Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Proč se Maradonova smrt logicky stala hlavní zprávou dne

Byť nad tím mnozí lidé, kteří fotbal moc nemusí, kroutí hlavou, úmrtí slavného argentinského fotbalisty Diega Maradony se včera stalo ve většině zemí světa hlavní zprávou dne.

Zemřel Diego Maradona. Tato smutná informace zazněla při včerejších hlavních zprávách v šest hodin večer na Radiožurnále jako úplně první. Zpráva o úmrtí slavného argentinského fotbalisty tak dostala u moderátorů hlavní zpravodajské relace přednost i před informacemi ohledně vývoje počtu nakažených Covidem-19 v ČR či ve světě, o tom, že sněmovní rozpočtový výbor včera nedoporučil schválení návrhu státního rozpočtu pro příští rok či o tom, co je nového ohledně výsledku prezidentských voleb v USA. A z mého pohledu to bylo od moderátorů veřejnoprávního rozhlasu zcela na místě.    

Ostatně v zemi, kde se v chudinské čtvrti v Buenos Aires tento vynikající fotbalista kdysi narodil, byl záhy po oznámení této informace vyhlášen třídenní státní smutek. A jak je psáno například zde, v argentinském hlavním městě vyrazily již během včerejší noci a následně i během dneška do ulic davy lidí, aby uctily památku slavného fotbalisty, který jejich zemi v roce 1986 dovedl k jejímu dosud poslednímu titulu mistra světa. Že v zemi kvůli nepříznivé epidemiologické situaci platí v současné době přísná koronovirová opatření, většina lidí při této příležitosti příliš neřešila… A věřte, že podobně spontánní reakce neproběhly jenom v Argentině: například i v italské Neapoli, kde Maradona hrával za tamní klub sedm let a někdejšímu outsiderovi dvakrát pomohl k zisku titulu italského mistra, proudily v ulicích během včerejšího večera desetitisíce jeho fanoušků.

Že někteří nechápavě kroutí hlavou nad tím, že se tolik pocty dostalo někomu, kdo nebyl uznávaným politikem, úspěšným podnikatelem či vědcem, ale „jenom“ slavným fotbalistou? Navíc šlo o hráče, který ve čtvrtfinálovém zápase mistrovství světa v roce 1986 proti Anglii trestuhodně porušil pravidla fair play, když vstřelil jeden ze dvou svých gólů rukou. Nemluvě o tom, co vše se odehrálo po koci Maradonovy fotbalové kariéry, případně již v jejím samotné závěru: zapletení se s italskou mafií, přátelství s pro většinu světa nenáviděnými diktátory Fidelem Castrem či Hugo Chávezem, opakované užívání kokainu, častá protialkoholická léčení… Ostatně, na to, že opustil náš svět v pouhých šedesáti letech, měla s velkou pravděpodobností hlavní vliv jeho špatná životospráva.    

Ovšem i přes to všechno je logické, že se jeho včerejší smrt stala pro většinu médií nejenom v Argentině či v Itálii hlavní zprávou dne. „Božský Diego“, jak byl fanoušky a novináři často označován, byl totiž na hřišti zcela výjimečný, ve své době neměl na fotbalových trávnících srovnatelného konkurenta, a z hlediska celé fotbalové historie bývá odborníky obvykle označován spolu s Brazilcem Pelém a Maradonovým krajanem Lionelem Messim za jednoho ze tří nejlepších fotbalistů všech dob. A zejména jeho výkony na již zmiňovaném mistrovství světa v roce 1986 v Mexiku budou navždy patřit k nezapomenutelným zážitkům fotbalových příznivců. Zejména co se týče jeho druhého gólu po úžasném sólu ve čtvrtfinále proti Anglii či obou Maradonových gólů v semifinálovém duelu s Belgií.

A jestliže přesto někdo argumentuje tím, že sebelepšímu fotbalistovi by se nemělo dostat vyšších poct než například známému politikovi, tak mu odpovím následovně: troufnu si říct, že v České republice zná Maradonu z mé generace (ve zmiňovaném roce 1986 mně bylo osmnáct let) prakticky každý. Kolik lidí by však bez googlování bylo schopno říct, kdo byl v osmdesátých či devadesátých letech minulého století argentinským prezidentem?   

Autor: Josef Nožička | čtvrtek 26.11.2020 17:35 | karma článku: 37,17 | přečteno: 4187x
  • Další články autora

Josef Nožička

Jak uliční výbor iFčil na svém mimořádném zasedání svatořečil premiéra Fialu

Mimořádné, již třetí letošní zasedání uličního výboru iFčil, se tentokrát uskutečnilo v Rožnově. Svolal ho tam jeho aktivní člen Martin Iron.

26.1.2024 v 18:10 | Karma: 37,74 | Přečteno: 1118x | Ostatní

Josef Nožička

"Chci se velmi omluvit" aneb z Dominika Haška bude velmi dobrý politik

V minulém týdnu Dominik Hašek zřejmě trpěl nevysvětlitelnou ztrátou paměti a na svůj nesmiřitelný postoj vůči NHL úplně zapomněl.

23.1.2024 v 17:32 | Karma: 38,88 | Přečteno: 1227x | Diskuse| Sport

Josef Nožička

Když už i Jaroslav Hutka říká vtipy o premiéru Fialovi

S ohledem na dřívější politické postoje Jaroslava Hutky bych opravdu nečekal, že se na adresu vlády premiéra Fiala vyjádří výrazně kriticky i on.

21.1.2024 v 8:15 | Karma: 37,85 | Přečteno: 1261x | Společnost

Josef Nožička

Mají si dámy Schillerová s Pekarovou navzájem co vyčítat?

Někteří vládní politici i známé osobnosti občas účelově označují za "hlásnou troubu Kremlu" toho, kdo nesouhlasí s jejich názory na to či ono.

18.1.2024 v 8:15 | Karma: 36,16 | Přečteno: 847x | Politika

Josef Nožička

Čauky, mňauky aneb pirátská nuda v Brně

S ohledem na to, že Piráti byli za vstup do vládní koalice štědře odměněni třemi ministerskými posty, se nějaká bouře na jejich brněnském sněmu očekávat nedala.

15.1.2024 v 6:10 | Karma: 41,05 | Přečteno: 4323x | Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Poslanci mají jednat o změně zákoníku práce, o minimální a zaručené mzdě

2. května 2024  5:42

Poslanci by měli na mimořádné schůzi začít projednávat úpravu zvyšování minimální mzdy. Novela...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

  • Počet článků 1584
  • Celková karma 40,02
  • Průměrná čtenost 3238x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik