Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je výchovný výprask dítěti trestný čin?

Česká televize si ve čtvrtek večer nabrala sousto, na které rozhodně nestačila. Diskusní pořad "Máte slovo", vedený prudící Michaelou Jílkovou, byl evidentně nad síly tohoto média.

Téma bylo postaveno dost kontroverzně na to, aby vyvolalo dostatečný zájem. Ač mi trhovecká exhibice paní Jílkové neuvěřitelně vadí, rozhodl jsem se u obrazovky vydržet.
Předpokládal jsem, že se diskuse povede k nastolenému tématu, tedy trestnosti fyzických trestů, ale mýlil jsem se.  Diskutující byli totiž nominováni podle toho, zda zastávají názor "děti se bít mají" vs. "děti se bít nemají", což podle mého s trestností přímo nesouvisí.

Pokud byste čekali mezi diskutujícími právníka, byli byste zklamáni, podobně jako já. Ten by totiž mohl ocitovat výrok nejvyššího soudu, který lze parafrázovat takto: "Fyzické tresty dětí jsou selháním rodičů a chybou ve výchově, ale nemůžeme za ně činit rodiče trestně odpovědnými." A mohlo se jít domů.

Paní Jílková svým úvodem okamžitě převrátila téma na ruby a z hledání argumentů pro trestnost nebo netrestnost fyzických trestů bylo v tu ránu téma "Jsou fyzické tresty škodlivé nebo výchovné" a začala mela.
Rozbředla se diskuse podle již uvedeného klíče "děti mlátit/nemlátit", kdy za "mlátiče" byli přítomni pan senátor Jiří Čunek, dětská psycholožka a ředitelka pedagogicko-psychologické poradny (!!!) Václava Masáková a nábožensky zapálený bezdětný vdovec Pavel Kábrt, který každý argument protistrany demagogicky smetal větou: "To nemůžete vědět.".

Za "nemlátiče" nastoupili členka Výboru pro práva dítěte Eva Vančíková, ze které v očividné nervozitě vypadl výrok "Plácnutí batolete přes plíny je v pořádku." a tím její kompetentnost v diskusi značně oslabila. Představitelka nadace Naše dítě Markéta Sodomková, která je bohužel zatím bezdětná a tak ji "moderátorka" rychle zahnala do kouta zdůrazněním vlastních mateřských zkušeností. A za veřejnost Petr Míkovec, otec, absolvent rodičovských vzdělávacích kurzů. Myslel to dobře, ale nebyl v argumentaci natolik jistý, aby tlak studia, diváků i paní Jílkové ustál.
Skutečných argumentů padlo jen opravdu málo. Zato postojů bylo prezentováno mnoho. Nicméně ani ty nepřinášely očekávané závěry, které by diskusi kamkoliv posouvaly. Paní Jílková s driáčnikou vervou každého vždy dříve než v čas utnula. Výpověď delší než cca třináct slov je zřejmě pro formát tohoto diskusního pořadu natolik "za hranou", že si "moderátorka" dokonce vybrala i malý timeout, ve kterém před kamerami vymýšlela tresty, kterými neukázněné diskutující srovná do latě. Nakonec ale byla shovívavá a pouze pohrozila, že hostům zakáže pít.
Blábol střídal blábol, diskutující byli buď jen zahleděni do svých postojů nebo nervózní z kamer, diváků a "moderátorky". Když se konečně ozval názor čerstvě odrostlých dětí, který jasně potvrdil, že jim trest nic nedal, dozvěděli se od pana Kábrta, že "To nemůžou vědět. Protože si to ve dvaadvaceti letech už nemůžou pamatovat." Na rozdíl od něj, který v důchodovém věku ví všechno.
Jediný jasný výrok padl v časovém rozmezí 46:02 - 47:59 z řad diváků. Jasně ukázal na chybu v postoji ředitelky pedagogicko-psychologické poradny paní Masákové (argumentující za "mlátiče" !!!) a dotkl se jádra věci. Tedy chybného myšlenkového schématu zástánců fyzických trestů. Přesto, že šlo o klíčový moment celého pořadu, "moderátorka" ho ani nezaznamenala.  Natož, aby kolem něj rozvinula jakoukoliv diskusi.
Ukázalo se, jak hozně po povrchu celý pořad běží. Z 56 min. stopáže jsou necelé dvě minuty faktické argumentace opravdu žalostně málo.
Tak vidíte. Původně jsem chtěl podpořit zastánce výchovy bez trestů. Přes nějaký oslí můstek pochválit, jak je dobré, že se tolik rodičů hlásí k trestům, protože je všechny budu moci pozvat do svých kurzů o výchově dětí "S úctou a v dobrém" a nakonec mi z toho vyšla recenze na hodně nepovedený publicistický pořad, který téma jen "nakopnul" a opustil. 

Tak nějaký serióznější příspěvek až příště.

Přečtěte si také: Jak být úspěšní rodiče.

 

 

"Naučte se rozumět dětem i sobě a mějte z výchovy radost." :O>)

 

Autor: Zdeněk Okleštěk | pátek 22.2.2013 10:51 | karma článku: 10,21 | přečteno: 1463x
  • Další články autora

Zdeněk Okleštěk

Padla facka a co dál?

1. října přinesla Mladá Fronta Dnes na své titulní straně článek „Fackovací případ ředitele Korandy.“ Pan ředitel v rozhovoru s redaktorkou Ivanou Karáskovou popisuje průběh události a co všechno z toho vzešlo. Co ale dál?

17.10.2015 v 8:07 | Karma: 6,29 | Přečteno: 298x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Okleštěk

Pitný režim aneb vyčůrej se, pozor, teď!

"Janičko, pojď se napít, už jsi dlouho nepila. Děti, pojďte sem, musíte se napít. To nevadí, že nemáte žízeň. Každý aspoň půl sklenky. Je třeba dodržovat pitný režim!“ A současně s tím: „Věrko, pojď se vyčůrat. Rostíku, kdy si čůral? Nepotřebuješ čůrat? To nevadí, že nechceš. Pojď to aspoň zkusit.“ Taky to kolem sebe slyšíte tak často? Kolem doplňování a vylučování tekutin dětmi děláme zbytečný a navíc škodlivý humbuk.

11.6.2014 v 8:41 | Karma: 21,21 | Přečteno: 1539x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Okleštěk

"Za maminku, za babičku,..." aneb tanečky kolem jídla.

S tatínkem Václavem jsme hledali příčinu toho, proč je Klárka tak tvrdohlavá, proč má tendenci neustále rodičům vzdorovat a bojovat s nimi. Jen tak mezi řečí mi Václav popsal situaci, kdy byla podle něj Klárka naopak velmi hodná a dalo se s ní domluvit. Chtěl přijít na to, v čem byl princip úspěšné dohody, aby ho mohl uplatňovat i do budoucna. A tak vyprávěl:

12.3.2014 v 7:30 | Karma: 10,32 | Přečteno: 821x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Okleštěk

Tohle ti miláčku podepsat nemůžu

Při nedávné on-line konzultaci jsme s rodiči druháka Vojty hledali důvody, proč se synovi přestává dařit ve škole. Příčin jsme objevili víc, ale jedna věc mi v našem rozhovoru výrazně „zazvonila“ a tak bych se s vámi o ni rád podělil.

5.3.2014 v 7:30 | Karma: 22,62 | Přečteno: 1721x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Okleštěk

... a nad nočníčkem se vznášel advent

Na kurzech a přednáškách zadávám dospělým, aby pozorovali a hlavně poslouchali ostatní kolem sebe v situacích, do nichž nejsou sami zapojeni a učili se tak vnímat, co se vlastně mezi námi a dětmi v komunikaci děje. Jaký přístup k nim máme nebo jaký postoj k nim zaujímáme a co to způsobuje. Sám jsem byl včera svědkem takové drobné příhody.

2.12.2013 v 14:00 | Karma: 7,45 | Přečteno: 466x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Ženě se do ruky zakousl pes. Muž, který jí přispěchal na pomoc, zvíře zabil

29. května 2024  15:12

Ženu v Žihli na Plzeňsku vážně pokousal volně pobíhající pes. Na pomoc jí přiběhl příbuzný, který...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Nemocnému synovi vstříkla do krve vodu. Chtěla jsem, aby to skončilo, řekla

29. května 2024  13:51

Mimořádně nešťastný případ matky samoživitelky a jejího vážně nemocného dítěte řeší Městský soud v...

Velký podfuk s výsluhou, nemocenská i v civilu. Policisté obírají stát o miliony

31. května 2024

Premium Státu rapidně rostou výplaty výsluh pro policisty, hasiče, celníky či dozorce. Loni Česká republika...

Zákon proti úhynu ryb. Všechny trubky svedené do řek se budou zapisovat

2. června 2024

Premium Rybáři si všimnou úhynu ryb v řece. Hasiči, zatímco havárii likvidují, na webové aplikaci vidí,...

Náš Den D. Jak se Čechoslováci v srdci Francie postavili divizi SS

2. června 2024

Premium Byla to nerovná bitva. Proti hrstce partyzánů stála elitní německá divize SS Das Reich na tancích...

Australský stát jmenoval tajemníka pro „pro změnu chování mužů“

1. června 2024  20:18

Guvernérka australského státu Viktoria Jacinta Allanová jmenovala poslance Tima Richardsona jako...

Papež se sešel s Čaputovou a matkami dívek, co zemřely při nehodě autobusu

1. června 2024  20:09

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová se v sobotu setkala ve Vatikánu s papežem Františkem. Na...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1082x
Velkým tématem autora je lidská komunikace. Zaměřuje se především na vztahy rodičů a dětí. Jako lektor kurzů, přednášek a konzultací na téma Komunikace s dětmi s úctou a v dobrém se setkává s mnoha rodiči, pedagogy i vedoucími dětských kolektivů a jejich příběhy, které jej nepřestávají fascinovat.