Jako v předchozích letech, opět v Africe kobylky

Nedávno nás naše média informovala o tom, že je zákonem v Česku schváleno pěstování červů a kobylek na potravinových farmách i výroba potravinových produktů z nich.

Dnes, stejně jako téměř každý rok dříve, se dočteme, že ve východní Africe ničí úrodu mraky sarančat. Uvědomuji si, že co jsem živa, a to už je docela dlouho, sarančata epidemicky sužují Afriku či Austrálii, ale co jsem živa, nezachytila jsem informaci, že by s tím postižené krajiny něco smysluplného dělaly. Tedy, něco s tím dělají, ale smysluplné to určitě není, když si proti těmto náletníkům postřikují krajinu jedy se snahou kobylky zahubit.

Tak jsem si představila, že český koumák sestaví pořádný vysavač s pořádně objemnou násoskou a nasávacím potrubím, které vyústí do pojízdné pražírny a z této pražírny se budou dopravníkem přemísťovat získané upražené kobylky do souběžně pojíždějícího náklaďáku, kolem se seběhnou africká dítka, naloží do svých nádob tyto cenné superpotraviny a doma jim z nich maminka buď umele mouku, nebo jim rovnou usmaží tu ňamku. Také jsem si představila, že černí tatínci se zvědavě seběhnou kolem stroje a začnou se zajímat o princip toho nového zařízení, o to, jak se ovládá, jak se udržuje a jak ho mohou získat. Jenže ouha, tatínci se nezajímají o zařízení a jeho funkce, tatínci mažou domů k ohništím, od kterých se line libá vůně bašty. Když do té vesnice dorazí i náš koumák, že by si zakoupil oběd, nakrmí ho zadarmo, vyfotí se s ním, ukážou mu, jak drtí cvrčky mezi kameny, ale představa, že by se měli starat o mašinu, mít kontakty na povětrnostní zpravodajství, že by spekulovali, kde všude by mohli potraviny uplatnit a jak by mohli dlouhodobě celý projekt využívat, to po nich nechtějte. Klidně jim udělejte nabídku, že budou za pěkný peníz čutat do meruny nebo běhat maratony, to ano, ale starat se, když od toho jsou tu humanitární organizace a vůbec ti věčně neposední z toho divného na práci orientovaného světa?

Kdo má 50 min času, vřele doporučuji poslech názorů prof. Petera Staneka nejen o globálním oteplování, ale i o počtech Afričanů, kteří se mohou z klimatických důvodů začít domnívat, že úprk do Evropy je spasí. Je to v lecčems zajímavé, ovšem s ohledem na jeho poradcovství Mečiarovi a Ficovi doporučuji posluchači kritickou obezřetnost https://www.youtube.com/watch?time_continue=2&v=Fb2N_0x75hM&feature=emb_logo

O kobylkách viz https://www.idnes.cz/zpravy/zahranicni/vychodni-afrika-somalsko-kena-uganda-tanzanie-kobylka-sarance-roj-uroda-hladomor-hlad-who-posytrik-p.A200213_110251_zahranicni_dtt/diskuse

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Olga Pavlíková | čtvrtek 13.2.2020 13:42 | karma článku: 15,26 | přečteno: 544x
  • Další články autora

Olga Pavlíková

Rozlúčkový blog 2

16.2.2020 v 13:37 | Karma: 18,11

Olga Pavlíková

Rozlúčkový blog

16.2.2020 v 12:28 | Karma: 19,86

Olga Pavlíková

Kde jsou kočky v krajině?

30.1.2020 v 13:55 | Karma: 20,85