Kde je kůň a jeho jezdec? Aneb o svobodě…

Filozofické téma. Křehké. Snídáme ho každý den a zapíjíme černou kávou pochybností. Je třeba našlapovat opatrně, před námi tudy šla řada velkých mužů. Svoboda je poznaná nutnost, tak pravil Benedictus Spinoza.

Píše Wikipedia, ověřila jsem si. Klasické vzdělání chybí, musela jsem se podívat, kdo byl autorem citátu, jehož obsah mně po dlouhou dobu připadal nestravitelný. Svoboda přece neznamená vymezení, hranice, značí bezbřehost, vítr vanoucí si všemi směry, tak jaké řeči o nutnosti? 

Postupem času a zkušenostmi se začal můj přístup měnit, svobodou rozumím rozhodnutí, která nepoškozují moje okolí. K tomu je potřeba rozsáhlé vybavení, poctivost vůči sobě samotnému, stáhnutí projekcí, emocionální inteligence a schopnost pozorovat život z různých úhlů. Jako by byl krystal. A náhle porozumím holandskému židovskému filozofovi. Svoboda a svévole nemají kromě aliterace nic společného. Nemohou sedlat stejného koně. V té první cítím vůni krajin za obzorem, odvahu k poznání a zvuk kopyt rozeznívající zemi. Svou cestu si vybírá pečlivě. Nasedne bez šporen a ostruh, namísto toho vloží udidlo do vlastních úst, opratě potom přenechá síle, jež nás přesahuje…  

Reálný svět ukazuje odlišné obrazy. Projela blízko mě. Rozvířený chladný vzduch si umím vybavit dodnes. Skupina zklamaných, v beznaději stárnoucích mužů poháněná dopředu snahou zvítězit nad životem, ošetřit ho a spoutat. Zanechala po sobě zdupanou trávu a ve vzduchu marnou touhu po návratu domů…  A závan propitých nocí a znehodnocených lásek. A vztek a nenávist a zášť, vůči všemu, co pochází ze ženy. Na svých praporech, předtím než vyjedou na Spanilé jízdy, již roky obnovují vyznání víry svého společenství:

O tom, že Klisna není Kůň…

Kastrovaní nezralostí nasedají znovu a znovu na své valachy s iluzí, že jsou Hřebci. A netuší, že zabíjejí sami sebe. Svou druhou polovinu. Ženství, ze kterého vzešli… Matku Zemi, do které se jednoho dne vrátí. A Svobodu, jejíž jméno si přivlastnili.

Ale. Až se rozplynou v nicotě svých přání, Hřebec s Klisnou znovu rozběhnou. Protože ví, že jenom společný pohyb vpřed naplní jejich bytí významem…

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zdenka Obrová | pondělí 15.6.2009 21:23 | karma článku: 7,99 | přečteno: 587x
  • Další články autora

Zdenka Obrová

K čemu je dobrá viróza

8.3.2016 v 16:04 | Karma: 9,61

Zdenka Obrová

Požehnání nebo pohroma?

2.3.2016 v 11:09 | Karma: 8,87

Zdenka Obrová

Svět podle Kocourka

10.2.2016 v 11:00 | Karma: 12,81

Zdenka Obrová

Každá sedmá vlna...

15.1.2016 v 8:30 | Karma: 5,37

Zdenka Obrová

Ranní time management

14.1.2016 v 9:25 | Karma: 18,10