Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Fed Cup proti „nenáviděným Ruskám“ slibuje především skvělý sportovní zážitek

Pražská O2 Aréna bude v sobotu a v neděli dějištěm finále Fed Cupu (nejprestižnější ženské tenisové  soutěže družstev).  Prestiž zápasu navíc zvyšuje to, že se v letošním finále utkají české tenistky s Ruskami.

Mnohé sportovní bitvy, které naši sportovci v minulosti sváděli s jejich ruskými (či dříve sovětskými) protějšky, měly obvykle velký emotivní náboj a řadu z nich lze bez nadsázky označit jako památné. Platilo to především v dobách socialismu, kdy byl Sovětský svaz vnímán nejenom jako těžký sportovní soupeř, ale především jako země, která nám diktovala, co můžeme a co nikoliv, a když jsme ji v roce 1968 nechtěli poslouchat, tak na nás vyslala své tanky. Nenávist proti SSSR u většiny Čechoslováků pak ještě umocňovalo to, když bylo v předlistopadových sdělovacích prostředcích vychvalováno vše, co bylo sovětské a naopak za každou cenu kritizováno to, co bylo americké či západoevropské.

Památné byly především tehdejší hokejové bitvy, především pak ty, které byly svedeny v roce 1969 na mistrovství světa ve Švédsku.  Tenkrát, rok po sovětské okupaci, dokázala naše hokejová reprezentace nenáviděné „Rusáky“ hned dvakrát porazit (někteří českoslovenští hokejisté si tehdy navíc před zápasem přelepili rudou pěticípou hvězdu černou páskou).  Přestože se tenkrát naši hráči kvůli dvojnásobné porážce se Švédy nakonec mistry světa nestali, po příletu do Prahy byli doma vítáni jako národní hrdinové.

Tyto pro hokejové fanoušky obzvlášť radostné momenty jsem já prožít nemohl, neboť v roce 1969 mi byl pouhý jeden rok. A tak nejradostnější vzpomínky asi mám v tomto směru na rok 1985, kdy se mistrovství světa konalo v Praze a českoslovenští hokejisté zde dokázali ve finálové skupině porazit favorizovanou „Sbornou“ 2:1.  Byl jsem tenkrát ve třetím ročníku na gymplu a nadšení po vítězství nad nenáviděným SSSR bylo na druhý den ve škole obrovské. Na začátku každé vyučovací hodiny jsme nadhodili téma vítězného hokejového zápasu a například s profesorem češtiny jsme si tenkrát místo probírání středověké literatury celou hodinu povídali o hokeji.

Sportovní souboje, svedené po roce 1989 mezi Českou republikou a Ruskem, již aspoň u mě takový emotivní náboj nemají. Samozřejmě, že i v této době jsme zažili spoustu památných sportovních bitev, z nichž nejvíce dominuje finálový zápas na olympijských hrách v roce 1998 v Naganu. Tehdy téměř celý národ držel v časných ranních hodinách u televizních obrazovek českým hokejistům palce a po jejich vítězství 1:0 nad Ruskem propukly v celé zemi bouřlivé oslavy. Ale ty by zcela jistě propukly, i kdybychom ve finále místo Ruska porazili Kanadu, USA či Švédsko. Ostatně, pro řadu fanoušků bylo tenkrát největším sportovním zážitkem naše semifinálové vítězství nad Kanaďany, kteří se v minulosti na evropské hokejisty dost často dívali spatra.

Rusko už zkrátka dnes není nenáviděný Sovětský svaz (byť se nás mnozí lidé stále snaží přesvědčit o opaku) a tak většina Čechů dnes u sportovních klání s Ruskem nehledá politický kontext. Tak tomu nejspíš bude i při nadcházející tenisové bitvě.  Byť se někteří čeští novináři snaží za každou cenu nalézt na ruských tenistkách co nejvíce negativ (píše se o hvězdných manýrech nejlepší ruské hráčky Šarapovové, jejím „hekání“, poněkud nesmyslně se v souvislosti s tenisem připomíná aktuální dopingová kauza ruských atletů, atd.), většina českých fanoušků to tak pravděpodobně necítí a těší se především na skvělý sportovní zážitek.

Tak tomu bude i u mě a jsem moc rád, že při sobotních dvouhrách budu moci být v hledišti O2 Arény přímo u toho. Měl jsem již možnost vidět na vlastní oči naše finálová vítězství ve Fed Cupu v roce 2012 proti Srbsku i vloni proti Německu a atmosféra ve vysočanské sportovní hale byla vždy skvělá. Pevně věřím, že tomu tak bude i letos a také věřím, že Petra, Lucka a spol. dokáží i zřejmě nejtěžšího soupeře, proti jakému ve Fed Cupu v posledních 5 letech hrály, porazit.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Josef Nožička | pátek 13.11.2015 10:12 | karma článku: 21,23 | přečteno: 678x
  • Další články autora

Josef Nožička

Lidem, majícím radost z teroristického útoku v Krasnogorsku, opravdu nerozumím

V případě obětí na lidských životech při teroristickém útoku mně přijde nesmyslné uplatňovat jakýsi princip kolektivní viny na všechny Rusy.

23.3.2024 v 17:26 | Karma: 44,30 | Přečteno: 5747x | Společnost

Josef Nožička

Mimořádná schůze Sněmovny - komedie U nás v Kocourkově byla proti ní slabým odvarem...

Je otázkou, zda se s ohledem na komedii, jaká se včera v Poslanecké sněmovně odehrávala, podaří vládní koalici vylepšit si v očích veřejnosti své renomé.

20.3.2024 v 8:15 | Karma: 45,77 | Přečteno: 5188x | Politika

Josef Nožička

Když Evropský parlament žaluje Evropskou komisi (u Soudního dvora Evropské unie)

Při čtení zprávy o rozmrazení peněz orbánovskému Maďarsku si někteří dost možná vzpomněli na letošní summit lídrů EU, na němž došlo nečekaně rychle ke schválení pomoci ve výši 50 miliard eur Ukrajině.

17.3.2024 v 8:10 | Karma: 33,02 | Přečteno: 794x | Politika

Josef Nožička

Kdo všechno je vlastně podle ministra Lipavského "bezpečnostním rizikem"?

Je bývalý premiér Andrej Babiš skutečně bezpečnostním rizikem pro ČR, nebo šlo ze strany ministra zahraničí o účelovou diskreditaci předsedy nejsilnější opoziční strany?

13.3.2024 v 8:15 | Karma: 46,65 | Přečteno: 7416x | Politika

Josef Nožička

Klopp neměl slitování s fotbalisty Sparty, Fiala zase s proruskými zemědělci

Trenér FC Liverpool Jürgen Klopp i premiér české vlády Petr Fiala v uplynulém týdnu názorně ukázali, že jsou opravdu muži na svém místě.

10.3.2024 v 8:15 | Karma: 35,05 | Přečteno: 809x | Společnost
  • Nejčtenější

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Publikace Nerudové jsou ostuda. Zesměšňuje všechny vědce, míní europoslanec

9. května 2024  12:08

Ekonomka a kandidátka do Evropského parlamentu za hnutí STAN Danuše Nerudová publikováním do...

Šumperský místostarosta čelí u soudu obvinění ze zneužití dotace

15. května 2024  8:21

Olomoucký krajský soud projednává obžalobu místostarosty Šumperka Karla Hoška za zneužití dotací v...

iDNES Premium jen za 49 Kč na 3 měsíce. Hrajte o lístky na čtvrtfinále MS v hokeji

3. května 2024,  aktualizováno  15.5

Mistrovství světa v hokeji je v plném proudu a při této příležitosti přichází iDNES Premium s...

Francouzské Limoges zakázalo dětem noční vycházky, chce předejít potyčkám

15. května 2024  7:58

Limoges ve střední Francii se stalo dalším městem, které zavedlo noční zákaz vycházení pro děti do...

Vandalové poničili památník holocaustu v Paříži červenými otisky rukou

15. května 2024  7:56

Památník holocaustu v pařížské historické židovské čtvrti Marais neznámí vandalové poničili otisky...

Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA
Rozdáváme samoopalovací fluid ZDARMA

Toužíte po dokonalé letní barvičce bez rizika spálení? Vyzkoušejte lehký přírodní samoopalovací krém na obličej i tělo od Manufaktury. Zapojte se...

  • Počet článků 1587
  • Celková karma 40,15
  • Průměrná čtenost 3231x
Píši hlavně o politice, školství a sportu. 

 

Seznam rubrik