Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Naše zdravotnictví

Nejsem lékařka, ke zdravotnictví mám pouze vztah uživatele. Jako každý občan, mám nejednu připomínku k tomu, jak se staráme o své zdraví a jak je o naše zdraví pečováno ze strany zdravotníků.

Za prvé:

vyhýbám se péči, kterou nepotřebuji. Je mi jasné, že péče, kterou nepotřebuji, je vesměs potřeba zdravotníků rozvíjet se do široka a daleka a vymydlit naše mozky, abychom na nich byli co nejvíce závislí. Když jsem nastupovala do státní správy, musela jsem podstoupit několik vyšetření, celkovou cenu za tato zbytečná vyšetření jsem si osobně ohodnotila na vyhozených 50 až 80 tis Kč.

Za druhé: 

mnoha jedincům vlastní, ale širokým masám nevlastní je poznatek, že pokud se nebudou o své zdraví starat tak, že budou mít dobrou životosprávu a že se nebudu trápit nad tím, co nemohu změnit, nevyhnutelně na to doplatí zdravotními problémy. Fakt je, že jsme zcela zapleveleni protichůdnými návody, co je dobrá životospráva, ale zdravý rozum napoví, jen ho nechat trochu pracovat. Snažit se rozpoznávat co je laciné ctrl.c-ctrl.v a co je poznatek opravdové zkušenosti. Nebát se chybek, ty se dají napravit, bát se závislosti, ta vede k rozklížení osobnosti.

Za třetí:

když už nastane stav choroby a lékařské ošetření je nezbytné, je dobré lékaře vyhodnocovat, zda se nás ptá na okolnosti. Jak žijeme, jak se stravujeme, v jakém jsme psychickém stavu. Pokud toto ignoruje, brát od něho jen to nejnutnější a raději pryč k někomu spolehlivějšímu. Pokud nám nabídne antidepresiva, stokrát pryč od něho. Dnes je šíleně hektická doba a antidepresiva jsou zdánlivě účinná, nicméně je to droga, která člověku deformuje mozek a táhne ho do propasti. Tzv. deprese jsou reakcí na tu šílenou dobu. Je třeba zpomalit, seznámit se se sebou, hledat pomoc u laskavých lidí. V tomto odstavci nehovořím o maniodepresivních poruchách (dnes bipolárních poruchách) a podobných stavech, které nemohu hodnotit.

Za čtvrté:

jeden dnešní článek kolegyně blogerky je o novém zákonném uspořádání oprávnění k provozování homeopatické léčby pouze lékaři. Druhý článek je o klasickém přístupu lékařů nadlidí k péči o nevyléčitelně nemocnou matku. Namísto, aby ji nechali přirozeně umřít, jejich "vědecká dychtivost" jim velela tu starou paní rozpárat, aby na vlastní oči spatřili, co má v břiše. Závěr: intenzivně se bránit takové zpupnosti, poukazovat na ni, nesmířit se s takovým marasmem. Ta situace se plíživě vytváří mnoho let. Představa, že některé profese (lékaři, advokáti, architekti ...) jsou nad ostatním plebsem je však vytvářena  tím plebsem, který se pokořuje, klaní, uplácí.

Za páté:

velmi se přimlouvám za to, aby se v nemocnicích platilo za stravování, třeba kolem té stokoruny. Strava nás spoluvytváří a podílí se na nemocech, může se podílet i na zlepšování kondice, pokud je kvalitní. Kdo jiný by se měl kvalitně stravovat, než pacient? Zajišťování stravování by mělo být svěřeno neziskovým společnostem odborně způsobilým, které by měly být pod trvalou kontrolou kvality. Pacient by tak měl šanci na dvojí užitek - lepší rekonvalescenci i nové stravovací návyky. Pozn.: platby za stravu by měly být přiměřeně diferencovány pro sociálně slabé.

Za šesté:

chápu pány a paní doktorky, že je těší práce s nejrůznější a stále dokonalejší technikou. Chci po nich však více. Žádám, aby se více zajímali o souvislosti, co je za chorobami jejich pacientů. Aby byli zvídavější. Aby tak kategoricky a umanutě nekopali proti alternativním léčebným postupům, domácím porodům a vůbec, proti přírodě. A také, aby se zamýšleli nad tím, do čeho je tlačí farmaceutické lobby. Mohou se tomu aktivně bránit,  jejich krásná profese si to zaslouží.

Za sedmé:

pacient, který opustí nemocniční zařízení, je ponechán na pospas sám sobě. Vždyť i ti propuštění vězni jsou pod dohledem kurátora. Jen malý příklad: žádala jsem ošetřujícího lékaře o vhodný jídelníček pro jednoho člena rodiny, který přešel do domácí léčby. Koukal na mě jako na blba. 

Za osmé až za en:

vy sami víte

Autor: Olga Pavlíková | pátek 26.9.2014 16:02 | karma článku: 15,04 | přečteno: 721x
  • Další články autora

Olga Pavlíková

Rozlúčkový blog 2

Přemýšlím nad nesmrtelností chrousta, nad omezeností lidského konání, nad schopností a touhou člověka vládnout i nechat se ovládat.

16.2.2020 v 13:37 | Karma: 18,11 | Přečteno: 708x | Diskuse| Ostatní

Olga Pavlíková

Rozlúčkový blog

Dělat něco, co má smysl, tedy nedělat něco, co smysl nemá, tak nějak si řídím ten svůj život. Psát tak, aby se to líbilo administrátorům, v tom však smysl nevidím.

16.2.2020 v 12:28 | Karma: 19,86 | Přečteno: 834x | Diskuse| Hyde park

Olga Pavlíková

Jako v předchozích letech, opět v Africe kobylky

Nedávno nás naše média informovala o tom, že je zákonem v Česku schváleno pěstování červů a kobylek na potravinových farmách i výroba potravinových produktů z nich.

13.2.2020 v 13:42 | Karma: 15,26 | Přečteno: 544x | Diskuse| Ostatní

Olga Pavlíková

Jediní, kdo rozumí politice jsou budoucí Experti, Nápadníci či Cosi podobného

Prý se dinosauři z prapůvodní ODS, např. Vladimír Tlustý, Jiří Payne či Petr Skokan scházejí se záměrem „dát tu republiku znovu do pořádku“

5.2.2020 v 15:57 | Karma: 13,71 | Přečteno: 520x | Diskuse| Ostatní

Olga Pavlíková

Kde jsou kočky v krajině?

Paní kolegyně Šťastná vylíčila v blogu o vytloukání chlupatých klínů chlupatými klíny své trápení s myší nadílkou na zahradě. Jinde jsem zahlédla titulek článku o bezradnosti kohosi s přemnoženými kočkami.

30.1.2020 v 13:55 | Karma: 20,85 | Přečteno: 487x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

600 °C a mix jedovatých látek. Proč prudce přibývá požárů solárních panelů

30. června 2024

Premium V úterý hasiči zasahovali u výbuchu rodinného domu v Šonově na Náchodsku. Pravděpodobná příčina?...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Bidenová dráždí na obálce Vogue. Sobecky drží Bidena v kampani, kritizují ji

3. července 2024  9:08

Manželka prezidenta Joe Bidena Jill se objevila na obálce slavného módního časopisu Vogue. A to již...

Soud projedná případ muže, který raboval na Ukrajině. Hrozí mu až třicet let

3. července 2024  8:19

Šestadvacetiletý Čech působil v březnu 2022 v ukrajinském dobrovolnickém praporu Karpatská Sič....

Německý policista ukradl od nehody 180 kilo čedaru. Neukusoval jsem, bránil se

3. července 2024  8:09

Německý policista, který byl propuštěn kvůli krádeži 180 kilogramů čedaru z místa nehody, kde...

Ve vlaku v Japonsku jezdil 12 hodin mrtvý muž. Všimli si ho až v depu

3. července 2024  8:04

Ve vlaku v Japonsku jezdilo 12 hodin na tratích kolem Tokia tělo cestujícího, který cestou zemřel....

Sunny Canadian: Jak probíhá zápis a jaké mají děti výhody?
Sunny Canadian: Jak probíhá zápis a jaké mají děti výhody?

Znáte Sunny Canadian International School? Pokud jste rodičem, určitě vás tato vzdělávací instituce zaujme. Nás v redakci tedy rozhodně zaujala....

  • Počet článků 501
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1444x
Cítím se spoluzodpovědná za devastaci lidských myslí a chci něco udělat pro pozitivní změnu. Moje příspěvky jsou alternativou k většinovému pojetí

FB skupina od 03/2020: Poznámky Olgy Pavlíkové

Seznam rubrik