Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ CHYSTÁ PRO RODIČE SMLOUVU

Shlédl jsem dnes část pořadu ČT1 Máte slovo na téma „Ministerstvo školství chystá změnu pro rodiče“ a bylo mi z toho hodně smutno. Diskutující ředitelé škol, rodiče, psycholog a tradičně především exhibující paní Jílková se dohadovali s ministrem školství Josefem Dobešem o jeho nápadu zavést mezi školami a rodiči SMLOUVY, jejichž prostřednictvím bude řešena `neposlušnost` zase o stupeň horší generace dětí.

        
To, že zůstane ministerský nápad bez odezvy, mohlo být pořadatelům diskuse jasné už před jejím zahájením. Jednoduše proto, že je to prostě pitomost. Úřednický šiml, který chce nahnat něco populistických bodů, z toho jen řehtal a ržal. Na pana ministra je škoda dalších slov.

Že se kantoři budou zabývat především malými pravomocemi nad žáky a odpovědností ze zákona, jsem předpokládal. Vnímám to jako legitimní, nicméně si myslím, že to neomlouvá jejich všeobecnou nedostatečnost v sociálních dovednostech. Jejich argumentace je možná i nevědomým zastíracím manévrem.

Že budou rodiče nabízet místo smlouvy především rychlá, okamžitá řešení nářezem nebo fackou v kabinetu, jsem také očekával. Mezi rodiči, kteří o komunikaci nikdy nic neslyšeli, kteří sami nikdy nemohli být svým rodičům partnery a směli být jen poslušnými dětmi, je to zhusta rozšířený názor. 

Smutná pro mě ale byla jiná věc. Diskuse stejně jako diskutující byli celou dobu absolutně mimo mísu. Dohadovali se o smlouvě nad někým, kdo ve studiu vůbec nebyl. Nikoho z nich včetně ČT nenapadlo pozvat do pořadu ty, kterých se především týkal, tedy děti. Ony tam prostě nikomu nechyběly! Nejspíš proto, že jejich hlas a jejich pohled pro diskutující nic neznamená. Děti jsou pokládány za množinu `věcí`, o kterých se diskutuje, chystají se nápravná opatření, tresty, změny zákonů, ... ale bez nich. Že by Mnichovský diktát v malém? Že jsem vás naštval?

                 
Hledáme důvod `ještě větší zkaženosti další generace`? Tady ho máme, jak na stříbrném podnose. Děti nás nezajímají, jejich pohled na svět nám neříká nic. Prostě budou poslouchat a hotovo! A pak jsme zděšeni a vyvedeni z míry, když děti nezajímáme ani my, ani náš svět, ani všechno to `dobrodiní`, které pro ně v potu tváře budujeme, a už vůbec nás nechtějí poslouchat.

Mohl bych ve svém rozčarování pokračovat dlouho, ale jen bych se opakoval.  Toho kdo nechce hledat cestu k dětem, bych stejně nepřesvědčil. Ostatním nabízím pohled na stránky suctou.cz nebo návrat k mému předchozímu článku na blogu i-dnes http://oklestek.blog.idnes.cz/c/137909/Socialni-negramotnost-napric-mobilni-spolecnosti.html  Před čím bych ale rozhodně chtěl varovat všechny, je nápad s ministerskou smlouvou. Děti by před ní neměly kam emigrovat.

Zdeněk Okleštěk

Autor: Zdeněk Okleštěk | pátek 3.9.2010 9:54 | karma článku: 10,14 | přečteno: 1210x
  • Další články autora

Zdeněk Okleštěk

Padla facka a co dál?

1. října přinesla Mladá Fronta Dnes na své titulní straně článek „Fackovací případ ředitele Korandy.“ Pan ředitel v rozhovoru s redaktorkou Ivanou Karáskovou popisuje průběh události a co všechno z toho vzešlo. Co ale dál?

17.10.2015 v 8:07 | Karma: 6,29 | Přečteno: 298x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Okleštěk

Pitný režim aneb vyčůrej se, pozor, teď!

"Janičko, pojď se napít, už jsi dlouho nepila. Děti, pojďte sem, musíte se napít. To nevadí, že nemáte žízeň. Každý aspoň půl sklenky. Je třeba dodržovat pitný režim!“ A současně s tím: „Věrko, pojď se vyčůrat. Rostíku, kdy si čůral? Nepotřebuješ čůrat? To nevadí, že nechceš. Pojď to aspoň zkusit.“ Taky to kolem sebe slyšíte tak často? Kolem doplňování a vylučování tekutin dětmi děláme zbytečný a navíc škodlivý humbuk.

11.6.2014 v 8:41 | Karma: 21,21 | Přečteno: 1539x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Okleštěk

"Za maminku, za babičku,..." aneb tanečky kolem jídla.

S tatínkem Václavem jsme hledali příčinu toho, proč je Klárka tak tvrdohlavá, proč má tendenci neustále rodičům vzdorovat a bojovat s nimi. Jen tak mezi řečí mi Václav popsal situaci, kdy byla podle něj Klárka naopak velmi hodná a dalo se s ní domluvit. Chtěl přijít na to, v čem byl princip úspěšné dohody, aby ho mohl uplatňovat i do budoucna. A tak vyprávěl:

12.3.2014 v 7:30 | Karma: 10,32 | Přečteno: 821x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Okleštěk

Tohle ti miláčku podepsat nemůžu

Při nedávné on-line konzultaci jsme s rodiči druháka Vojty hledali důvody, proč se synovi přestává dařit ve škole. Příčin jsme objevili víc, ale jedna věc mi v našem rozhovoru výrazně „zazvonila“ a tak bych se s vámi o ni rád podělil.

5.3.2014 v 7:30 | Karma: 22,62 | Přečteno: 1721x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Okleštěk

... a nad nočníčkem se vznášel advent

Na kurzech a přednáškách zadávám dospělým, aby pozorovali a hlavně poslouchali ostatní kolem sebe v situacích, do nichž nejsou sami zapojeni a učili se tak vnímat, co se vlastně mezi námi a dětmi v komunikaci děje. Jaký přístup k nim máme nebo jaký postoj k nim zaujímáme a co to způsobuje. Sám jsem byl včera svědkem takové drobné příhody.

2.12.2013 v 14:00 | Karma: 7,45 | Přečteno: 466x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Brusel zveřejnil 10 kroků pro přijímání migrantů, z nichž se Česko nevyzuje

12. června 2024  18:34

Evropská komise zveřejnila harmonogram, který má zajistit, aby v jednotlivých členských státech EU...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel ve 13:23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

Evropu čeká vlna veder, dorazí i do Česka. Ve Španělsku čekají 45 stupňů

11. června 2024  15:34,  aktualizováno  15:49

Teploty v Evropě od víkendu výrazně vzrostou. Od pondělí do čtvrtka příštího týdne bude letní až...

Výborný: Jurečka by měl ministrem zůstat, v krajích i Senátu chceme posílit

18. června 2024

Premium Lidovci v eurovolbách své dva mandáty neobhájili. Pokud jejich předseda Marian Jurečka dodrží svůj...

Kadyrov si vydržuje dětský harém, malé konkubíny mu povily děti

18. června 2024  8:54

Ramzan Kadyrov má slabost pro velmi mladé dívky a milenky si často hledá mezi školačkami a...

Vojáci KLDR opět překročili hranici na jih, stáhli se po varovných výstřelech

18. června 2024  6:23,  aktualizováno  8:06

Jižní Korea varovnými výstřely odrazila severokorejské vojáky, kteří už podruhé během tohoto měsíce...

Moře, nebo hory? Češi si plánují léto, do ciziny chtějí hlavně mladí

18. června 2024  7:37

V noci na pátek začíná astronomické léto a s ním i doba dovolených. Letní pobyt v zahraničí plánuje...

Realita práce s dětmi: Nikdy neuhádnete, co o svém povolání říká setra Lucia
Realita práce s dětmi: Nikdy neuhádnete, co o svém povolání říká setra Lucia

Dětská sestra a laktační poradkyně Lucia Berešová se pohybuje ve zdravotnictví již 19 let. Přestože se ke studiu střední zdravotnické školy dostala...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1082x
Velkým tématem autora je lidská komunikace. Zaměřuje se především na vztahy rodičů a dětí. Jako lektor kurzů, přednášek a konzultací na téma Komunikace s dětmi s úctou a v dobrém se setkává s mnoha rodiči, pedagogy i vedoucími dětských kolektivů a jejich příběhy, které jej nepřestávají fascinovat.