Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak pan učitel vtipně učil šikaně a rasismu

Vyprávěla mi kamarádka příběh se začátkem školního roku. Devítiletá dcera se jí vrátila ze školy a už mezi dveřmi se honem honem potřebovala svěřit. „Mami, víš co to je? Je to žlutý a běhá to po poli?“ „Netuším“ odvětila kamarádka. „Číňan, co běhá po minovým poli. Ha, ha, ha.“ završila dcera a hned přidává: „A co tohle: Běhalo to po poli a už to není vidět?“. Dám se poddat. „Přeci ten Číňan už tu minu našel. Ha, ha, ha.“ triumfovala dcera. „To nám dneska vyprávěl o hodině náš tělocvikář. Ještě jsme necvičili a on nám celou hoďku vyprávěl samý takový srandy.“

Image courtesy of stockimages at FreeDigitalPhotos.net

„No, nevím. Přijde mi to takový divný“ svěřovala se mi kamarádka. „Místo aby cvičili, tak tam takhle blbnou.“ uzavřela své vyprávění s nejistým výrazem ve tváři. Něco jí na tom nesedělo, ale neuměla to pojmenovat.

Co se vlastně stalo?

Myslím si, že pan učitel šlápnul vedle. Možná si chtěl se začátkem roku udělat u dětí trochu „očko“ a získat je na svou stranu. Humor je skvělý nástroj ke vzájemnému sblížení, tak proč ne.

Problém je v obsahu

A přesto, že se bude zdát možná malicherný, je zásadní. To, že jde o pokus o černý humor, až tak moc nevadí. Jak se říká - proti gustu žádný dišputát. A jestli se chce pan učitel prezentovat jako drsňák, prosím.

Nebezpečí spočívá v něčem jiném. Především v osobě, která je terčem vtipu. Bavič (pan učitel) si dělá legraci z druhého a to je z možností jak pobavit ta horší. O čem to mluvím?

Použijme analogii

Bavič na scéně má tři možnosti, kam mířit své vtipné špílce. Na sebe sama a publikum ho bude milovat. Na partnera na scéně a publikum bude na straně toho vysmívaného. Nebo proti publiku a to ho bude nenávidět.

Pan učitel si dělá šoufky z druhého.  Z pozice své přirozené autority ukazuje dětem, že dělat si legraci z druhého je v pořádku, protože je to „veselé“.  Děti situaci nedomýšlejí, ale zapisují si ji do paměti. Učí se nejpřirozenějším a jim nejvlastnějším způsobem – nápodobou. Jednoduše tohle jednání přijmou jako správný vzor. Vzor toho, co se smí, co se sluší a patří, co je v pořádku.

Proč se nad tím vůbec pozastavuji?

Protože je to vzor, podle kterého probíhá šikana mezi lidmi. Začíná utahováním si z vybrané oběti, které může pokračovat i nějakou tou ránou. Vždyť je to všechno „sranda“, kterou si děláme z někoho druhého.

Jedním z častých vysvětlení, které uvádějí šikanující žáci na svou obhajobu při vysvětlování pohnutek ke svému jednání, je právě: „My jsme to tak nemysleli, brali jsme to jako srandu.“ Pan učitel vůbec netuší, co svým vtipkováním může spouštět.

Druhá věc je, že si do svého vtipu obsazuje Číňana. (Příště to může být cikán, mrzák, blondýna, …). Proč? Co tím chce říci? Že je Číňan něco míň? Že je v pořádku někoho vyhodit do povětří, pokud je „jiný“ než „my“?

Že je to absurdní? Možná ano, ale opět je to vzor pro dychtivé uši mladých posluchačů, kteří mají velkou tendenci se se svými vzory identifikovat – napodobit je.

Jedním z principů demokracie je respekt k odlišnosti druhého člověka. Pan učitel nevědomky lidi sortuje a prezentuje i různý přístup k těmto sortám. Bylo by jeho vyprávění také tak vtipné, kdyby místo Číňana zapojil třeba vojáka českého vojenského kontingentu někde v Afghánistánu? Třeba otce některého z přítomných dětí? Ještě pořád by se bylo čemu smát?

Zapojením někoho „odlišného“ pan učitel opět nabízí vzor. Je-li někdo odlišný, můžeme k němu také odlišně přistupovat. V tomto případě ho můžeme vyhodit do povětří. (Ať nejsem takový „katastrofilos“. Všimli jste si, kolik lidí Vietnamcům v jejich obchodech drze tyká?)

Šikanující jedinci si velmi často vybírají právě oběti, které jsou něčím jiné – sociálně slabé, černé, šikmooké, handicapované,… podobně jako různé rasistické a diktátorské doktríny.

Na to o jak nevinný vtípek šlo, je to docela síla, že? Co se bude asi panu učiteli honit hlavou, až bude sedět v komisi vyšetřující šikanu v jeho třídě? Možná bude přemýšlet, jak původce tohoto zla exemplárně ztrestat.

Přečtěte si také: 5+1 otázka než začnete měnit chování dětí

 

Autor: Zdeněk Okleštěk | pátek 6.9.2013 7:30 | karma článku: 14,63 | přečteno: 2219x
  • Další články autora

Zdeněk Okleštěk

Padla facka a co dál?

1. října přinesla Mladá Fronta Dnes na své titulní straně článek „Fackovací případ ředitele Korandy.“ Pan ředitel v rozhovoru s redaktorkou Ivanou Karáskovou popisuje průběh události a co všechno z toho vzešlo. Co ale dál?

17.10.2015 v 8:07 | Karma: 6,29 | Přečteno: 298x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Okleštěk

Pitný režim aneb vyčůrej se, pozor, teď!

"Janičko, pojď se napít, už jsi dlouho nepila. Děti, pojďte sem, musíte se napít. To nevadí, že nemáte žízeň. Každý aspoň půl sklenky. Je třeba dodržovat pitný režim!“ A současně s tím: „Věrko, pojď se vyčůrat. Rostíku, kdy si čůral? Nepotřebuješ čůrat? To nevadí, že nechceš. Pojď to aspoň zkusit.“ Taky to kolem sebe slyšíte tak často? Kolem doplňování a vylučování tekutin dětmi děláme zbytečný a navíc škodlivý humbuk.

11.6.2014 v 8:41 | Karma: 21,21 | Přečteno: 1539x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Okleštěk

"Za maminku, za babičku,..." aneb tanečky kolem jídla.

S tatínkem Václavem jsme hledali příčinu toho, proč je Klárka tak tvrdohlavá, proč má tendenci neustále rodičům vzdorovat a bojovat s nimi. Jen tak mezi řečí mi Václav popsal situaci, kdy byla podle něj Klárka naopak velmi hodná a dalo se s ní domluvit. Chtěl přijít na to, v čem byl princip úspěšné dohody, aby ho mohl uplatňovat i do budoucna. A tak vyprávěl:

12.3.2014 v 7:30 | Karma: 10,32 | Přečteno: 821x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Okleštěk

Tohle ti miláčku podepsat nemůžu

Při nedávné on-line konzultaci jsme s rodiči druháka Vojty hledali důvody, proč se synovi přestává dařit ve škole. Příčin jsme objevili víc, ale jedna věc mi v našem rozhovoru výrazně „zazvonila“ a tak bych se s vámi o ni rád podělil.

5.3.2014 v 7:30 | Karma: 22,62 | Přečteno: 1721x | Diskuse| Ostatní

Zdeněk Okleštěk

... a nad nočníčkem se vznášel advent

Na kurzech a přednáškách zadávám dospělým, aby pozorovali a hlavně poslouchali ostatní kolem sebe v situacích, do nichž nejsou sami zapojeni a učili se tak vnímat, co se vlastně mezi námi a dětmi v komunikaci děje. Jaký přístup k nim máme nebo jaký postoj k nim zaujímáme a co to způsobuje. Sám jsem byl včera svědkem takové drobné příhody.

2.12.2013 v 14:00 | Karma: 7,45 | Přečteno: 466x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

V Turecku zemřela česká zpěvačka Victoria. Zavraždil ji její vlastní manžel

14. června 2024  8:59,  aktualizováno  11:23

Česká zpěvačka Victoria byla zavražděna v Ankaře. Podle tureckého portálu Hürriyet ji zabil její...

„Ukrajinská sebevražda“. Intriky v Kyjevě čím dál víc frustrují Západ

11. června 2024  19:21

Kádrové změny nezmítají jen ruským ministerstvem obrany, rostoucí pozornost vzbuzují i rošády v...

Brusel zveřejnil 10 kroků pro přijímání migrantů, z nichž se Česko nevyzuje

12. června 2024  18:34

Evropská komise zveřejnila harmonogram, který má zajistit, aby v jednotlivých členských státech EU...

Pravda o střelbě na fakultě. Unikátní rekonstrukce, vrah přišel ve 13:23

17. června 2024

Premium Pravda o střelbě na filozofické fakultě se vynořuje postupně a některé detaily jdou proti tvrzením,...

„Tak dlouho tam ta zrůda byla...“ Zjištění o střelbě na fakultě rozlítila pozůstalé

18. června 2024

Premium Univerzita Karlova i pozůstalí podali stížnosti proti policejním závěrům prosincové střelby na...

Putin s delegací dorazil do KLDR, po dvou dnech odletí do Vietnamu

18. června 2024  20:11,  aktualizováno  20:41

Letadlo s ruským diktátorem Vladimirem Putinem v úterý večer přistálo v Pchjongjangu. Šéf Kremlu...

Macron nad propastí. Sjednocená levice mu chce ukrást volby, jeho spojenci úpí

18. června 2024  19:53

Emmanuel Macron má před volbami další problém. Levicové strany půjdou do klíčového hlasování v nové...

Fanoušci na cestě za snem. Češi zaplnili Lipsko a věří v porážku Ronalda

18. června 2024  19:07

Lipsko (Od našich zpravodajů) Fanouškovská vášeň nezná hranic. Češi v Lipsku fandí naplno i přes déšť a věří v historický úspěch...

ANALÝZA: Amerika chce víc atomovek. Přichází zbrojní závody bez cíle a logiky

18. června 2024

Premium Rýsuje se nový jaderný trojúhelník, USA a Rusko s Čínou. Američané zřejmě začnou rozšiřovat své...

Nejlepší tip na letní grilovačku: Bez něj se neobejdete
Nejlepší tip na letní grilovačku: Bez něj se neobejdete

Ajvar skvěle dochutí všechny grilované pokrmy. V redakci jsme vyzkoušely jemný i pálivý Ajvar, který se hodí k masu i zelenině. Jaké recepty se...

  • Počet článků 15
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1082x
Velkým tématem autora je lidská komunikace. Zaměřuje se především na vztahy rodičů a dětí. Jako lektor kurzů, přednášek a konzultací na téma Komunikace s dětmi s úctou a v dobrém se setkává s mnoha rodiči, pedagogy i vedoucími dětských kolektivů a jejich příběhy, které jej nepřestávají fascinovat.