Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Média a průzkumy - hlavně zjistit názor

Česká média jsou doslova posedlá průzkumy veřejného mínění. Když v loňském roce začala agentura SANEP zkoumat postoje české veřejnosti k všemožným společensko-politickým tématům téměř s každodenní frekvencí, poskytly prakticky všechny novinové deníky těmto průzkumům svůj prostor. A pozadí sběru dat zmiňovanou agenturou zpočátku nikoho nezajímalo.

Kvalitu pruzkumu overi vysledky kvetnovych volebJan Karasek, MF Dnes

Chrlit výsledky průzkumů veřejného mínění jako na běžícím pásu, to je s běžnou tazatelskou sítí nemožné. Jenže agentura SANEP na rozdíl od svých renomovaných konkurentů tazatelskou síť nepotřebuje. Data sbírá tak, že pravidelně oslovuje uživatele, kteří jsou zaregistrovaní na jejím webu.  I tento způsob (pro který se asi nejlépe hodí označí on-line panel) údajně agentuře umožňuje dělat průzkumy s ohledem na to, aby byly reprezentativní. O tom však sociologové specializující se na průzkum trhu a veřejného mínění pochybují (více v článku Sanep dělá rychlé průzkumy, své respondenty ale nezná). Výpovědi registrovaných (zde a zde) navíc naznačují, že agentura u průzkumů volebních preferencí zprvu předkládala dotazovaným pouze možnost hlasovat jen pro předem (podivným způsobem) vybraný úzký okruh politických stran. Příznivci stran, které se nenacházely v nabízených možnostech, mohli pouze zaškrtnout políčko "ostatní". Podle nejnovějších informací agentura po vlně kritiky svou chybu naštěstí napravila (viz blog Josefa Kálese).
Tím však pochybnosti kolem důvěryhodnosti agentury nekončí. U mediálně oblíbené agentury může leckoho zarazit skutečnost, že není členem profesního sdružení SIMAR. Členství v tomto sdružení je totiž podmíněno dodržováním určitých etických a metodických standardů výzkumu trhu a veřejného mínění. Členy sdružení jsou např. Median, Factum Invenio nebo STEM, jejichž průzkumy se také těší pozornosti médií. Bylo by velmi nezodpovědné dávat ruku do ohně za to, že samotné členství v SIMARu je automatickou zárukou profesionality a důvěryhodnosti veškerých výsledků. Ovšem fakt, že SANEP členem sdružení není, vzbuzuje podezření, že agentura není ochotna přijmout ani minimum závazků, ke kterým se zavázala její konkurence.
O samotnou agenturu SANEP ani tolik nejde. O její profesionalitě a kvalitě jejích průzkumů sice můžeme pochybovat, nicméně po tom, co na trhu nabízí, existuje poptávka, a tím pádem lze společnost za strategii, kterou si zvolila v cestě za obchodním ziskem, jen pochválit (našla pověstnou díru na trhu).  
Méně už pochvalu zasluhují novináři, kteří výsledky průzkumů výše zmiňované agentury nekriticky přejímají. Na pochybnou vypovídací hodnotu průzkumů SANEP upozornil výše odkazovaný článek na iDNES. Jestliže jsou si novináři v redakci iDnes a tím pádem jistě i MF Dnes dobře vědomi toho, že na sběru dat není u SANEPu vše v pořádku, pak se jeví jako nepochopitelné, že jejich novináři zveřejňují výsledky průzkumů oné agentury i nadále. Je to v podstatě stejné, jako když majitel restaurace nabídne svým hostům k večeři víno, o němž si sám ověřil, že není chutné a že producent nevěnuje jeho výrobě řádnou péči.

Jaký smysl má věnovat v médiích prostor agentuře, jež si obstarává data nedůvěryhodným způsobem a jaký smysl vlastně má prezentace výsledků o postojích veřejnosti k tématům jako jsou rodinné problémy leadera neparlamentní politické strany či neudržované chodníky? Právě těmto tématům se totiž agentura SANEP ve svých průzkumech (možná lépe řečeno anketách) věnuje. Položme si otázku, kdo a k čemu potřebuje znát postoje veřejnosti prakticky ke všemu, kdo může tato virtuální referenda brát vážně, kdo má nastražené ucho, aby si vyslechl vox populi reprodukované zmiňovanou agenturou. Odpověď zní, že především ten, kdo rezignuje na snahu prosazovat vlastní myšlenky a politický program a své politické postoje přizpůsobuje momentálním náladám veřejnosti a módním trendům. Obvykle je takový jedinec označován za politika - populistu. Jeho vzorovým příkladem (avšak zdaleka ne jediným zástupcem) je nejmenovaný předseda tuzemské politické strany, který s oblibou svá politická stanoviska uvádí slovy "podívejte, my jsme si na to nechali udělat průzkum a veřejnost si myslí, že..."
Prezentace názorů řadových občanů ke kdejakému společenskému či společensko-politickému tématu skutečně není správnou metodou k ozdravení politiky. Nejlépe to dokládá politolog a současný rektor brněnské Masarykovy univerzity Petr Fiala v eseji Politika, jaká nemá být:

"...politici v mnoha směrech rezignovali na ideové vymezení a ideové cíle politiky a své okamžité politické jednání přizpůsobují tomu, co lidé chtějí, nebo přesněji, co si myslí, že lidé chtějí, aby dělali. Prostřednictvím průzkumů a mediální reflexe je každodenně sdělována vůle občanů a politici podle toho upravují politiku.
(...)
Ještě nebezpečnější na tomto způsobu realizace politiky je myšlenka, že všichni máme rozhodovat o všem, že na všechno máme mít nějaký názor a že podle toho, kolik z nás má stejný názor, se bude politika utvářet. Neexistuje žádný rozumný důvod pro to, aby se například o tom, jaké nakoupíme zbraně a jak zabezpečíme náš stát, nebo o tom, zda budeme stavět jaderné elektrárny, rozhodovalo na základě většinového mínění občanů. Takové „právo" nemá co dělat s demokracií, a kdo se zde odvolává na demokracii, tak ji buď nepochopil, nebo ji vědomě zneužívá."

Kéž by si na Fialova slova vzpomněli pracovníci oné agentury ještě před tím, než se zase pustí do některého z bleskových průzkumů k ožehavým tématům. Nebo alespoň novináři ve chvíli, kdy se jim v e-mailové schránce objeví tisková zpráva s výsledkem přinášejícím odpověď na otázku "co na to občan?".

Autor: Marek Numerato | úterý 19.1.2010 8:06 | karma článku: 10,42 | přečteno: 1015x
  • Další články autora

Marek Numerato

Kdo chce, parazita si vždy najde. Zásluhou státu

Stačil jeden výrok stínového ministra financí Jana Mládka na stranickém sjezdu ČSSD a česká média i široká veřejnost se začaly seriózně zabývat tím, zda jsou živnostníci parazity. Byl jsem zcela udiven tím, kolik lidí na tuto hloupou hru přistoupilo. Zvláště mě pak překvapilo, jakou taktiku někteří živnostníci zvolili, aby se nařčení z parazitismu ubránili.

19.9.2013 v 16:55 | Karma: 23,14 | Přečteno: 1206x | Diskuse| Politika

Marek Numerato

ČSSD a KSČM. Minimální rozdíly nejen u daní

Kdykoliv ČSSD řeší vnitrostranické otázky, dojde i na otázky novinářů týkající se spolupráce sociálních demokratů s komunisty a na (ne)platnost Bohumínského usnesení. Tyto otázky jsou již zcela bezpředmětné. Na tom, zda bude ČSSD vládnout na celostátní úrovni s komunisty vůbec nesejde. ČSSD je již sama o sobě stranou komunistickou - s představiteli, kteří se nestydí za komunistickou minulost, za komunistickou rétoriku ani za prosazování komunistického programu.

16.3.2013 v 17:02 | Karma: 28,28 | Přečteno: 909x | Diskuse| Politika

Marek Numerato

Skandinávský model aneb dost už bylo bludů o ráji na zemi

Skandinávský model kladoucí důraz na zajištění širokého spektra služeb ze strany státu a založený na vysokém zdanění a progresivních přímých daních, nám mnozí politici, novináři, ekonomové a další předkládají za vzor hodný následování. Propagátorem švédského socialismu je i jeden z favoritů prezidentské volby Miloš Zeman.

2.12.2012 v 11:35 | Karma: 22,22 | Přečteno: 2803x | Diskuse| Ekonomika

Marek Numerato

Hospodářská komora chce kartu pracovníka. Zaplatíme ji všichni?

Hospodářská komora lobbuje u ministerstva práce za zavedení elektronické karty pracovníka, ve které by byl zaznamenán průběh zaměstnání, lékařské prohlídky pracovníka či jeho proškolení například v oblasti bezpečnosti práce. Karta má rovněž evidovat, od kdy je pracovník zaměstnán.

23.11.2012 v 21:40 | Karma: 22,91 | Přečteno: 1557x | Diskuse| Ekonomika

Marek Numerato

Londýn se chystá na svátek. Skutečně?

Miliardy liber musela vysát britská vláda z kapes daňových poplatníků, aby mohla být v příštím týdnu zahájena olympiáda v Londýně. Celkové náklady na ostře sledovanou sportovní akci se vyšplhají na 11 miliard liber, přestože původní odhady počítaly s nižšími částkami.

22.7.2012 v 12:35 | Karma: 19,08 | Přečteno: 1535x | Diskuse| Sport
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

POLITICKÝ DIÁŘ: O falešné hře Evropana Fialy a štoku navíc

2. května 2024

Premium O tom, jak se za deset let změnil názor Petra Fialy na Evropskou unii či o debatě k důchodové...

Protesty studentů eskalovaly i v Kalifornii, policie ničí barikády a zatýká

2. května 2024  8:11,  aktualizováno  12:58

Na Kalifornské univerzitě v Los Angeles (UCLA) se v noci na středu střetli proizraelští a...

Bez krytí celníky by Březinova skupina nefungovala, řekl žalobce v závěrečné řeči

2. května 2024  12:49

Soudní projednávání vynášení informací z Celní správy členům tak zvané lihové mafie se dnes dostalo...

Rusové na Ukrajině použili zakázaný chlorpikrin, tvrdí USA. Kreml to odmítá

2. května 2024  12:35

Kreml ve čtvrtek označil za nepodložená tvrzení Spojených států, že ruské invazní síly použily...