Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
KZ

h@luzak

19. 1. 2010 10:12
CVVM své respondenty zná?

Párkrát jsem se setkal s tazateli.. Oslovili mne obvykle na zastávkách MHD nebo před obchodním domem. A vybrali si mě podle vzhledu (asi jim zrovna pro výběrové šetření chyběl respondent v mém věku). Zeptali se mě jen na to, jestli bydlím v Praze, jaké mám zhruba příjmy, jestli budu volit a koho bych volil dnes. Nevěděli o mě jinak vůbec nic. SANEP na tom není hůř. Stejně jako tazatel na ulici nemá šanci zjistit, jestli neříkám nepravdu, ani SANEP to nedokáže identifikovat u každého. Na druhou stranu jde o statistiku. SANEP na rozdíl od ostatních může sledovat respondenty dlouhodobě, zjišťovat korelace mezi odpověďmi a zkoumat významné odchylky a případné "divné" respondenty z průzkumu vyřadit. Stejně tak musejí dělat normalizaci na výběrový vzorek, protože jistě nemají všechny skupiny zastoupeny tak, jak jsou zastoupeny v populaci.

Netvrdím, že jsem statistik (abych to tvrdil, chci aspoň dalších 10 let praxe), ale myslím si, že SANEP může být důvěryhodnější než třeba CVVM (útvar AV).

0 0
možnosti
PS

lecaks

31. 1. 2010 15:38
Re: CVVM své respondenty zná?

Ano, Sanep se lepší. Zvláště když se u nich dotazoval volební manažer Suverenity - blok Jany Bobošíkové, strana zdravého rozumu. Ptal se, proč preferují jen některé strany. Hned se to maličko napravilo, jen tak dál. Zvláště 2 měsíce před volbami je třeba jisté objektivity!

Díky i za "malé krůčky" k demokracii, k informovanosti občanů. Oni se všem potom odmění výpovědí pro neschopné politiky, kterou předloží u voleb. A rozhodnou také o důvěryhodnosti průzkumových organizací.

Díky a buďme svorni.R^

V

0 0
možnosti
JK

MiroTR

19. 1. 2010 9:57
Výsledek průzkumu

vůbec nezáleží na tom, zda je některá agentura v jakémsi profesním sdružení.  Záleží na otázce, složení dotazovaného vzorku a hlavně na interpretaci výsledků.  A v tom žádné sdružení nepomůže.

0 0
možnosti
E

editi

19. 1. 2010 9:50
Jsem u nich registrovaná,

a velmi ráda odpovídám na jejich průzkum pravdivě. Nikdo mě neotravuje, nenapovídá a především nezdržuje. Tento průzkum je neovlivněn a možná i pravdivý.

0 0
možnosti