Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Inkluze obráceně

Text reaguje na "Stát nepodporuje mimořádně nadané děti. Z peněz na inkluzi dostaly zlomek" Zdroj: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/stat-nepodporuje-nadane-deti-inkluze-skola-inteligence-vysoke-iq.A190518_155312_domaci_fort 

Při pročítání článku zmíněného v popisu mě popadalo zoufalství a po přečtení celého článku jsem byl vyždímán - psychicky... Ihned mě napadlo reagovat do diskuze, ale jelikož jsem toho na srdci kromě šelesti měl více, vznikne z toho krátký text. Pro lepší pochopení textu je lepší znát obsah tohoto příspěvku: https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/stat-nepodporuje-nadane-deti-inkluze-skola-inteligence-vysoke-iq.A190518_155312_domaci_fort

 

Na úvod bych rád uvedl, že jsme si prošli celým procesem a od září budeme mít syna v první třídě, proto jsem z článku zhrozen, protože z něj vyplývá, že nikdo nikomu nepomůže - anebo ne tak jak si přejí rodiče. Další důležitou premisou je, že každý rodič si myslí, že jeho dítě je to nejlepší, nejchytřejší a nejrychlejší (dobře, i zde se najdou výjimky, které jsou nohama na zemi). Většina dětí, kteří dnes i díky moderním technologiím jdou do první třídy, tak už umí základy všeho - písmena, čísla. A zde přichází na řadu srovnání, jestli je dítě "jen" šikovné - případně má ambiciózní rodiče, kteří se snaží už od útlého věku dát dítěti vzdělání či jestli se opravdu jedná o nadané dítě. Na toto se specializují jednak Pedagogicko psychologické poradny tak i různé odborné skupiny např. Centrum nadání o.p.s. pana Fořťíka, kterou jsme navštěvovali my (některé další skupiny zde https://deti.mensa.cz/index.php?pg=partnerske-organizace&cid=5 ). 

Nyní konkrétně k návštěvám v Centru nadání - zde probíhá vyšetření/diagnostika dle věku dítěte. Vyšetření vede zkušená psycholožka, která si nejdřív promluví s rodiči, aby zjistila s čím přicházejí, jaké panují vztahy apod. Následně si dá pohovor s dítětem a jdou na testy. Výsledky se promítnou do tabulky na Mírný podprůměr, průměr, mírný nadprůměr, vyšší nadprůměr a velmi vysoký nadprůměr - Rozumové nadání. A zde je právě alfa a omega podpory v rámci inkluze. Aby byly dány vyšší částky financí na podporu dítěte ve školním zařízení, tak je zapotřebí, aby se nacházel ve dvou nejvyšších sekcích.

Vyšší nadprůměr se vyskytuje u cca 13,59% lidské populace a podpora je zde spíše materiální - škola má možnost nákupu speciálních pomůcek. Ano, v tomto případě je zapotřebí, aby škola - učitel byl vstřícný a ochotný. Ale jako je tomu ve všech případech - nejdůležitější je postoj a přístup rodičů. Učitel není ten, kdo zastává funkci výchovnou, on má na starost funkci vzdělávací a to bohužel ve v nehomogenní skupině, kde musí sladit nejhorší a nejlepší žáky. Neházejme tedy vše jen na učitele, oni mají také své noty / osnovy. Ve většině případů se zde dává Individuální vzdělávací plán.

Velmi vysoký nadprůměr se vyskytuje u cca 2,27% lidské populace a zde již je krom materiální podpory i možná podpora lidských zdrojů - asistenta. Individuální vzdělávací plán je v tomto případě automatický a vždy už jen záleží na domluvě Pedagogicko psychologické poradny a školy. 

Suma sumárum - oproti článku, na který reaguji. mám zcela jiný pocit. Myslím si, že je zde podpora opravdu mimořádně nadaných, nikoli však těch, o kterých si to jen myslí rodiče. Kolik z těch, co "křičí", že neexistuje podpora pro jejich dítě byli v poradně na vyšetření a mají opravdu nadané dítě? Anebo by se mělo dát každému dítěti, které je jen trochu šikovné a napřed samostatný pedagog? Dle mého ne, jen ho více zaměstnat, dát mu práci na víc a pracovat s ním poté i doma.

Ještě pár vět k inkluzi jako takové - dnes má o mnoho procent víc dětí nálepku dyslektit, dysgrafik apod. Jelikož těchto "zpomalovačů" výuky je větší množství a jsou víc vidět, tak jde větší podpora na to dorovnat je na průměr, aby neomezovali ostatní. Pokud ale nebudeme mít neomezené rozpočty, tak to nikdy nevyřešíme ku prospěchu všech. 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Michal Okrouhlík | pondělí 20.5.2019 9:18 | karma článku: 12,50 | přečteno: 729x
  • Další články autora

Michal Okrouhlík

Úspěšná registrace - víc štěstí než rozumu

Dnes byl spuštěn nový systém pro registraci na očkování našich seniorů. Jak probíhala registrace? Na co se těšit při druhé a třetí vlně přihlašování?

15.1.2021 v 9:35 | Karma: 16,09 | Přečteno: 512x | Diskuse| Společnost

Michal Okrouhlík

Den má sice 24h ale zdravotníci potřebují i odpočinek

Co ještě naložíme za povinnost na přetížené odvětví bez zásadní pomoci? Jaký je vlastně očkovací plán z pohledu informací, které má zatím laik k dispozici? Co vše ještě můžeme doktrorům hodit na bedra, aniž by se položili?

16.12.2020 v 13:34 | Karma: 13,40 | Přečteno: 329x | Diskuse| Politika

Michal Okrouhlík

Osm dní, jedenáct dní, měsíc, dva....

Kolik času je ČSSD ještě ochotna si nechat kálet na hlavu a bude přihlížet na ohýbání ústavy? Když už jim nevadí trestně stíhaný premiér vymezí se proti prezidentovi, který si opět ústavu vykládá jako cár papíru?

4.7.2019 v 17:36 | Karma: 10,99 | Přečteno: 230x | Diskuse| Politika

Michal Okrouhlík

Zloděj křičí: "Chyťte zloděje!"

Proč je stále tak početná skupina lidí, kteří nevidí - nebo nechce vidět, co vše se skrývá v několikaletém "obviňování" současného předsedy vlády?

3.6.2019 v 10:04 | Karma: 40,70 | Přečteno: 6313x | Diskuse| Politika

Michal Okrouhlík

Kladný rozpočet - důvod k oslavě či strachu

Včera nám byl představen hospodářský výsledek za rok 2018, který skončil oproti plánovanému schodku v kladných číslech - proč a je to vůbec dobře?

4.1.2019 v 9:34 | Karma: 14,89 | Přečteno: 566x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Veselý se omluvil za urážku Vášáryové. „Reagoval jsem neadekvátně,“ řekl

22. května 2024  9:41

„Milá slavná Vášáryová, ty spodino, já Ti ze srdce přeju, aby Ti mráz roztrhnul p*del. Já jsem si...

Poslanci rozhodují o zkrácení doby oddlužení z pěti let na tři roky

22. května 2024  5:55,  aktualizováno  9:39

Přímý přenos Zkrácení doby oddlužení z nynějších pěti let na tři roky pro všechny dlužníky schvalují poslanci....

Na Rychnovsku se střetl vlak s autem, tragickou nehodu nepřežili dva lidé

21. května 2024  18:15,  aktualizováno  22.5 9:26

Při dopravní nehodě auta s vlakem v Čermné nad Orlicí na Rychnovsku zemřeli v úterý dva lidé. Na...

„Neviděli jsme od něj nic než dobro.“ Írán se loučí s Raísím, hrozí Izraeli

22. května 2024  8:57

Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí zahájil ráno za účasti desítek tisíc lidí smuteční...

Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku
Vyhrajte rodinné vstupné do BRuNO family parku

Jestliže vás trápí proměnlivé jarní počasí, máme pro vás tip, kam vyrazit, když počasí zrovna nepřeje. BRuNO Family Park v Brně se postará o zábavu...

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 851x
Osoba se zdravým duchem a zdravou soutěživostí v těle. Sdílené zážitky se občas lépe prožijí, proto jsem se rozhodl si občas něco napsat.

Seznam rubrik