z totality „kdo nekrade, okrádá svou rodinu“ jsme povýšili v naší slavné demokracii na novou úroveň, tedy pardon, level.

23.11.2019 v 12:50 | Karma: 44,59 | Přečteno: 7308x | Diskuse| Ostatní

Olga Pavlíková

Prý segregace romských dětí

Josef Mačí, dle profilové fotky reportér mladík, chytrý ovšem zjevně nikoliv. Do Česka se podle něho potichu vrací segregace.

14.11.2019 v 10:51 | Karma: 44,77 | Přečteno: 3610x | Diskuse| Ostatní

Olga Pavlíková

Zájem o eutanázii svědčí o povrchnosti a prázdnotě současné doby

Odkaz na obšírný blog Marka Váchy k tématu eutanázie, který mne přiměl k napsání těchto několika řádků, uvádím v závěru článku.

2.11.2019 v 13:52 | Karma: 24,13 | Přečteno: 1011x | Diskuse| Ostatní

Olga Pavlíková

Co všechno může vzejít ze zvráceného genderu

Genderem a zřejmě i rozvodem duševně ochořelá matka rozvrátila život svému dítěti. Podle ní „strašidla žerou pouze chlapečky“, takže její sedmiletý synek nenamítá, když ho obléká jako holčičku, protože nechce být sežrán

29.10.2019 v 12:22 | Karma: 34,10 | Přečteno: 1401x | Diskuse| Ostatní

Olga Pavlíková

Život na pavlači není řešení

Na jedné straně jsme utvářeni konzumním způsobem života k nekonečné spotřebě, na druhé straně jsme přesvědčováni tou nejhloupější částí lidstva k přijímání naprosto scestných ideologií typu genderismus, multikulturalismus,

22.10.2019 v 12:53 | Karma: 19,88 | Přečteno: 601x | Diskuse| Ostrava
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Objednávka USA a Británie, prohlásilo o obvinění z útoku ve Vrběticích Rusko

3. května 2024  17:35

Obvinění Ruska z podílu na výbuchu v muničních skladech ve Vrběticích v roce 2014 jsou...

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  17:16

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

CNN Prima NEWS vysílá už čtyři roky, k výročí připravuje nové pořady

3. května 2024

Zpravodajská stanice CNN Prima NEWS přinese divákům ke čtvrtému výročí zahájení vysílání nové...

Škody po požáru v Mionší jsou malé, prales podle hasičů zřejmě někdo zapálil

3. května 2024  11:46,  aktualizováno  16:54

Hasičští experti se vrátili do terénu, aby vyšetřovali příčinu požáru v pralese Mionší v Dolní...

  • Počet článků 501
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1454x
Cítím se spoluzodpovědná za devastaci lidských myslí a chci něco udělat pro pozitivní změnu. Moje příspěvky jsou alternativou k většinovému pojetí

FB skupina od 03/2020: Poznámky Olgy Pavlíkové

Seznam rubrik