Boření křížů ve Francii je totéž jako destrukce památek Islámským státem

Francouzský soud nařídil, aby byl odstraněn z bronzodvé sochy Jana Pavla II. v městečku Ploermel oblouk a kříž, protože se prý jedná o symbol katolické církve.

Za totality se v Československu odstraňovaly sochy a památníky na Husa, Komenského, Masaryka či další osobnosti, které symbolizují humanitu a otevřenost, boží muka, sochy svatých a křížky na rozcestích a naopak se instalovaly památníky Leninovi, Stalinovi, maršálům ruských armád, srpy, kladiva a rudé hvězdy. Protože se jednalo o totalitu, předvídavé vlastenecké skupinky mnoho ohrožených děl zachránily tím, že je někam zašili. Po sametu se Leninové, Stalinové, maršálové a další komunistické symboly zase z významných míst přemisťovaly do depozitářů a je velmi pravděpodobné, že spousta srpů, kladiv a rudých hvězd se nachází v depozitářích skalních komunistických příznivců - proč také ne, jsou to jejich jediné modly.

Po revoluci se ukryté sochy Masaryků a dalších komunisty zakázaných osobností, stejně tak i náboženské symboly opět vracely na své původní piedestaly, byť se dodnes občas setkáváme s místními spory o to, zda nějaký symbol odpovídá současnému směřování země nebo zda neodkazuje k překonané totalitě. Ve srovnání s Francií se však evidentně jedná o marginálie. Francouzi už před časem řešili jesličky na veřejném prostranství, teď soud řešil kříž a oblouk nad papežovou hlavou, a to vše s odkazem na sekularitu země, ve které nemohou být propagovány náboženské symboly.

Jsem přesvědčená, že podobná rozhodnutí vydávají nikoliv nevzdělanci, ale studovaní specialisté a pak se ptám, k čemu vlastně je těmto specialistům vzdělání, když nedokážou zdravým rozumem posoudit, že v nějakém městě se rozhodli vzdát hold jistému papeži, kterého si pro nějaké jeho skutky oblíbili, a protože byl shodou okolností papežem, jeho sousoší je opatřeno křížem a obloukem. Ta socha má zajisté i papežský oděv, prsten, křížek na krku a další znaky papežského stavu a divím se tedy, že soud nepřikázal papeže otesat do naha.

Nevzdělanost se dá ve velké míře dohnat dovzděláním se. Co však s titulovanými blbci, kteří se zapletli do multikulturalistických pavučin, ze kterých se nedostanou jinak, než že vypadnou jako vyhlodané a vysušené skořápky? Předtím však, než je pavouk vysaje, ovlivňují dění obdobně jako ti zfanatizovaní islámisté, kteří systematicky ničí své historické památky nedozírné hodnoty jen  proto, že nezobrazují islámské symboly. Nějak mi to připadá, že rozdíl mezi oběma kulturami je nulový.

Autor: Olga Pavlíková | pátek 15.5.2015 13:14 | karma článku: 33,21 | přečteno: 1261x